*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kullanılan Dil Engellileri Ayrıştırıyor  (Okunma sayısı 602 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Kullanılan Dil Engellileri Ayrıştırıyor
« : Mart 18, 2017, 06:26:32 ÖS »
Kullanılan Dil Engellileri Ayrıştırıyor



Dünya Cerebral Palsy (Beyin Felci) İnisiyatifi (CP) Günü Komite Üyesi Türkiye Temsilcisi ve aynı zamanda Gazeteci Umut Koşan, gazeteci meslektaşlarına engelli yurttaşların yaşadığı sıkıntılara dair seminer verdi. Koşan yaptığı açıklamada, bazı haberlerde kullanılan dilin engelli yurttaşları ayrıştırdığını dile getirdi.

Mersin Gazeteciler Cemiyetinde “Medyada Engellilik ve Sosyal Dışlanma” başlıklı seminerde konuşan Koşan, bir insanın engelli olmasının doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlere göre değiştiğini belirtti. Koşan, doğum yapmış bir kadının sosyal güvencesi yeterli değilse tekrardan böyle sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Televizyon programlarında engellilere yönelik yeterli bir alan ayrılmadığına da değinen Koşan, haberlerden de iki örnek göstererek, kullanılan dilin engelli vatandaşları ayrıştırıcı bir özellik taşıyabildiğini aktardı.

"Türkiye'yi sosyolojik olarak ele aldığımızda bir erkek kadınlar tuvaletine girerse kargaşa çıkar" diyen Koşan devamında da, "Bir kadın bir erkeğin tuvaletine girse ne olur peki? Kaçınılmaz tecavüz çıkar. Engelliler için ise bir ayrım gözetilmiyor. Hep aynı pozisyondalar. Onların bir tercihi dahi yoktur" dedi.

Engellilerin eğitim durumuna da atıfta bulunan Koşan, "Engellilerin eğitim hakkından haberiniz var mı? Türkiye de kaynaştırma, özel eğitim sınıfları vardır.. Özel eğitim veren bir rehabilitasyon merkezinde, eğitim tamamen seansa tabi... Yani o çocuk sınıfa beş kere mi gelsin?" vurgusunda bulundu. Koşan, "Peki bugüne kadar eğitim hakkında bağıran çağıran sivil toplum kuruluşları bunu hiçbir zaman dile getirdi mı? Hani parasız eğitim için bir yaygara kopuyordu bu ülkede... Madem parasız eğitim ise, devletin buraya el atması lazım" ifadesini kullandı.

17.03.2017 - Evrensel




Anahtar Kelimeler : AYVAZHACI MAHALLESİ CAMİİ VE KURAN KURSU YAPTIRMA VE YAŞATMA DERNEĞİ AYVAZHACI KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ