*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İşitme Engelliler ve Ailelerinin ÖTV Muafiyet Talebi Sürüyor  (Okunma sayısı 306 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
İşitme Engelliler ve Ailelerinin ÖTV Muafiyet Talebi Sürüyor



ÖTV muafiyetli araçların 1. derece yakınlar dışında da kullanılarak suiistimal edilmesi ve sağırlara-işitme engellilere ÖTV muafiyeti verilmemesi adaletsizliklerden biriydi.

Yeni yönetmenlikte engellinin sadece 1. derece yakınları kullanabilecektir. Seçimlerin de yaklaştığı bu dönemde ÖTV taleplerinizi tekrar hatırlatmanızda, karar vericilerin “sakatlık tarifleri” yaparak ayrımcılık yapmasını internetten ücretsiz olarak Türkiye İnsan Hakları Kurumuna şikayet etmenizde fayda vardır. Dilekçe örneği aşağıdadır. Başvuru formu aşağıdaki linktedir:

Türkiye İnsan Hakları Kurumu başvuru linki: https://www.tihek.gov.tr/pages/basvurular

Örnek dilekçe:

İşitme engelli bireyim. Engelli bireyler arasında ÖTV muafiyeti haksızlığı/ayrımcılığı sorununu dile getirdiğim dilekçelerimi CİMER başta olmak üzere ilgili kurumlara bir çok defa gönderdim. “Talebiniz değerlendirilecektir” gibi ucu açık, net olmayan yanıtlar aldım.

Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nin “1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna” kısmında çeşitli ortopedik engelli tarifleri yapılmış ve ortopedik engellilerin ÖTV muafiyetinden faydalanabilmeleri için araçlarında “hareket ettirici” ve “durdurucu” özellikler bulunan tertibat olması gerekli olduğu belirtilmiştir.

Oysa sağır ve işitme engelli sürücü adaylarına ise hastanelerdeki komisyonlar tarafından genellikle 42.01, 42.03, 42.05 kodları (arka görüş için uyarlanmış cihaz, görüş sağlayan ek iç cihaz, kör nokta görüntüleme cihazı) verilmektedir. Bu kodlar da ÖTV muafiyeti sağlamamaktadır. Çünkü ilgili mevzuatta otomatik vites hareket ettirici tertibat sayılmasına rağmen ortopedik, fiziksel sakatlık tarifleri yapılarak kimlerin faydalanabileceğine işaret edilmektedir. Ortopedik engellinin yeti yitimi dolayısıyla otomatik vitesli araçlar “hareket ettirici” tertibat sayılıyorken, zaten manuel araçlarda vites geçişlerini işitmekte zorlanan sağır-işitme engelli bireyler için de neden “hareket ettirici” tertibat sayılmadığı anlaşılır gibi değildir.

Kaldı ki ÖKGV (Özel Koşul Gereksinimi Var) ibareli ÇÖZGER (Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu) ile işitme kaybı olan 18 yaşın altındaki bireylerin ÖTV muafiyetli araç alma haklarının olması sağır-işitme engellilere de ilgi mevzuatta yer verilmesi gerektiğini göstermektedir.

ÖTV muafiyetinde engelliliğin sadece “fiziksel-ortopedik” olarak sınırlandırılması ayrımcı bir durum olup mağduriyetimin giderilmesini arz ederim.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği


ETİKETLER AraçEngelli Haklarıİşitme EngelliÖTV MuafiyetiTürkiye İnsan Hakları Kurumu kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri