Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
Bilim
»
Bilim
»
TÜBİTAK’ın Dahi Çocuğu Serebral Palsili Turgay Karakaş’ın Hikayesi
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: TÜBİTAK’ın Dahi Çocuğu Serebral Palsili Turgay Karakaş’ın Hikayesi (Okunma sayısı 648 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 18908
SiTe YöNeTiCiSi
TÜBİTAK’ın Dahi Çocuğu Serebral Palsili Turgay Karakaş’ın Hikayesi
«
:
Ekim 14, 2022, 02:49:25 ÖÖ »
TÜBİTAK’ın Dahi Çocuğu Serebral Palsili Turgay Karakaş’ın Hikayesi
TÜBİTAK’ın en kıymetli beyinlerinden biri Turgay Karakaş… Türkiye’nin ilk milli füzesinde onun imzası var. Turgay Karakaş’ı 6 yaşına kadar ailesi de dahil herkes konulan teşhisle bilmiş: ‘Zihinsel engelli’… Ne konuşabiliyormuş ne yürüyebiliyormuş. Okula başladığında Türkçe öğretmeni ‘düzgün konuşamıyor’ diye onu rencide etmiş. Sırf bu aşağılanma yüzünden üniversite sınavında tek bir Türkçe sorusunu bile çözmemiş. TÜBİTAK’ta ‘üstün zekalı’ olarak yer alan Turgay Karakaş bakın kimdir?
Turgay Karakaş lacivert ceket ve yeşil ton kravatlı kıyafetiyle poz veriyor
Halk arasında “beyin felci” olarak da bilinen serebral palsi ile dünyaya gelen 44 yaşındaki Turgay Karakaş, ayrımcılığa inat, eşine az rastlanır başarılara imza attı. Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olan Turgay Karakaş, ilk seyir füzemizin de altına imzasını attı. Turgay Karakaş’ın yaşam hikayesi baştan sona ibretlik… 6 yaşına kadar hiç konuşamayan Turgay Karakaş’a ‘zihinsel engelli’ teşhisi konuldu. Annesi ablasına çarpım tablosunu öğretirken, konuşamayıp yürüyemeyen Turgay Karakaş, hepsini ezberledi. Bu ortaya çıkınca da ‘zihinsel engelli’ denilen Turgay Karakaş’a bu kez ‘üstün zekalı’ denildi. Şu anda TÜBİTAK SAGE’de uzay mühendisi olarak çalışan Turgay Karakaş, Türkiye’nin ilk milli füzesinin yapımında rol oynadı.. İşte böyle birinin hikayesini sizlere aktaracağız…
Serebral Palsi hastası Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, Atatürk silüeti bulunan sahnede kürsüde konuşma yapıyor.
Zihinsel engelli denildi
Turgay Karakaş hayata ‘zihinsel engelli’ olarak başladı… 6 yaşına geldiğinde ne konuşabiliyor ne de yürüyebiliyordu. Ailesi doktorların kapısını aşındırdı aldıkları yanıt ‘çocuğunuz zihinsel engelli’ oldu… Turgay Karakaş’ın deyimiyle en büyük şansı anne ve babasının öğretmen olmasıydı. Annesi ablasına çarpım tablosunu ezberletmeye çalışırken, zihinsel engelli denilen Turgay Karakaş hepsini ezberledi. İşte o andan itibaren de yaşamı değişti…
Üstün zekalı çıktı
Zihinsel engelli teşhisi konulan Turgay Karakaş o süreci şöyle anlatıyor:
-“Annem babam öğretmen. Bu, benim için büyük bir avantaj oldu. 6 yaşına kadar hiç konuşamadım ve yürüyemedim. Bana zihinsel engelli teşhisi koymuşlardı. Annem, ablama çarpım tablosunu öğretirken ben hepsini ezberledim. Bu sefer de ‘üstün zekâlı’ dediler. 9 yaşıma geldiğimde ilk defa ayakta dengemi sağladım. O zaman gökyüzüne baktım, hayran kaldım ve uzayla ilgili meslek seçmeye karar verdim.
Haberi temsilen Turgay Karakaş'ın SERÇEV Derneği önünde çektiği bir resim objektife yansıyor.
Turgay Karakaş’ın SERÇEV Derneği önünde çektiği bir resim objektife yansıyor.
Türkiye 25.’si oldu
Turgay Karakaş, 1994’teki üniversite sınavında sadece sayısal sorulara cevap vererek ilk 25’e girdi. Çocukluk hayali uzay alanında eğitim almak isteyen Turgay Karakaş, o dönem uzay mühendisliği bölümü olmadığı için tek tercih yaptığı Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne yerleşti. Turgay Karakaş süreci şöyle anlatıyor:
-Üniversite sınavında Türkiye 25’incisi oldum. O dönem uzay mühendisliği bölümü yoktu, astronomi ve uzay bilimlerini tercih ettim. Buna ek olarak fizik, matematik ve mühendislik dersleri alarak Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olmayı başardım.
Türkçe öğretmeni rencide edince…
Turgay Karakaş’ın ‘zihinsel engellilikten’, ‘üstün zekalı’ olarak görülmesine geçen süreç hiç de kolay olmamış. Okul sürecinde düzgün konuşamadığı için akran zorbalığının yanında öğretmeninin rencide edici davranışlarına maruz kaldı. Bu onu o kadar etkilemiş ki girdiği üniversite sınavında tek bir Türkçe sorusu bile çözmemiş. Sebebini de “ortaokuldaki Türkçe öğretmenin kendisini rencide etmesi ve buna çok üzülmesi” olarak anlatıyor.
Uzay Mühendisi Turgay Karakaş Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi yazılı kürsüde konuşma yapıyor.
Türkiye’de 3 yan dal yapan tek kişi
Devlet okullarında okuduğunu, lise döneminde dünya çapında düzenlenen fizik ve matematik olimpiyatlarına katılarak, dereceler aldığını da aktaran Karakaş, dershane sınavlarında hep derece aldığı için aynı anda üç dershaneye ücretsiz gittiğini ifade etti. Üniversitede Uzay mühendisliği için gerekli yeterliliği sağlayabilmek amacıyla aynı anda matematik, fizik ve kimya alanında yan dal yapan, Turgay Karakaş, “Üç yan dal yapan tek kişi olma özelliği hâlâ bende. Yüksek lisans ile doktoramı yine astronomi ve uzay bilimleri üzerine tamamladım. Bununla birlikte siyaset bilimi üzerine yüksek lisans yaptım. 17 yıldır TÜBİTAK SAGE’de uzay mühendisi olarak çalışıyorum” dedi.
TÜBİTAK’ta ilk füzede çalıştı
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde (SAGE) görev yapan Turgay Karakaş, başarı hikayesini burada ‘bir ilkte’ yer alarak tescilledi. Türkiye’nin ilk seyir füzesi olan uzun menzilli SOM Seyir Füzesinin yapımında etkin rol alan Turgay Karakaş bu başarısını şöyle anlattı:
-“O füzenin aracı başlık kısmındaki ekipteyim. Şu an SOM’dan esinlenerek havadan havaya, havadan karaya, karadan havaya füzeler üzerinde çalışıyoruz. Savunma sanayiinde kullanılan bütün mühimmatların yapımında bir mühendis olarak aktif rol alıyorum.
Turgay Karakaş kırmızı perdeli, Türk bayrağı bulunan kürsüde konuşma yapıyor.
Eşi hemşire bir kızı var
Halen SAGE’deki çalışmalarına devam eden, aynı anda öğrencilere özel ders veren Turgay Karakaş, 1,5 ay önce Serebral Palsili Çocuklar Derneğinin (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Hemşire eşi ve 3 yaşındaki kızıyla mutlu bir yaşam süren Turgay Karakaş, ‘matematik benim hayatım’ diyerek şunları anlattı:
-” Kendimi en iyi matematikle anlatabiliyorum. Çocukken mahallede çocuklarla tartışıp onlardan dayak yediğimde annem hep ‘Sen onları bilginle, matematikle döveceksin.’ derdi. Ben de hayatım boyunca kendimi matematiğe verdim.”
Öyle zordu ki…
Turgay Karakaş’ın üniversite yılları ortaokul ve liseye göre daha keyifli geçmiş. Bilgisi ve düşünceleriyle çevresinden hep değer gördüğünü belirten Turgay Karakaş, yaşadıklarını şöyle aktarıyor:
-“Çocuklar, bazen inanılmaz acımasız olabiliyor, birçok şeyi söyleyebiliyor. Oradaki travmaların çözülmesi gerçekten çok zor. Babam mesela hep en güzel, pahalı oyuncakları bana alırdı ki diğer çocuklar gelip benimle oynasın diye. Bir o kadar zor bir dönem de ergenlik. Kendini karşı cinse beğendirmek, kendi oluşumunu sağlamak çok zordu.
İmkansız yok sadece zaman alıyor
-Şu andaki durumuma baktığımda, SP’li bir birey olarak Türkiye’nin en ciddi, verimi yüksek kurumlarından birinde çalışıyorum. Ekonomik olarak gayet iyi durumdayım. Ehliyetim, arabam var. Diğer SP’li çocuklara örnek olabilmek beni çok mutlu ediyor. Bizler hasta değiliz, SP, sarı saç, mavi göz, büyük burun, küçük kulaklı olmak gibi bir farklılık. Hiç yürüyemeyen, konuşamayan arkadaşlarımız da var benim gibi kendi kendine yetebilenler de var. Bizim için hiçbir şey kolay olmuyor ama imkansız diye bir şey de yok, sadece biraz zaman alıyor.”
Hastane yapmak istiyor
Turgay Karakaş, SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. “Serebral Palsili (zihinsel engelli) çocuklara hizmet veren bir hastane yaptırmak istiyorum” diyen Turgay Karakaş bunun için destek istedi:
-“Serabral palsili çocuklar için erken tanı çok önemli. Erken tanıyı içine alan serebral palsili çocuklara hizmet veren bir hastane yaptırmak istiyorum. Sağlık Bakanımızdan, devlet büyüklerimizden de bu hastane projesi için destek vermelerini rica ediyorum.
– İkinci aşama ise eğitim. SERÇEV Gökkuşağı İlköğretim Okulu’nun yapılışında ben de görev almıştım. Şu an ne yazık ki bu okulda okuyabilmek için sıra bekleyen 400 SP’li öğrencimiz var. Gökkuşağı bu çocuklara artık yetmiyor, bu nedenle 2. ve hatta 3. okulu da açmak istiyoruz. Üçüncü hayalim ise üniversite. Özel gereksinimli çocuklarımız için SERÇEV Üniversitesi’ni kurabilmek.”
İnternet Haber
KATEGORİLER Foto Galeriİçimizden BiriTeknoloji
ETİKETLER Serebral PalsiTÜBİTAKTurgay KarakaşUzay Mühendisi Kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
Bilim
»
Bilim
»
TÜBİTAK’ın Dahi Çocuğu Serebral Palsili Turgay Karakaş’ın Hikayesi