*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İşitme Engellilerin Bankalarda Sorunları Devam Ediyor  (Okunma sayısı 563 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İşitme Engellilerin Bankalarda Sorunları Devam Ediyor
« : Haziran 12, 2020, 02:00:59 ÖS »
İşitme Engellilerin Bankalarda Sorunları Devam Ediyor



BM’ye göre ülkemizde 2,5 milyon sağır ve işitme engelli vatandaşımız yaşamakta olup hizmetlere erişim hakkı BM Engelli Hakları Sözleşmesi (Madde 5 Ayrımcılık Yapılmaması ve Eşitlik, Madde 9 Erişilebilirlik, Madde 21 Bilgiye Erişim) ile güvence altına alınmıştır. BDDK, Bankacılık Hizmetlerinin Erişilebilirliğine Dair Yönetmelikte bankacılık hizmetlerine ve çağrı merkezlerine erişim için tedbirler alınması gerektiği vurgulanmıştır:

1) Bankacılık hizmetlerinin erişilebilirliğine ilişkin genel ilkeler  Madde 4 – (1) Banka, hizmetlerini ve ürünlerini planlarken, engelli müşterilerin kullanımına ilişkin gereksinimleri dikkate alır

2)Çağrı merkezleri üzerinden sunulan hizmetlerin erişilebilirliğine ilişkin genel ilkeler             Madde 12- (1) Parola alma, değiştirme gibi işlemler çağrı merkezi haricinde bir metot ile de müşteriye sunulur.  (2) Çağrı merkezi hizmeti sunan bankalar, işitme engelli müşterilerinin yardım alabilecekleri ve kayıp/çalıntı kart bildirimi yapabilecekleri internet üzerinden güvenli bir çevrimiçi yazışma kanalı veya görüntülü uzaktan tercüman hizmeti sunar.”

Ancak sözleşme ve mevzuatlardan doğan haklara rağmen sağır ve işitme engelli bireyler halen “güvenliğe” takılmakta, ayrımcı tutum ve yaklaşımlar ile karşılaşmaktadır. Yaşanan son olay 09.06.2020 tarihinde bir bankada gerçekleşmiştir. İşitme engelli yazılım mühendisi olan üyemizin maaş hesabını kullanmak istemiş ancak engelli olmasından ötürü iletişim kuramadığından bankada sorun yaşamıştır. Bahse konu olay şöyle yaşanmıştır:

1. Vatandaşımız EFT işlemi yapmıştır. Yüklü miktarda bir EFT olduğu için teyidi için işitme engelli olmasına rağmen banka tarafından aranmıştır.

2. Vatandaşımız telefonda anlamadığı için yanında bulunan akrabasına telefonu vermiş, akrabası aracılığı ile “EFT’yi neden gönderiyorsunuz?”, “ne kadar para gönderiyorsunuz?” gibi çağrı merkezinin sorduğu soruları yanıtlamıştır. İşitme engelli olduğu için akrabası aracılığıyla sorulara yanıt verdiğini özellikle belirtmiştir. Telefon görüşmesinden sonra hesabının bloke olduğuna dair SMS ile mesaj almıştır.

3. Hesabına konulan blokeyi kaldırmak için bankanın Sarıyer Ferah Evler şubesini ziyaret etmiştir. Konulan bloke şubedeki personel tarafından kaldırılmış ve hesabına giriş yapabilmiştir. Ancak kısa bir süre sonra güvenlik biriminden gelen SMS ile talep ettiği tek kullanımlık şifrenin iptal olduğunu, kart dahil bankaya tüm erişiminin engellendiğini öğrenmiştir. Güvenlik birimi şubede yapılan işleme müdahale etmiş olup bunun sebebi de belirtilmemiştir.

4. Vatandaşımız şubede ayrıca dilekçe vererek EFT işlemini sürdürmek istemiştir. Ancak EFT işlemi için dilekçesi kabul edilmemiş ve ısrarla çağrı merkezini “araması” talep edilmiştir. Dilekçenin neden kabul edilmediğine dair hiçbir gerekçe de belirtilmemiştir.

5. Ayrıca üyemiz işitme engelli olduğu için farklı zamanlarda bankadan gelen aramaları ret etmesine rağmen 444 0 4.. ve 0212 339 53 .. nolu numaralardan sürekli aranmıştır. Aynı gün içinde 3 defa aranmıştır.

Olaydaki bankanın hizmetlerini ve ürünlerini planlarken BANKACILIK HİZMETLERİNİN ERİŞİLEBİLİRLİĞİNE DAİR Yönetmelik’e uymaması, işitme engelli müşterinin kullanımına ilişkin gereksinimleri dikkate almadığı gibi işitme engelli müşteriyi bankacılık hizmetleri için “telefonla işitsel olarak görüşmeye” dayatması ve ısrar etmesi dolaylı ayrımcılıktır. Aynı zamanda BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nde 9. Maddede hüküm altına alınan “erişilebilirlik hakkı”nın da ihlalidir.

Ayrıca mevzuatın engelli bireyler için sağladığı esnekliklere, teknolojinin geliştiği bir çağda ve teknolojiyi yoğun kullanan bir sektörde hizmet verilmesine rağmen bankaların teyit ve güvenlik işlemleri için sağır ve işitme engelli bireylerimizi halen telefonla görüşmeye dayatması düşündürücüdür. Mevzuatın ve gelişen teknolojin sunduğu imkânlar ile engelli bireylerin engeline uygun alternatif teyit ve güvenlik doğrulama yöntemleri istenirse bulunabilir. Yurtdışı örneklerinde olduğu gibi bloke kaldırma, EFT işlemi teyidi vs. işlemler müşteri tarafından e-devlet üzerinden yapılabilir. Talebe ilişkin ıslak imzalı dilekçenin fotoğrafının bankanın whatsapp hattına gönderilmesi gibi alternatif çözümler bulunabilir. Bu gibi yöntemler ile “hesap sahibinin işlemi kendisinin” yaptığına dair belgeler kayıt altına alınabilir. 

BDDK’nin tüm bankalara sağır ve işitme engelli müşterilerin “telefonda sözel olarak” işlem yapmaya dayatılmaması, uygun erişilebilirlik ve güvenlik tedbirlerinin alınması konusunda gerekli uyarıları yapmasını, olayda adı geçen bankaya gerekli uyarı ve işlemleri yapmasını tüm üyelerimizi temsilen saygılarımızla talep ederiz. 12.06.2020

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Adres: Selimiye Mahallesi, Camii Caddesi Oltan Apartmanı No: 19/A Üsküdar İstanbul

Telefon - Whatsapp: 0538 224 40 83

E-mail: ied@ied.org.tr

www.ied.org.tr

facebook.com/isitmedernek

twitter.com/isitmedernek

instagram.com/isitmedernek  Kaynak: Yasadikca.com 12 Haziran 2020



Etiketler : sizin için çok daha kolay olacaktır ya da bu dönemde sosyal medyada bir fenomen kayseri olacaksınız bu da bir ihtimal sizler için tabii hem Satürn hem Jüpiter’in aynı alanda seyahat ediyor