*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli Kişi Havuza sadece Size Ayrılan Saatlerde Gelebilirsiniz denerek  (Okunma sayısı 473 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engelli Kişi Havuza “Sadece Size Ayrılan Saatlerde Gelebilirsiniz” Denerek Alınmadı



Görme engelli Güngör, Maltepe Belediyesi’ne bağlı tesisteki havuza “Sadece engellilere ayrılan saatlerde gelebilirsiniz” denerek alınmadı.

Görme engelli Gökhan Güngör'ün, Maltepe Belediyesi'ne bağlı Yalçın Kızılay Spor Salonu'ndaki havuzu kullanmak için yaptığı müracaat "Sadece engellilere ayrılan saatlerde gelebilirsiniz" denerek reddedildi.

Güngör, herkesle birlikte kendisine uygun saatte havuza girmesinin engellenerek ayrımcılığa uğradığını belirtirken, Spor Müdürü Hamit Korkmaz "Ya başkasıyla çarpışıp başına bir şey gelirse bunun sorumluluğunu alamam" diyor.

Lise öğretmeni Güngör, oturduğu mahalledeki havuza 2 ay önce kayıt olmak için müracaat etti. Ancak kendisine sadece engellilere ayrılan pazartesi ve çarşamba günleri saat 13:00-14:00 arasında havuza kabul edileceği bildirildi.

Mesai saatleri sebebiyle o saatlerin kendisine uygun olmadığını, istediği saatte herkes gibi havuzu kullanmak istediğini belirten Güngör, CİMER'e de başvurdu ancak aynı yanıtı aldı.

Güngör: Sosyal dışlama içeren bir tutum

bianet'e konuşan Gökhan Güngör, ayrımcılığa uğrayarak spor hakkının elinden alındığını söylüyor.

"Körsün deyip, eşimle, dostumla, yüzebilmem belediye havuzunda engelleniyor. Sen engellisin ve sadece engellilerle yüzebilirsin deniyor. Yurtdışında milli satranç oyuncusu olarak turnuvalarda ülkemi temsil ediyorum ama mahallemdeki havuza giremiyorum.

Bu açıkça ayrımcılık, bu çağda ülkemde bunu yaşamak çok acıtıyor. Engellilerin belirlenen saatler dışında havuzu kullanmalarının engellenmesi, engellilerin sosyalleşmesini kısıtlayıcı ve sosyal dışlama içeren bir tutum. Eşitlik ilkesine tamamen aykırı olan bu tutum hem Engelliler Hakkında Kanun hem de BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'ye aykırı. İlçe Meclis kararında bunu engelleyici herhangi bir hüküm yok. Başka belediye havuzlarında da karma saatlerde havuzu kullanan engelliler var."

Spor Müdürü: Sorumluluğunu alamam

Maltepe Belediyesi Spor Müdürü Hamit Korkmaz ise sorumluluk alamayacaklarını belirtiyor.

"Biz yardımcı olmak istiyoruz kendisine, ona da anlattık. Engelli saatlerinde gelip yüzebilir, o zaman cankurtaranlar daha hassas davranıyor. Ancak diğer zamanlarda ya biriyle çarpışıp başına bir şey gelirse bunun sorumluluğunu alamam. İnsan canı önemli."

06.03.2020 - bianet.org



Etiketler : diyalizle yaşam engelliler derneği kayseri bu gün bir arkadaşımın vefat haberini aldim. ölüm sebebi kullandığı zayıflama hapları yüzünden karaciğerine zarar vermesi çevrenizde bu kayseri