*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli ve Eski Hükümlüye İŞKUR'dan Proje Desteği Veriliyor  (Okunma sayısı 624 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli ve Eski Hükümlüye İŞKUR'dan Proje Desteği Veriliyor



Bakanlık engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna uymayan kurumları yakın takibe aldı. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen iş yerlerine kesilen cezalar engelli ve hükümlülerin meslek edinme ve iş projelerine harcanacak.

İstihdama ulaşmakta zorluk yaşayan engelli ve eski hükümlülere, İŞKUR'dan yeni bir proje ile destek. İŞKUR, yasada öngörüler oranlarda engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunu yerine getirmeyen özel sektör ve kamu kuruluşlarına kesilecek para cezalarını, engelli ve eski hükümlülerin meslek edinmesi, istihdamı ve kendi işyerlerini açması için harcayacak. İş Kanunu'na göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektörün yüzde 3 engelli personel istihdam etmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu oran kamu kurumlarında yüzde 4 engelli ve yüzde 2 eski hükümlü olarak uygulanıyor.

PROJELERE HARCANACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna uymayan işyerlerini ve kamu kuruluşlarını yakın takibe aldı. Yasal zorunluluk olmasına rağmen engelli ve eski hükümlü istihdam etmeyen özel sektör ve kamu kurumlarına, istihdam edilmeyen her engelli veya eski hükümlü için aylık 2295 TL para cezası kesilecek. İşverene uygulanacak bu cezalar ise engellilerin ve eski hükümlülerin meslek edinme ve iş projelerine harcanacak. Engelli ve hükümlüler, kendi hazırladıkları projelerle de başvuruda bulunup destekten faydalanabilecekler.

Hizmet sektörünün payı arttı

Ocakta geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında iş gücünde sanayi sektörünün payı 0,4 puan, inşaatın payı 0,2 puan azaldı. Hizmet sektörünün payı ise 0,6 puan arttı.

Başvurular 12 Haziran’a kadar sürecek

Başvurular 12 Haziran tarihine kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne yapılacak. Uygun bulunan projeye finansal destek sağlanacak engelli ve hükümlüler kendi işini kuracak.  Proje kapsamında, engelli ve eski hükümlülerin meslek edinmesine yönelik çalışmalar yapan üniversite, belediye ve STK'lar da, finansal destekten yararlanabilecek.

Tam 397 bin kişilik istihdam yaratıldı

İstihdam edilenlerin sayısı, ocakta geçen yılın aynı dönemine göre 397 bin kişi artarak 26.7 milyon kişi oldu. Bu dönemde, tarımda çalışan sayısı 81 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 317 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,3'ü tarım, yüzde 19,8'i sanayi, yüzde 6,5'i inşaat, yüzde 55,4'ü ise hizmet sektöründe yer aldı.

İş gücüne katılım yükseldi

Bu arada TÜİK'in dün açıkladığı  verilere göre iş gücü, ocakta 2016'nın aynı dönemine göre 1 milyon 93 bin kişi artarak 30 milyon 658 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0.8 puan artarak yüzde 51.5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,7 puanlık artışla yüzde 71.5'i, kadınlarda ise 1 puanlık artışla yüzde 32'yi buldu.

18.04.2017 - Akşam



Anahtar Kelimeler : CUMHURİYET MAHALLESİ KURAN KURSU YAPTIRMA YAŞATMA VE SANAYİ CAMİİ BAKIM ONARIM DERNEĞİ CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ KOCASİNAN ŞUBESİ