*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilere ÖTV Araba İndirimi Kalkacak Mı?  (Okunma sayısı 47 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7010
Engellilere ÖTV Araba İndirimi Kalkacak Mı?
« : Temmuz 17, 2024, 04:48:52 ÖÖ »
Engellilere ÖTV Araba İndirimi Kalkacak Mı?



Engelli ÖTV indirimi kalktı mı sorusu son günlerde konuşulan vergi paketi sonrası araştırılıyor. Vergi paketinde yer alan konulardan birisi de engellilere ÖTV indirimi konusu oldu. Engellilere ÖTV muafiyeti kalkıyor mu? sorusu da bu sebeple araştırılıyor. Vergi paketinden kamuoyuna sızan halinde yer alan bazı düzenlemeler çıkarılırken, engelli araç satışına ilişkin sınırlamayı içeren düzenlemenin paketteki yerini koruduğu kaydedildi. Peki, Engellilere vergi muafiyeti kalktı mı? Engelli araç ÖTV indirimi ne kadar? İşte merak edilen detaylar…

Engellilere ÖTV indirimi yeni vergi paketi ile bir kez daha gündeme geldi. Son günlerde vergi paketi kamuoyunda konuşulan gündem konuları arasında yer alıyor. Normal şartlarda engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olanlar için 5 yılda bir kez olmak üzere ÖTV’den bu sınırın altında kalanlar ÖTV’den muaf tutuluyor. Vergi paketinden kamuoyuna sızan halinde yer alan bazı düzenlemeler çıkarılırken, engelli araç satışına ilişkin sınırlamayı içeren düzenlemenin paketteki yerini koruduğu kaydedildi. Peki, Engellilere vergi muafiyeti kalkıyor mu? Engelli araç ÖTV indirimi 2024 ne kadar?

Son günlerde konuşulan vergi paketi içerisinde engellilerin ÖTV muafiyetinin de yer aldığı konuşuluyor. Vergi paketinden kamuoyuna sızan halinde yer alan bazı düzenlemeler çıkarılırken, engelli araç satışına ilişkin sınırlamayı içeren düzenlemenin paketteki yerini koruduğu kaydedildi. Kaynaklar engelli araç satışının yılın ilk aylarında tüm satışlar içindeki payının yüzde 30 civarında olduğunu söylediler. 2024 yılında engelli araç almak için belirlenen sınır 1 milyon 591 bin 200 lira. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olanlar için 5 yılda bir kez olmak üzere ÖTV’den bu sınırın altında kalanlar ÖTV’den muaf tutuluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi paketinde engelli araç satışına ilişkin yaptığı önerilerde; “istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi, her sene yeniden değerleme oranında artan tutarın (araç satış bedelinin), yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması” gibi maddeler var.

İkinci bir alternatifte ise ÖTV Kanunundaki istisnanın kaldırılması teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması öneriliyor. Engellilerin gelir durumları ve alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterler esas alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından nakit destek verilmesi düşünülüyor. Bu çalışmalarla birlikte araç alabilecek engellilere yönelik tanımla ilgili de bir çalışma yapıldığı öğrenildi. Tanımın kapsamının daraltılarak daha az engelli taşıtı alınmasının yolları aranıyor.

2024 ENGELLİ ARAÇ LİMİTİ NE KADAR OLDU?

2024 yılında geçerli olacak ÖTV muafiyetli araç alımı üst limiti Resmi Gazete’de yayımlandı. Engelli araç alımınında uygulanan ÖTV muafiyeti üst limiti artırıldı. 2024 yılında ÖTV’siz otomobil limitinde güncelleme yapıldı. 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 TL olarak uygulanan ÖTV muafiyeti, 1 Ocak 2024 yılı itibariyle yüzde 58.46 artarak 1 milyon 591 bin 255 TL’ye yükselmişti.

Kaynak: Hürriyet.com.tr


Engelli Bireyler EngelliHaklarımaDokunma ÖTV İndirimi Vergi Paketi kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri