*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Demirhan Şerefhan : Türkiye Paralimpik Oyunları Virajına Girdi  (Okunma sayısı 1496 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Demirhan Şerefhan : Türkiye Paralimpik Oyunları Virajına Girdi



Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan, 2014 yılının “2016 Rio Paralimpik Oyunları sürecinin başladığı yıl” olarak belirlediklerini söyleyerek, “Bu yılla birlikte önemli bir viraja girerek, paralimpik branşlarda puanlı tüm müsabakalara katılmak istiyoruz” dedi.
 
Başkan Şerefhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılının başarılarla dolu bir yıl olduğunu belirterek, 12 ay içerisinde toplam 114 madalyanın sahibi olduklarını ve çoğunlunun Avrupa ve dünya şampiyonalarından elde edildiğini kaydetti.
 
Şerefhan, engelli sporcuların gösterdikleri başarıdan çok, müsabakaya katıldıkları için madalya aldıklarını düşünenlerin olduğuna değinerek, “Halbuki birçok engelli sporcu, engelli olmayan sporculardan daha yüksek performansa sahip. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda katıldığımız sporcu, branş ve elde ettiğimiz madalya sayılarını, 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda artırmayı hedefliyoruz” dedi.
 
Engelli bireylerin, topluma kazandırma, özgüvenlerini artırma, hem bedensel hem de ruhsal iyileşme ve kendilerini ifade edebilmelerinde sporun azımsanmayacak ölçüde rehabilitasyon etkisi oluşturduğunu belirten Şerefhan, “Her türlü imkanlarımızı seferber edip, engelli bireylerimizi spor tesislerine götürmek istiyoruz. Sadece engelli bireylerin olduğu ailelerin değil, duyarlılık sahibi herkesin elini taşın altına koymasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Şerefhan, geçen yıl Spor Genel Müdürlüğü’nden (SGM) 4 milyon lira ödenek aldıklarını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Biz her şeyi devletten beklemedik. Devletin verdiği desteğe yakın meblağı kendi imkanlarımız, ilişkilerimiz ve sponsorlarımız sayesinde bulduk. Tabi kesinlikle yeterli değil. Bu desteğe rağmen engellilerimizin karşılaştıkları sorunları anlatmakta güçlük çekiyoruz, sesimizi duyurmakta zorlanıyoruz. Yeni Gençlik ve Spor Bakanı olarak göreve gelen sayın Akif Çağatay Kılıç’ın yardımlarıyla engellilerin sorunlarını anlatabilecek merciler bulacağımızı ümit ediyorum. Onların sıkıntılarını aktaracağımız ve cevap alabileceğimiz, bir bakanımız olduğu inancındayım.”
 
- Dönemecin başlangıcı: 2014
 
Tekerlekli sandalye basketbol ve ampute futbol branşlarında, dünyanın en büyük deplasmanlı lig organizasyonu yaptıklarını söyleyen Şerefhan, “Bu, ülkemizin engelli vatandaşlarına göstermiş olduğu ilginin en somut göstergesidir. Gençlik ve Spor Bakanlığının 13′ü paralimpik üzere 15 branşlı lokomotif federasyonuyuz, ancak maddi yetersizliklerden dolayı geçen yıl birçok puanlı turnuvaya katılamadık” dedi.
 
Şerefhan, şunları kaydetti:
 
“Sporcularımız, bu maddi sıkıntılar içerisinde gösterdikleri başarılarla tabiri caizse mucizeler yaratıyor. Spor Genel Müdürlüğü Performans Değerlendirme Genel Kurulu tarafından bakanlığımıza hazırlanan raporda federasyonumuzun kısıtlı imkanlarla çok önemli işler başardığının altı çizilmiş. Bizim için sevindirici bir nokta ama geçen yıl, maddi yetersizliklerden dolayı birçok puanlı turnuvaya katılamadık. Bu da bizi çok üzüyor. Kulüp ve sporcularımıza malzeme tedarikinde sıkıntı yaşıyoruz. İnanıyorum ki bu yıl bütçemiz daha fazla artırılacak.
 
2016 Rio Paralimpik Oyunları hedefi için 2014 yılını ‘sürecin başladığı yıl’ olarak belirledik. Bu yılla önemli bir viraja girerek, paralimpik branşlarda puanlı tüm müsabakalara katılmak istiyoruz. Çünkü diğer ülkelerden şampiyonalara, puanlı turnuvalara giden bir fazla sporcu veya takım, bizim önümüze geçebilir ve Rio’da üstünlük sağlayabilir. Bunu önlemek açısından verilen mevcut potansiyelin, bütçenin ve imkanların en verimli şekilde kullanılması için organizasyonlara tam katılım göstermemiz gerekiyor. Yoksa 2016 Rio Paralimpik Oyunları yolunda diğer ülkelere nazaran geride kalırız.”
 
- Bocce’nin popülaritesi hızla artıyor
 
Şerefhan, 1 yıl önce federasyon bünyesine katılan bocce branşını Türkiye’nin dört bir yanına götürmek isteklerini ve branşın yapıldığı kentlerde hızlı bir şekilde sevilerek yayıldığını belirtti.
 
Özellikle serepral palsi (beyin felci) rahatsızlığı olan sporcu ve engelli bireylerin bocce antrenman günlerini iple çektiğini aktaran Şerefhan, “İzmir’de engelli bir arkadaşımız, bu zamana kadar hiç konuşmamış, ama bocceye başladıktan bir ay sonra konuşmaya başlamış, Bunun gibi olaylara şahit oldukça insanın tüyleri diken diken oluyor. Birçok arkadaşımızın bu zevkli branşa kanalize edebileceğimize inanıyorum. Popülaritesi hızla artan boccede de 2016 Rio Paralimpik oyunlarına katılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
 
- Dans, eskrim, curling
 
Bünyelerine dans, eskrim ve curling branşlarını da katmak istediklerini dile getiren Şerefhan, dans branşının tekerlekli sandalyedeki veya ayakta olan engelli sporcunun, engeli olmayan sporcuyla birlikte yapabileceği görsel bir branş olduğunu söyledi. Eskrim ve curling branşları için alt yapı ve finansmanın hazırlanması gerekliliğini belirten Şerefhan, “Ampute futbol branşını paralimpik spor branş yapmak için Uluslararası Paralimpik Komitesi’yle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
 
28.01.2014 - AA


Anahtar Kelimeler : Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden altı aylık süreden sonra üretilen, sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla oturma yeri olan araçlardan erişilebilir olmayanlara, şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.