*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: AKP Engellileri Seçim Malzemesi Olarak Kullanıyor  (Okunma sayısı 1677 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
AKP Engellileri Seçim Malzemesi Olarak Kullanıyor
« : Eylül 24, 2013, 04:36:08 ÖÖ »
AKP Engellileri Seçim Malzemesi Olarak Kullanıyor



CHP PM üyesi ve Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Turhan İçli, engelli yurttaşların seçim öncesi maaşa bağlandığını, seçim sonrası da nasıl borçlandırıldığını Aydınlık'a anlattı.
 
İçli, seçimlerden önce engelli yurttaşların kriter gözetmeksinizin maaşa bağlandığını ifade ederek, "Seçimler bittikten sonra aylığını kesiyorlar. Borç çıkarıyorlar. Evine haciz gönderiyorlar. 2008 yılında 81 bin kişi bu duruma düştü" dedi.
 
Engelli yurttaşlara verilecek maaşların iki ayrı yasayla düzenlendiğini belirten İçli, "2022 sayılı yasaya göre kimsesiz ve 65 yaşını doldurmuş yaşlılar ile engellilere aylık bağlanıyor. Yüzde 70'in üzerinde yani 1. dereceden engeli olan kişilere 360 TL, ikinci derece engelliler için 240 lira civarında aylık veriliyor. Bu aylık bakmakla yükümlü kimsesi olmayan, nafaka almayan, sosyal güvenliği olmayan kişilere ödeniyor. Anne-babanızın, çocuğunuzun, eşinizin olmaması gerekiyor" diye konuştu.
 
81 Bin Engelliye Haciz
 
AKP'nin bu aylığı seçim öncesinde "partizanca" dağıttığını dile getiren İçli şöyle devam etti:
 
"Seçimler bittikten sonra kayıtlara giriyorlar. Nafaka yükümlüsü olanları tespit edip aylığını kesiyorlar. Sonra o güne dek ödenen parayı borç çıkarıyorlar. Evine haciz gönderiyorlar. 2008 yılında 81 bin kişi bu duruma düştü. Af çıkarıp borcu sildiler. Bu yıl yine on binlerce insan borçlandırıldı. 6495 sayılı torba yasayla geçici maddeyle yine af çıkardılar. Seçim arifesindeyiz. Genel seçimlerden sonra "nafaka yükümlün" var diyerek yine borç çıkaracaklar."
 
İçli 2828 sayılı yasanın da ağır derecede sakat kişilerin asgari ücret almasını öngördüğünü anlattı. Bu paranın, engelli yurttaşa bakmakla yükümlü kişiye ödendiğini söyleyen İçli, "Diyelim ki 750 lira alıyor. 2022'den de yararlandıysa bin TL'den fazla para alınıyor. Ailelere önemli bir katkı oluyor. Bu insanlar aynı zamanda hükümete bağlı, oy deposu haline geliyor. 30 milyon civarında engelli ve yakınından oluşan nüfus var. Bunların 20 milyonu seçmen. Seçim dönemine girerken paketler dağıtılıyor. Böylece hükümete bağımlı bir kitle yaratılıyor" ifadelerini kullandı.
 
Maaş Yerine Tazminat
 
Engelli vatandaşların maaş yerine tazminat alması gerektiğini vurgulayan İçli şunları söyledi:
 
"Böyle kalender ve her an geri alabileceğiniz kaynaklar dağıtmak yerine, engellilikten kaynaklanan giderleri ödeyecek bir sistem geliştirilmeli. Buna sakatlık tazminatı deniyor. Diyelim ki görme engellisiniz. Bu engelinizden kaynaklanan giderleriniz hesap edilir. Bu bir vatandaşlık hakkıdır. Otobüse binecekseniz paranızı verir binersiniz. Onurlu, başı dik bir yurttaş olursunuz."
 
15 Yıldır Şehirler Düzenlenemiyor
 
Turhan İçli, şehirlerin halen engellilere göre düzenlenmemiş olduğuna dikkat çekti. 1997 yılında çıkan kanun hükmünde kararnamenin "kamu konutları, açık alanlar ve toplutaşıma araçlarının engelli kişilerin girişine uygun hale getirilmesini" öngördüğünü anlattı. Yasanın 8 yıldır uygulanamadığını belirten İçli, "2005 yılında bakıldı ki yasanın gereklilikleri tamamlanmamış. Çünkü yaptırım yok. Belediyelere 7 yıl daha süre verdiler. 2012'ye geldik. Yine olmadı, yine uzattılar. 15 yıldır yasayı uygulayamadılar. Şimdi seçimler öncesinde 6 ayda mı yapacaklar?"
 
Engelli yurttaşların yaşadığı sıkıntılara da değinen İçli şöyle konuştu: "Keçiören'de bir arkadaşımız rampa olmadığı ve kaldırıma çıkamadığı için TIR'ın altında kalarak ezildi. Ankara metrosunda vagonların birleştiği noktada büyük bir boşluk var. Göremeyen biri, bastonuyla boşluk arıyor ve burayı kapı sanarak adım atıyor. Rayların üzerine düşüyor. Ben de düştüm. Burnumu kırdım."
 
Sarı takip çizgilerinin işlevsel olmadığını da anlatan İçli, "Dünyanın hiçbir yerinde bu çizgiler üzerinde yürüyemezsiniz. Aslında takip çizgileri bastonun gireceği kadardır. Bastonu sürmeniz içindir. Sarı takip çizgisi geliyor, bir direğe dayanıyor. Bir arkadaşımız Ankara'da direğe çarptı. Zabıta da 'Direği devirdin' diyerek ceza yazdı. Sesli sinyaller neden bütün otobüslerde yok. Engelliler farklı otobüsler kullanıyor. Göstermelik şeyler yapılıyor. Herkes engelliler için bir şey yapıldığını sanıyor."
 
 
20.09.2013 - Aydınlık