*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: SORU ARŞİVİ FETAL ANOMALİLER  (Okunma sayısı 884 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
SORU ARŞİVİ FETAL ANOMALİLER
« : Aralık 30, 2017, 05:22:45 ÖS »
SORU ARŞİVİ FETAL ANOMALİLER

Soru

Merhabalar,   Ben 28 yaşındayım ve 6 ay önce sezeryan ile ilk doğumumu yaptım. Bu bir erken doğum oldu. Son adet tarihine göre 36 haftalık, ultrason bulgularına göre 31 haftalık bir erkek bebeğimiz oldu. ( Son adet tarihi : 14 Ocak 1999 ) ( Doğum tarihi : 25 Eylül 1999 )   Bebeğimiz Annuler Pankreas teşhisi ile hemen ameliyata alındı. Fakat 3 gün sonra bebeğimizi kaybettik. 14 Ağustos 1999 tarihinde yapılan kontrolde bebekte gelişim geriliği ve bozukluğu olduğu söylendi ( Ultrason tetkiki ). Bunun üzerine fakülte hastanesinde 17 Ağustos 1999 günü kordon sentez yapıldı. Test sonuçlarında herhangi bir anormalliğe rastnılmadığı rapor edildi. Bundan sonra doğuma kadar düzenli olarak kontrollere gittik. Bu süre zarfında bebeğimizdeki gelişim, hep 5 haftalık bir geriden izleme ile davam etti. 25 Eylül 1999 günü su kesesinin patlaması ile acilen doğuma gittik. Doğum sonrası ameliyat ve 29 Eylül günü elimiz boş olarak geri dönüş. Tüm bu olaylardan ve hastanelerde maruz kaldığımız davranışlardan sonra hiç doktorlara gitmedik. Öncelikle moral olarak toparlanmaya çalıştık.   Sizlerden öğrenmek istediklerimiz şunlardır :   1 . Hamile kalmadan önce yapmam gereken testler varmıdır ve nelerdir ?   
2. Tekrar hamile kaldığımda bebekte, aynı sorunlarla karşılaşma ihtimali nedir ? Bu riskler nelerdir ? Ve önceden yapılması gerekli ekstra test ve analizler nelerdir?   
3. Yaşadığımız bu üzücü olaylardan sonra bebek sahibi olma arzusu öncesine nazaran daha fazladır. Beklememiz gereken süre nedir ?   
4 . Bundan sonraki doğumlarım Sezeryan olmak zorundamıdır ?   

Cevap

Öncelikle böyle bir talihsizlik yaşadığınız için size geçmiş olsun dileklerimi sunarım;

Ortaya çıkan olaylar zinciri daha çok bebeğinizde ortaya çıkan anüler pankreas hastalığı ile ilgili olduğundan öncelikle size bu konuyla ilgili biraz bilgi vermek istiyorum:

Anüler pankreas oldukça nadir görülen ve multifaktöryel özelliklerle oluşan bir hastalıktır. Multifaktöryel dememizin nedeni hastalığın oluşumunun kesin bir nedeninin belirlenmemiş olması ve çok çeşitli faktörlerin bir arada yeralmasıyla ortaya çıkan bir durum olması.

Anüler pankreas, pankreasın dış salgılarını yapan kanalının duodenum yani oniki parmak barsağını dıştan halka şeklinde (anüler=halka) sarması durumuna verilen isimdir. Duodenum denilen barsak kısmının bu durumda kanalın sıkıştırma derecesine göre cidarı daralır ve ağır durumlarda mideden duodenum yoluyla ince barsaklara besin geçişi tamamen durur.

Anüler pankreas ileri yaşlarda belirti verebileceği gibi yenidoğanda ilk günlerde belirti verebilir. Belirtiler ise barsak geçişinin tamamen durmasına bağlı olarak oluşan bir ileus (barsak tıkanması) tablosudur. Bu tablo acilen ameliyat edilmesi gereken aksi halde öldürücü olabilen bir tablodur. Öte yandan yapılan ameliyat teknik olarak oldukça zor ve mortalitesi (ölümle sonuçlanma riski) yüksek bir ameliyattır.

Bebeğinizin ölçülerinin hep 5 hafta geriden gittiğini söylüyorsunuz. Yapılan kordosentezde bebekte bir kromozom anomalisi saptanmamış olması bundan sonra yaşayacağınız gebelikler açısından iyi bir bulgu. Zira anüler pankreas özellikle Down sendromu gibi kromozom anomalileriyle beraber bulunabilen bir hastalıktır ve genetik anomalilerin tekrarlama riski daha fazladır.

Anüler pankreasın ileriki gebeliklerinizde tekrarlayıp tekrarlamayacağı konusunda istatistik vermek zor, zira anüler pankreas konusunda yapılan yayın sayısı fazla değil. Ancak multifaktöryel özelliklerle oluşan hastalıkların tekrarlama riski çok yüksek değildir.

Bundan sonra yaşayacağınız gebelik için bir bekleme sınırı yok. Kendinizi ne zaman psikolojik olarak hazır hissederseniz o zaman gebe kalın.

Sezeryan sonrası normal vajinal doğum mümkün olmakla beraber böyle bir doğumun mutlaka tam teşekküllü bir hastanede gerçekleşmesi gerekir. Bu konuyu dikkate alarak normal doğum yapmanız mümkündür.

Tekrar gebe kalmadan önce yaptırmanız gereken herhangi bir tetkik yok, ancak gebeliğinizin başından itibaren düzenli olarak bir doktor kontrolünde olmalı ve üçlü test ve ayrıntılı ultrason gibi tetkikleri mutlaka yaptırmalısınız.