*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Meclis Oturumlarında İşitme Engelli Kavaslar Tarihe Tanıklık Ediyor  (Okunma sayısı 668 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Meclis Oturumlarında İşitme Engelli Kavaslar Tarihe Tanıklık Ediyor



İşitme engelli kavaslar, Meclisin kapalı oturumlarında görev yaparak tarihe tanıklık ediyor. Konuşamadıkları için toplum içinde çoğu zaman sıkıntılar yaşayan kavaslar, yaşadıkları zorlukları anlattı.

TBMM'nin işitme engelli üç kavası, Genel Kuruldaki kapalı oturumlarda görev yaparak çok önemli olaylara ve tarihe tanıklık ediyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan kavaslar, konuşamadıkları için toplum içinde çoğu zaman sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, diğer insanlar gibi her şeyden eşit olarak yararlanmak istediklerini ancak bunun mümkün olmadığını ifade etti.

İşitme engelli kavas Hatice Çörten, 31 yıl önce Mecliste hizmetli olarak görev yapmaya başladığını söyledi.

Şu anda Meclis Hastanesinde görevli olduğunu anlatan Çörten, işitme engelli kavaslarla birlikte TBMM Genel Kurulunun kapalı oturumlarında çalıştığını kaydetti.

Çörten, kapalı oturumların çok özel toplantılar olduğunu ve bu toplantılarda neler konuşulduğunu bilmediklerini belirterek, "Biz konuyu bilmiyoruz, bana verilen görevi yapıyorum; evrakı dağıtıyorum, milletvekilleri benden kağıt, kalem gibi bir şey istediklerinde onu yerine getiriyorum." dedi.

"İsmet Sezgin'e işaret dilini öğretmeye çalışırdım"

Kapalı oturumlara ilişkin bir anısı sorulan Çörten, "İsmet Sezgin'i çok severdim, bize çok iyi davranırdı, bizimle iletişim kurmaya çalışırdı. Ona işaret dilini hafif hafif öğretmeye çalışırdım." yanıtını verdi.

Kavas Çörten, ne zaman işitme engelli olduğunun sorulması üzerine, "Ben normal doğdum. 4,5 yaşında geçirdiğim menenjit hastalığından dolayı işitme engelli oldum." dedi.

"Aile ile iletişimi nasıl sağlıyorsunuz?" sorusuna, Çörten, "Bir tane çocuğum var, o konuşabiliyor. Eşimin biraz konuşma yeteneği var ama işaret dilini biliyor. Aile içerisinde iletişimde sıkıntı olmuyor." karşılığını verdi.

Hatice Çörten, köyde dünyaya geldiğini, köyde işaret dilini bilen kimse olmadığı için zorlandığını kaydederek, "Okulda işaret dilini öğrendim. Dış dünyada insanlarla iletişimde zorluk çekiyorum ama genellikle kendi grubumuzla birlikte olduğumuz için çok fazla zorluk yaşamıyorum." ifadesini kullandı.

"Hastanede işaret dilini bilen görevli olsaydı..."

13 yıldır Mecliste çalıştığını belirten kavas Naim İşeri de zaman zaman Genel Kuruldaki kapalı oturumlarda görev yaptığını söyledi.

"Genel Kurulda masaların üzerlerine evrakları bırakıyoruz. Milletvekilleri bir şey istedikleri ya da ihtiyaçları olduğu zaman onları yerine getiriyoruz." diyen İşeri, 2 yaşında geçirdiği hastalık nedeniyle işitme engelli olduğunu kaydetti.

28.06.2017 - AA