*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel Engelli Haklarını Anlattı  (Okunma sayısı 1181 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel Engelli Haklarını Anlattı



Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi ve Evlendirme Dairesi’nde Sarıyerlilerle buluştu. Engelli Hakları ve Sosyal Güvenlik Kısıtlamalarını Değerlendiren Tezel, vatandaşlardan gelen soruları cevapladı.

Engelli aileler; emeklilik, özürlülük ölçütleri, yönetmelikler, muhtaçlık maaşı, sosyal güvenlik açıkları gibi birçok konudaki sorularına, Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen konferansta yanıt buldu.

Ali Tezel Sarıyer’de engelli ailelerin sorularını cevapladı

Soru: İki tane engelli bireye bakıyorum bunun için iki maaş alabilir miyim?

Cevap: İki kişiden ayrı ayrı maaş alamazsınız. Bir kişiye baktığınız için maaş alıyorsunuz diğer maaşın başka kişiye bağlanması gerekir.

Soru: 30 yıl çalışan kişinin 6 yıllık sigortası ödenmiş görünüyorsa ne yapmalı?

Cevap: Mahkemede o firmaya alacak davası açmalı.

Soru: 2009’da bir çocuğum down sendromu olarak doğdu. Ben çalışan bir anneydim daha sonra işi bırakmak zorunda kaldım. Şu an çocuğum %50 engelli görüldüğü için hiçbir hakkım yok.

Cevap: Yasa %60 engelli olmalı diyor. Hastane başvurup itiraz edin olmazsa Sağlık İl Müdürlüğü’ne gidin oda olmazsa mahkemeye başvurun.

Soru:  Babam %89 engelli. İlaçları için para alınıyor.

Cevap: Yeşil kartla eczanede işlem gören fakirler ödediği %10 paylarını geri alma hakkına sahip.

Soru:  Evlerde fizik tedavi kalktı mı?

Cevap: Yapılan son düzenlemede saatlerine kısıtlama getirildi.

Soru:  Bir engelli olarak hiçbir sosyal güvencem yok bana bir şey olursa çocuklarımın güvencesi ne olur?

Cevap: Sigortalı bir işte çalışarak veya isteğe bağlı bağkura en az 5 yıl pirim ödemelisiniz.

''BİRÇOK ENGELLİ HAKLARINI BİLMİYOR''

Sarıyer’de engelli aileler için önemli bilgiler veren SGK Uzmanı Ali Tezel, Engelli Hakları ve Sosyal Güvenlik Kısıtlamalarını değerlendirdi. Türkiye’de farklı illerde yaşayan haklarını bilmeyen bir çok insan üzerinde yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaşan Tezel, insanlara haklarını öğreten yazılar yazılmalı dedi.

Ülkemizde %40 engelli vatandaşın engelli sayılırken %39 özürlülüğü olan vatandaşın engelli sayılmadığını belirten Tezel, Bizim ülkemizde engelli sayılarını azaltmak için yasalar konuluyor. 2022 yasa gereği daha önceki senelerde engelleri olan kişilere maaş verilirken 2013’den bu yana yeni gelen yasayla bir engelli vatandaşın maaş alabilmesi için aile gelirine de bakıldığını söyleyerek, böylece 2013 yılında 216 trilyon tasarruf edildiğini anlattı.

SOSYAL GÜVENLİK AÇIKLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

SGK Uzmanı Tezel konuşmasını şöyle devam etti; ‘’ Bir devletin sosyal devlet olup olmadığını sosyal güvenlik açıkları belirler. Bütçenin %9’u zenginlerden alınırken, %90’ı fakirlerden alınıyor. Yani dula, yetime, öksüze gidecek olan para yine zenginlere gidiyor.Bir ülkenin gelir dağılımını düzeltecek olan devlettir. Bu ülkenin %90’ı emekli ve emekçilerden oluşuyorsa, mecliste temsilcilerin de emekli ve emekçi olması gerekmiyor mu?’’

Programda İşitme Engelli Aileleri Dernek Başkanı Sevgi Yüksel’de kısıtlanan engelli hakları için yürütülen çalışmaları anlatan kısa bir sunum yaptı. Sevgi Yüksel, engelli ailelerine önemli bilgiler verdi.

ENGELSİZ YAŞAM İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Konuşmasını yapmak için mikrofona davet edilen Sarıyer Belediyesi Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, il dışında olduğu için toplantıya katılamayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in selamlarını salondakilere ileterek, ‘’Başkanımızın da dediği gibi günü kurtarmak yerine engel tanımayan engelli ve engelsiz vatandaşların bir arada yaşayabileceği alanları yaratmanın peşindeyiz. Engelsiz yaşam için var gücümüzle çalışıyoruz. Sarıyer Belediyesi olarak her alanda eğitim vermeyi hedefliyoruz’’ dedi.

Başkan Yardımcısı Erdem, konuşmasında EÇADEM (Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi) den de bahsetti. Sarıyer’de açılan merkezin önemini anlatarak, ‘’60’a yakın engelli çocuğumuzu evlerinden alıyoruz ve hocalarımızla hem ders veriyoruz böylece aileleri de biraz olsun dinlendiriyoruz. Biz haklarımızı öğrenmek için bu çalışmaları yapıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Programda söz alan SEKOM (Sarıyer Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi) Sorumlusu Mahmut Kement, etkinliğin niçin yapıldığı hakkında engelli ailelerini bilinçlendiren bir konuşma yaptı ve Sarıyer’de engelliler için yapılan çalışmalardan bahsetti.

Engelli haklarının anlatıldığı konferansa, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, meclis üyeleri, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, İşitme Engelli Aileleri Dernek Başkanı Sevgi Yüksel, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları katıldı.

Etkinlik sonunda CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan ve Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem SGK Uzmanı Ali Tezel ve Dernek Başkanı Sevgi Yüksel’e çiçek takdim etti.

28.02.2015 - sariyer.bel.tr