*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Çocuğuyla "Engelleri Yıkan Felsefeye" Ulaştı  (Okunma sayısı 1300 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Çocuğuyla "Engelleri Yıkan Felsefeye" Ulaştı
« : Ocak 17, 2014, 03:04:42 ÖÖ »
Çocuğuyla "Engelleri Yıkan Felsefeye" Ulaştı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki müşavirlik görevinin yanında sivil toplum kuruluşlarında aktif çalışan ve amatör fotoğrafçılıkla ilgilenen Reyhan Gazel Şengün, engelli çocuğunu dünyaya getirdikten sonra değişen hayata bakışını, yazdığı felsefe kitaplarıyla anlatıyor.

Ankara'da 1973 yılında dünyaya gelen, lise yıllarından beri yazmayı sürdüren Şengün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, felsefe ve yazarlık eğitimi aldığını, uzun yıllardır da eğitimcilik yaptığını söyledi.

Engelli bir çocuk dünyaya getirdikten sonra, bu alanla eğitimci ve anne olarak ilgilenmeye başladığını ifade eden Şengün, sivil toplum kuruluşlarında aktif görev aldığını, Serebral Palsili Çocuklar Derneğini (SERÇEV) kurduklarını dile getirdi.

Özürlüler İdaresi Başkan Yardımcılığı yaptığını, şu anda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müşaviri olduğunu belirten Şengün, engelli oğlunun doğumuyla hayata bakışının değişmesinin ise kendisini yazma konusunda biraz daha cesaretlendirdiğini, yaşadıklarını, hissettiklerini, hayata bakışını paylaşma ihtiyacının arttığını bildirdi.

İlk kitabının "Yürek Felsefesi" olduğunu ifade eden Şengün, şöyle devam etti:

"Bu kitabı yazdıktan sonra söylediğim bir şey vardı, 'Yüreğin içini sevgi ve insanla dolduracaksın.' Bu bakış beni hakikat penceresine yöneltti. Engelli çocuk annesi olmam hasebiyle hayata biraz daha farklı bakmam, bu süreci daha da hızlandırdı. İkinci kitabım 'Rayiha'da sevgiyi irdelemeye çalıştım. Felsefe diliyle, yüreğin içindeki sevgiyi kendi penceremden anlatmaya çalıştım. Son olarak 'Hiç Yolcusu' adlı kitabımı çıkardım. Bu kitapta mümkün olduğu kadar üst dilde, soyut alanda kalarak hakikat penceresini aralamaya, hiçlik duygusunu anlatmaya çalıştım. Okurlarımdan çok fazla üst dilde kaldığıma ilişkin eleştiri aldım. O yüzden yeni kitabım, hakikat penceresinden bakarak yeryüzünde ahireti yakalamak üzerine. Bu kitabımı da birkaç ay içinde çıkarabilmeyi umut ediyorum."

-"Özellikle engellilik vurgum yok"

Şengün, kitaplarında çok fazla engelliliğe yer vermediğini de dile getirerek, "Bana göre, özellikle 'engelli' diye vurgu yapmak bir kesimi ötekileştirmek oluyor. Ben insan paydasında kalmayı tercih ediyorum. Özellikle engellilik vurgum yok, insana ulaşan zaten engelliye de ulaşır. Her insanın özel olduğuna inanıyorum. Tabii engelli çocuklarımızın biraz daha desteğe ihtiyacı var ama yazılarımda bunu doğrudan yansıtmayı düşünmüyorum" diye konuştu.

Üretmediği anı "yaşadığını hissetmediği an" olarak niteleyen Şengün, şunları kaydetti:

"Yeni fikirler üretmek, hayata etkin ve kendim olarak katılabilmek hayattaki duruşum. Kitaplarımda da bunu yansıtmaya, yüreğimi anlatmaya çalışıyorum. Her insana özel bir mektup yazdığımı düşünüyorum. Çünkü insan paydasında hayatı anlamak çok da zor değil. Hakikat penceresinden baktıkça hayatın çok daha anlamlı ama bir o kadar da geçici olduğunu görmek, insanlarda ve bende aslında huzur yaratıyor. Bu huzuru kitaplarıma yansıtmaya çalışıyorum. Yaradan'a sonsuz güven, sonsuz teslimiyet ama tevekkül halinde, sürekli eylemsel olmak, düşünmek, üretmek, doğru adımlar atabilmek ve bunları yazı dilinde paylaşabilmek hedefim olmaya devam edecek."

-"Rayiha, görme engelliler için seslendirilecek"

Kitaplarının görme engellilere ulaşmamasından üzüntü duyduğunu ifade eden Şengün, bu kapsamda yeni bir projeyi hayata geçireceklerini belirtti.

"Rayiha" adlı kitabının Devlet Tiyatroları sanatçısı Süheyla Gürkan tarafından seslendirileceğini anlatan Şengün, şunları kaydetti:

"Aslında Rayiha kitabında Gürkan oynayacak, uygun gördüğü yazıları seçecek, daha sonra kitabı farklı bir şekilde sunmaya çalışacak. Böylece SERÇEV'in de katkılarıyla görme engellilerimize ulaşacağız.

Türkiye'de kitap satmak en zor işlerden birisi. Bunu kitap yazdıkça daha çok görüyoruz. Kitap okumakta bir zorluk varsa, evet, kitap yazmaya devam edeceğiz ama bir taraftan da kitabımızı farklı yollarla okuyuculara ulaştırmaya çalışacağız. Bu da bir adım olacak. Önümüzdeki hafta Gürkan ile çalışmalarımız başlayacak. Belki başka tiyatrocu arkadaşlardan da destek alıp, farklı şekilde sunabiliriz."

-Amatör fotoğraflar çekiyor

Yazarlığın yanı sıra amatör olarak fotoğraf çektiğini bildiren Şengün, geçen ay Pursaklar Belediyesince organize edilen sergide "Geleceğin Gözleri" adlı projesinin sanatseverlerle buluştuğunu söyledi.

Serginin yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Şengün, "Fotoğraflarda, çocukların tebessümlerini yansıtmaya çalıştım. Amatör fotoğrafçılığımın kamuoyu nezdinde karşılığını görmekten de çok mutlu oldum" dedi.

Geleceğin Gözleri projesinin aktif devam edeceğini anlatan Şengün, aynı zamanda doğa fotoğrafları çekmeye çalıştığını kaydetti. Şengün, "Hayat ürettikçe anlamlı. Ayakta kalmak için üretmek, yeni fikirler içinde olmak gerekiyor. Bu konuda herkese, bir duruş örneği göstermek istiyorum" diye konuştu.

-"Kitaplar ile insanların buluşması hoş bir an"

Congresium'da açılan kitap fuarında Efil Yayınevi'nin standında okurlarıyla buluşan Şengün, yoğun ilgi görüyor. Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşinin de ziyaret ederek kitabını imzalattığı Şengün, kitap fuarlarını çok anlamlı bulduğunu da belirterek, "kitaplar ile insanların buluşması çok hoş bir andır" sözleriyle değerlendirdi.

Şengün, Rayiha kitabının sonundaki "Ne diyelim, otu bile gül gibi gösterecek bir bakış, geceyi gün ortası yapacak bir enerji, akşamları sabah yapacak başlangıç, her yanımı güzel insanlarla dolduracak bir hikmet yolculuğu" cümlesini tekrarlayarak, herkesi çıktığı hikmet yolculuğuna beklediğini de kaydetti.

16.01.2013 - AA

Anahtar Kelimeler : Engelliler ve Aileleri Derneği :  30 agustos mah coban yıldızı sit tekbir ap 7/29 melikgazi kayseri