*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: AYM Engelliler İçin Seçim Çözümünü YSK’ya Bıraktı  (Okunma sayısı 672 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
AYM Engelliler İçin Seçim Çözümünü YSK’ya Bıraktı



Anayasa Mahkemesi görme engelli eski milletvekili Lokman Ayva’nın seçimlerde yardım alarak oyunu kullanması nedeniyle seçme hakkının ihlal edildiği iddiasını kabul etmedi.

2002 ile 2011 arasında iki dönem milletvekilliği yapan ve Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı olan Lokman Ayva, körler, felçliler veya bu gibi bedeni sakatlıkları açıkça belli olanların akrabalarından birinin, yoksa herhangi bir seçmen yardımıyla oylarını kullanabileceğini düzenleyen Seçim Kanunu’nun 93. maddesinden dolayı her seçimde sürekli hak ihlaline uğradıklarını belirterek, doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi 2. Bölümü, bireysel başvuru yolları tüketilmemiş olduğundan, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) şikayetin giderilmesi için başvuruda bulunulmadığından seçme hakkının ihlal edildiği iddiasını kabul etmedi.

Lokman Ayva’nın başvurusunun kabul edilmemesiyle ilgili kararda, eski milletvekilinin şikayetinin YSK tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilmeye müsait olduğu, YSK’ya yapılacak başvurunun da şikayetin giderilmesi noktasında makul bir başarı şansı sunabilecek ve çözüm sağlayabilecek nitelikte, etkili bir hukuk yolu olduğu belirtildi.

YSK’ya başvurmalı

Kararda şu ifadelere yer verildi: “Bu durumda, başvurucunun görme engelli bir vatandaş olarak oy kullanırken gizli ve serbest oy kullanma hakkının ihlal edildiği iddiasının incelenmesini yetkili makam  YSK’ya tanımaksızın bireysel başvuruda bulunduğu anlaşılmaktadır. Böylece başvurunun, başvuru yolları tüketilmediği için kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir.”

26.01.2018 - Milliyet



Etiketler : KAYSERİ ALAKUŞAK KÖYÜ AFET EVLERİ ESENTEPE CAMİ YAPTIRMA YAŞATMA DERNEĞİ ALADAĞLAR MİLLİ PARKI ALAN KILAVUZLAR DERNEĞİ AKÇAKAYA AKIN SPOR KULUBÜ DERNEĞİ