*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Adana’da görme engellilere yönelik yapılan trafik sinyalizasyon ışıklarındaki se  (Okunma sayısı 1735 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engellilere Yönelik Trafik Sinyalizasyon Sistemi Kaldırıldı

Adana’da görme engellilere yönelik yapılan trafik sinyalizasyon ışıklarındaki sesli sistem vatandaşların şikayeti üzerine kaldırıldı.

6 Nokta Körler Derneği Adana Şube Başkanı ve Genel Merkez Yöneticilerinden Osman Alıcı, görme engellilere yönelik yapılan sesli ışıklandırma sistemlerinden bazı vatandaşların “evlerimizin içine kadar ses geliyor. Bizi rahatsız ediyor” şeklinde şikayetleri üzerine kaldırıldığını ileri sürdü. Yaşanan olayın Kuzey Adana’da gerçekleştiğine dikkat çeken Alıcı, Adana Valiliği önünde bulunan trafik sinyalizasyon ışıklarında bulunan sesli sistemin de kaldırılması için dilekçe verildiğini savundu.

Adana’da bu işin bir problem olduğunu söyleyen Alıcı, “Niye problem oldu. Bu işe ilk başlandığı an Ulaşım Daire Başkanlığı yada Trafik Dairesi özellikle belediye bu konuda belli bilgiler geçti. O zamanlar kent konseyi devredeydi. Kent konseyi tarafından şurada bu sesli ışıklandırma yapıldı, burada bu yapıldı. Gidin siz bir deneyin bir eksiği var mı, yok mu diye soruldu. Hatta o zaman kent konseyi engelliler meclisinin başında şimdi ismini hatırlayamayorum bir mimar arkadaşımız vardı. Bize bir bilgi geçildi. Sonrada bende Kent Konseyi Engelliler Konseyi’ne girdim. Ama sonradan bu ışıklandırma sistemleri tamamen eksik yapılmıştı. Onların belli bir şekli şemali vardır. Bugün İstanbul’da Ankara’da büyük şehirlerde yaya geçse de geçmese de o ışıklar sürekli uyarı halinde çalışır. Trafik durduğu an yaya geç anı başladığı an trafik ışıkları sinyalizasyonları çalışmaya başlar ses sona doğru artarak devam eder. Kuzey Adana’da bulunan bazı kavşaklarda Halk bu sesten rahatsız oluyoruz diyerek şikayette bulunmuş ve bu sesli ışıkları kaldırtılmıştı.” dedi.

Alıcı Adana’nın engelliler konusunda duyarsızlığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşte 2005 yılında çıkartılan 5378 Sayılı yasa Bütün bu düzenlemelerin yapılması için 7 yıllık bir süre tanımıştı. 7 yıl içerisinde belediyeler ve ilgili kuruluşlar çevrenin engellinin rahatça ulaşa bileceği şekilde dizayn edilmesini emretmişti. Ama bu 7 yıl içerisinde hiç bir şey yapılmadı. Bu süre geldi. Sonradan Bakanlar Kurulu Kararı ile bu süre 2015’in Ağustos ayına kadar uzatıldı. Şimdi bu uzatma sonucunda da özellikle taşrada pek yapılacak bir şey yok. Şu an Adana’yı gezip dolaşın düzensiz köy halinde olduğunu göreceksiniz. Hangi kaldırımı genişleteceksiniz hangi binayı yıkacaksınız. Bizde her gün kafa kırılması, bacak yaralanması hele hele dükkanların vitrin dizaynları, Adana’da bir yara gibi. Hadi biz beyaz bastonumuzu kullanıp geziyoruz ama Cemal Gürsel Caddesine dikkat edin tekerlikli sandalyeli biri çıksın mümkün değil dolaşamaz. Yani adamlar kafalarına göre kaldırım yapmışlar. Biri 30 santim yükseltmiş biri 10 santim sanki bu ülkede denetim yok, mimari açıdan denetim yok gibi. Adana’nın bir çok yerinde durum böyle. Bir çok arkadaşımızın özellikle Çakmak Caddesi’nde bastonlarımız kırılıyor. Halkımızı bilinçlendirmemiz lazım.”

“SARI TAKİP ÇİZGİLERİ de KALDIRILDI”

Kentin çeşitli yerlerinde görme engelli vatandaşlar için yapılan sarı renkteki takip çizgilerinin tekrardan kaldırıldığını işaret eden Alıcı, takip çizgilerinin yalızca bazı hastanelerde kaldığını söyledi.

Alıcı daha sonra sözleini şu şekilde tamamladı:

“Bu işin tam dört dörtlük yapılan hiçbir şey yok bizim için. Başkan vekilimiz bu konularda duyarlı ama bu bir ekip işidir. Tüm sivil toplum kuruluşları da bu konuda destek olmalıdır. Diğer illerde otobüslerde farklı teknolojik sistemler var. Telefonunuzla bile sizi bilgilendiriyor. Hangi durakta ineceğiniz konusunda. Bu Adana’da da yapılabilir zor bir şey değil. Otobüslere tekerlikli sandalyeli arkadaşlarımız için asansör sistemi kurdular. Bu çok güzel ancak yanlızca onlar yok bu kentte. Bu tün kaldırımlar ve otobüslerin engellilere uyumlu hale getirilmesi zorunlu.”

20.09.2013 - İLK HABER