*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Otistik ve Zihinsel Engellilere Havuzlu Terapi  (Okunma sayısı 1693 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Otistik ve Zihinsel Engellilere Havuzlu Terapi
« : Eylül 08, 2013, 03:10:15 ÖS »
Otistik ve Zihinsel Engellilere Havuzlu Terapi



Edirne’de otistik ve zihinsel engelli çocuklar, valilik ve derneklerin ortak çalışmasıyla haftada 3 gün antrenörler eşliğinde havuza girerek rahatlıyor. Oğlunun yüzmeye başladıktan sonra konuşmada büyük bir ilerleme kaydettiğini anlatan Selda Dellal, “Benim çocuğum otistik. Havuza girmeden önce dil gelişimi daha azdı. Yüzme terapilerinden sonra konuşmada çok ilerlemeler oldu” dedi.
 
Edirne Valiliği Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Edirne Otistik Çocukları Eğitim ve Yaşatma Derneği, otistik ve zihinsel engelli çocukların rahatlamalarını sağlamak için ortaklaşa proje geliştirdi. Çocukların hareket ve konuşma kabiliyetlerini geliştirmek için haftada 3 gün havuza girerek antrenörler eşliğinde yüzen çocuklar kısa sürede ilerleme kaydetti.
 
Projeyle çocukların rahatlamasını ve hareket kabiliyetlerini arttırmak istediklerini ifade eden Edirne Otistik Çocukları Eğitim ve Yaşatma Derneği Hülya Akbulut, otizmli bireylerin havuzda kendilerini çok mutlu hissettiklerini belirterek şunları söyledi:
 
"Yüzme çalışmaları haftada 6 saat olarak veriliyor. Her çocuk için özel bir ders gibi. Bu çalışmalarımız başladığından beri çocuklarımız çok mutlu. Evde daha az vakit geçirip, dışarıda daha kaliteli zamanlar geçiriyorlar. Bunlar otizmli bir çocuk için gerçekten çok önemli. Spor çalışmaları otizmli çocukların hayatında olmazsa olmazlardan bir tanesi. Otizmli bireyler doğası gereği suyu çok seviyorlar. Evlerinde de sürekli çeşmeler açık, su onların hayatlarında vazgeçilmez bir parça. Havuzda su terapisi de onları çok rahatlatıyor. Bilimsel olarak da su içinde hareket çalışmalarının çok büyük faydaları olduğunu biliyoruz. Duygusal anlamda da onları rahatlatıyor."
 
'ÇOK FAYDASINI GÖRDÜK'
 
Otistik oğlunun havuzda yüzerek rahatladığını ve kısa sürede ilerlemeye kaydettiğini belirten Selda Dellal ise “Benim çocuğum otistik. Havuza girmeden önce dil gelişimi daha önce çok azdı. Yüzme terapilerinden sonra konuşmada çok ilerlemeler oldu. Hem konuşmasında hem de hiperaktivitesinde. Enerjisini burada attığı için eve gittiğimizde daha sakin, daha dikkatini vermeye başladı. Otistik bireylerin yemede problemleri oluyor, seçici oluyorlar. Yüzerek enerjiyi sarf ettiği için bir çok alanda biz bir çok faydasını gördük” diye konuştu.
 
'HAVUZDA ÇOK MUTLULAR'
 
Yüzme antrenörü Gökçe Alsan ise otistik ve zihinsel engelli çocuklarla havuzda oldukça iyi zaman geçirip, bire bir iletişim kurduklarını belirtti. Alsan, “Yüzme sporu engelli ve otistik bireyler için çok faydalı, yüzmek onlara terapi gibi geliyor. Bir saat boyunca havuz içerisinde onlarla iletişim kuruyoruz. Havuz içerisinde oldukça mutlular” dedi.
 
Edirne Valisi Hasan Duruer de otistik ve zihinli engelli çocukların çalışmalarını Fatih Sultan Mehmet Kapalı Yüzme Havuzu’na gelerek inceledi. Çocukların aileleriyle sohbet eden Vali Duruer, yetkililerden de bilgi aldı.
 
 
07.09.2013 - DHA