*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Bireylerin Kültürel Faaliyetlere Katılım Hakkı Çalıştayı  (Okunma sayısı 802 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Bireylerin Kültürel Faaliyetlere Katılım Hakkı Çalıştayı



Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığında yürütülen “BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmesi’nin Türkiye’de Uygulanma ve İzlenmesine Destek Projesi’’ kapsamında, 24-25 Şubat 2015 tarihlerinde Kültürel Yaşama ve Turizm Faaliyetlerine Katılım Hakkı Göstergeleri Değerlendirme Çalıştayı ve 26 Şubat 2015 tarihinde Spor Faaliyetlerine Katılım Hakkı Göstergeleri Değerlendirme Çalıştayı Ankara Limak Ambassador Hotel’de gerçekleştirildi.

İlgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaylarda, Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’nin 30. Maddesi kapsamında, engellilerin diğer bireylerle eşit koşullar altında kültürel yaşama, turizm ve spor aktivitelerine katılma hakkı ele alındı.

Türkiye’nin Sözleşmenin 30. Maddesini kapsayan bu alanlardaki durumunu ortaya koyması ve BM’ye raporlama süreçlerinde faydalanılabilmesi için Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen göstergeler kurum temsilcileri ile paylaşıldı.

Engelli bireylerin kültürel yaşama, dinlenme, turizm ve spor faaliyetlerine katılım haklarını diğer bireylerle eşit olarak kullanmalarına engel olan etkenler politik kararlılık, hizmetler, bütçe kaynakları, erişilebilirlik, veri tabanı sistemleri, toplumsal farkındalık ve bilgilendirme, mesleki ve hizmet içi eğitim, proje ve etkinlikler, izleme ve denetleme mekanizmaları ile şikayet ve çözüm mekanizmaları başlıkları altında ele alınmış; yasal güvence, uygulamadaki gelişmeler ve ortaya çıkan sonuçlar açısından ayrıntılı olarak değerlendiren yapısal, süreç ve sonuç göstergeleri tüm katılımcılar ile tartışılmıştır.

Çalıştaylarda hakların kullanılmasını sorgulayabilmek için geliştirilen soru setleri üzerinden, ilgili verilerin kurumlarca karşılanabilirliği belirtilmiştir.

Söz konusu proje kapsamında soru setlerinin ve göstergelerin son haline getirilmesi ve kurumlar ile izleme mekanizmalarının kurulması hedeflenmektedir.

01.03.2015 - eyh.gov.tr