*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Rapor Taslağı Sivil Toplum Örgütlerine S  (Okunma sayısı 1330 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Rapor Taslağı Sivil Toplum Örgütlerine Sunuldu



Engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmek ve insanlık onurlarına saygıyı güçlendirmek amacıyla BM Genel Kurulu tarafından 13 Aralık 2006 tarihinde kabul edilen Engellilerin Haklarına İlişkin , ülkemiz tarafından 30 Mart 2007 tarihinde imzalanmış ve TBMM tarafından 3 Aralık 2008 tarihinde 5825 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunmuştur.
 
Engellilik alanında bağlayıcı nitelikteki ilk ve tek uluslararası belge olan Sözleşme, istihdam, adalet, eğitim, ulaşım ve sağlık hizmetlerine erişim de dâhil olmak üzere toplumsal yaşamın her alanında engellilerin karşı karşıya kaldığı ayrımcılığın ortadan kaldırılması gereğine işaret etmekte, kamusal alan ve mekânların engelliler için ulaşılabilir olması, bilgiye erişim ve iletişim araçları gibi önemli alanların da altını çizmektedir. Sözleşme, ülkemizin engellilik politikalarının daha etkin hale gelmesini ve eksikliklerin giderilerek engelli kişilere tanınan hakların geliştirilmesi ve uygulanmasında uluslararası standartlara kavuşturulmasını ve izlenmesini sağlayacak olması bakımından da büyük önem arz etmektedir.
 
Sözleşme’nin “Ulusal Uygulama ve İzleme” başlıklı 33 üncü maddesi kapsamında odak kurum olan Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü 35 inci madde gereği taraf ülkelerin hazırlamakla yükümlü olduğu ve hazırlıklarına 2011 yılında başlanan ilk ulusal raporun taslağını sorumlu ve ilgili kamu kurumları ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla oluşturmuştur.
 
Engelli Hakları Komitesi’nin Raporlama Yönergesi çerçevesinde hazırlanmış olan ulusal rapor taslağı Sözleşme’nin gereklerinin yerine getirilmesi için alınan önlemleri, alanda kaydedilen gelişmeleri ve yükümlülüklerin yerine getirilmesinde yaşanan güçlükleri ortaya koyan bilgileri içermektedir.
 
Sivil toplum örgütleri hem politika oluşturma sürecinin hem de uygulamanın izlenmesinin bir tarafı olarak, Sözleşme’nin ülkemizde uygulanmasının sağlanmasında önemli bir role sahiptir. Dolayısıyla, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme hükümleri çerçevesinde hazırlanan ulusal rapor taslağının nihai haline getirilmesi aşamasında da engellileri temsil eden sivil toplum örgütlerinin görüşleri büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede,  sivil toplum örgütlerinin söz konusu raporla ilgili görüş ve katkılarının alınması amacıyla taslak rapor kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.
 
Sivil toplum örgütlerinin ulusal rapor taslağı hakkında raporlama yönergesinde yer alan sorular çerçevesinde oluşturacakları görüş ve katkılarını 11.11.2013 tarihine kadar arastirmagelistirme@aile.gov.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.- eyh.gov.tr


Etiketler : Sevdiklerin Kadar İyi Nefret Ettiklerin Kadar Kötüsün Güzellik, birlik, beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha güzel ve mutlu bir   Bayramı diliyoruz. Büyüklerimizin ellerinden küçüklerimizin gözlerinden öpüyoruz? site yönetimi adına  insicam ömer engelliler38 melleseferi