*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Türkiye'de Yüksek Zekalı Otizmliler Pek Bilinmiyor  (Okunma sayısı 817 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Türkiye'de Yüksek Zekalı Otizmliler Pek Bilinmiyor
« : Mart 17, 2017, 03:04:39 ÖS »
Türkiye'de Yüksek Zekalı Otizmliler Pek Bilinmiyor



Kendisi de otistik olan otizm uzmanı Birsen Başar, "Türkiye'de yüksek zekalı yetişkin otizmliler pek bilinmiyor. Otizmin geniş bir spektrumu olduğu halde sadece ağır otizmli ve zihinsel engelli çocukların otizmli olduğu düşünülüyor." dedi.

Balıkesir Otizimli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV) tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla "Otizmle Yaşamak" konulu seminer düzenlendi. Otizm uzmanı Birsen Başar, seminerde yaptığı konuşmada, üniversiteyi bitirmeden 2,5 ay önce kendisine otizm teşhisi konulduğunu söyledi.

O zamana kadar otizm hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını anlatan Başar, "Bu konuda daha önce hiçbir şey duymamış, okumamıştım. Kitaplar okuyarak ve başka otizmli bireylerle tanışarak kendimi daha iyi tanımaya başladım. Türkiye'de bazı anne ve babalar benim otizmli olduğuma inanmadıkları için 2008 senesinde birinci kitabımı yazmaya başladım. Türkiye'de normal ve yüksek zekalı yetişkin otizmliler pek bilinmiyor. Otizmin geniş bir spektrumu olduğu halde sadece ağır otizmli ve zihinsel engelli çocukların otizmli olduğu düşünülüyor." diye konuştu.

Başar, okul döneminde sınıf arkadaşlarının da öğretmenlerinin de kendisini dışladığını belirterek, "Otizm teşhisi konduktan sonra durum değişmedi, yine aralarına almadılar. Bu duruma çok üzüldüm. Sürekli yalnız kalıyordum. Önüme hedefler koydum ve bunları gerçekleştirmek için kendimi zorladım." dedi.

Başar, Türkiye'de otizmlilerin eğitimine yönelik bir merkez açmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

12.03.2017 - AA



Anahtar Kelimeler : ABDULKADİR GEYLANİ CAMİİ KURAN KURSU YAPTIRMA YAŞATMA DERNEĞİ 60.YIL CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ