*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Bireylerin Ortak Kaygıları  (Okunma sayısı 1762 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Bireylerin Ortak Kaygıları
« : Eylül 09, 2013, 01:31:26 ÖS »
Engelli Bireylerin Ortak Kaygıları



Engelliler tüm dünyada aynı sorunlarla savaşıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yasalarla korunmakta olan bir takım engelli hakları var. Bu haklar bir devletin engelli vatandaşlarına, engelsiz vatandaşlarına karşı olan dezavantajlarını gidermek, hep sözü edilen adaleti sağlamak niyetiyle verdiği haklar. Ancak ne yazık ki bu haklar günümüzde anlaşıldığı gibi yalnızca seçim dönemlerinde politikacıların oy toplamak için engellilere sağladığı lütuflar değil, adalet ve eşitliğin ta kendisidir.

Sağlanan tüm bu hakların başında “çevresel mimari erişim hakkı” gelir. İçeriğinde de kaldırımlar, yaya yolları ve konutlar gibi yapıların engellilerin kolayca kullanabileceği şekilde dizayn edilmeli ve uygulanmalı fikri yatar. Bunların dışında hepimizin sık sık kullandığı toplu taşıma araçlarında %50’ye kadar varan indirimler, engellilere özel olan özel araç satın almada sağlanan kolaylıklar ve modifiye uygulamaları da “ulaşım hakkı” kapsamına girer. Tüm bunların dışında eğitim, iletişim, iş ve erken emeklilik gibi daha pek çok hak mevcuttur.

Fakat engelliler tarafından asıl istenen, ancak bir türlü gerçekleşme yolunda hız alamayan bir konu daha var. O da indirim ve muafiyet gibi tanımlanan ayrıcalıklardan çok, insanların gözünde ikinci sınıf vatandaş olmaktan çıkmaktır. Çünkü şimdilik engelsiz ancak her an engelli adayı olduklarının farkında olmayan insanlar ne yazık ki engelli vatandaşları ikinci sınıf insan olarak görüyorlar. Bunun nedeninin altında devletin hakları verip insanları bu konuda yeterince eğitememesi yatıyor.

Kimse acınacak bir insan olmak istemez. Engelli vatandaşlara ikinci sınıf insan muamelesi yapan kişilerin asıl aciz olduğu nokta kafalarının içi. Yani engellilere karşı yaygın olan kibir ve önyargı asıl acınası durum. Zaten hiçbir engelli kendisine acınmasını istemez ki zaten acınacak bir durumda da değildir. Engellilerin istediği tek bir şey varsa o da sahip olduğu hakları tam olarak alabilmek ve bu zihniyeti yok etmektir.

Hepimizin kabul ettiği bir gerçek var ki o da: engellilerin yaşam şartlarının, sağlıklı bir kişinin yaşama şartlarına göre daha zor olduğudur. Bu durumun en önemli nedeni: yaşadıkları sosyal ortamın engelli kişilere yaklaşma şeklidir. Engelliler yaşadıkları toplum tarafınca dışlanmamalı ve ikinci sınıf vatandaş olarak görülmemeli. Engelli vatandaşları ötekileştirme mantığını yok etmek için en büyük görev, bu kişilerin ailelerine düşüyor. Bunun anahtarıysa engelli kişiyi çevresindeki diğer insanlardan ayırt etmemek ve onun da hayatta etkin rol alabileceği bilincine varılmaktır. Bu nedenle toplumu oluşturan insanların bu konu hakkında bilinçlendirilmesi epey önemli bir konudur.

Sosyal ve ekonomik hayatta engelli vatandaşları arka plana atmak, hor görücü, aşağılayıcı hareketlerde bulunmak engelliler üzerinde toplumsal bir baskıya neden olur. Bu nedenle de engelli kişi de kendini toplumdan soyutlamaya başlar. Bunun en net örneği olarak internet ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarındaki birçok dizi, yazı, programda engelli vatandaşların aşağılayıcı durumlarda görünmesi verilebilir. Bu tür anlayışların önüne geçerek, bahsi geçen kitle iletişim araçlarıyla insanların kafalarındaki önyargılar yıkılarak halkın bilinçlenmesi şarttır.

Engelli vatandaşların en ciddi kaygılarından biri de ayrımcılık. Bu sorunun en çok hissedildiği yerse iş dünyası. Ancak ne yazık ki bu konu başlı başına ele alınması gereken bir konu. Çünkü çoğu işveren hukuki zorunluluğu dışında engelli çalışan istemiyor. Bunun içinse bin bir bahane uyduruyorlar.

Engelli vatandaşların diğer bir önemli sorunu da toplu taşıma araçları, sokaklar ve bunun gibi akla gelebilen hemen her yerdeki mimari sorunlar. İşte bu noktada yine devlete büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü bu sorunun çözümünü elinde tutan kişi devlet. Gerek mimari yapılarda olsun, gerekse engelli kişilerin iş dünyasındaki zorluklar konusunda olsun, devletin gerekli çalışmaları yapması şart. Tabii ki tüm bunların altında yatan en temel sebepse yine ayrımcılık yapılması.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Engelliler ve Ayrımcılık, Engellilerin Problemleri, Engellilerin Sorunları, Engellilerin Ulaşımı