*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kütahya'da "Ulusal Otizm Eylem Planı" Toplantısı  (Okunma sayısı 795 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Kütahya'da "Ulusal Otizm Eylem Planı" Toplantısı
« : Şubat 01, 2018, 02:23:10 ÖS »
Kütahya'da "Ulusal Otizm Eylem Planı" Toplantısı



Kütahya'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan "Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB) Ulusal Eylem Planı" toplantısı gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde, Kütahya Belediyesi sosyal tesislerinde düzenlenen toplantı, otizmli bireylerle ilgili bir video gösterimiyle başladı.

Toplantıda konuşan Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, eylem planı çerçevesinde bugüne kadar yapılan ve yapılamayan çalışmaları değerlendireceklerini söyledi.

Engelliler konusunda hükümetin, merkezi idarenin, yerel yönetimlerin, dairelerin ve sivil toplum kuruluşlarının büyük gayretleri olduğunu dile getiren Vali Nayir, şunları söyledi:

"Bu konuda sıkıntısı olan kesime yardımcı ve destek olacak çalışmaları birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Kütahya'mızda da bizler güçlerimiz ölçüsünde, merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde hep beraber bu konudaki çalışmaları organize etmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız bu konuya dikkat çekmek için bir sivil toplum kuruluşu önderliğinde halka açık olarak bir toplantı gerçekleştirerek, bir farkındalık oluşturmaya çalıştılar. Bunu da benimle paylaştıklarında böyle bir toplantının yapılmasına karar verdik. 2019 yılında tamamlanacak olan eylem planında eksiğimiz varsa bunu görelim ve ilimizdeki yetkililerimizi bir araya getirip onlarla da bu konuyu tartışalım dedik. Bugün bir araya gelme gayemiz bu."

Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylere yönelik eylem planı hakkında bir sunum yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Fatma Uz ise, "Otizmin tek bir nedeni yok ve birçok faktörün bir araya gelmesi ile oluştuğu düşünülüyor. Otizmli bireylerde beynin çalışma şekli farklıdır. Merkezi sinir sisteminde bir anormallik olduğu ve beyinde mesaj taşıyan hücreler arasında kimyasal ileticilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir." dedi.

Hastaneler tarafından OSB tanısı konulmuş bireylere ait verileri de açıklayan Uz, Kütahya'da çocukluk otizminin 2015 yılında 48 iken, 2016 yılında 51 ve en son 2017 yılında 95'e kadar yükseldiğini, atipik otizm sayısının da 79'lara kadar çıktığını, iki yıl içerisinde teşhisi konulan otizmli birey sayısının ise 77'den 174'e çıktığını da sözlerine ekledi.

Otizmli birey sayısının belirlenerek gelecek dönemde yapılması planlanan projelerin netleştirilmesi gerektiğini ifade eden Kütahya Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Nigar Çelik de eylem planı paydaşları olan kurumlar ile daha çok işbirliği içerisine girilerek otizmli çocuklar ve onların aileleri için projeler hazırlanması gerektiğini söyledi.

31.01.2018 - AA



Etiketler : KAYSERİ DAĞCILIK İHTİSAS SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ KAYSERİ DADALOĞLU GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ KAYSERİ ÇOCUK SAĞLIĞI DERNEĞİ KAYSERİ ÇOCUK DOSTLARI DERNEĞİ