*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Suluova Adliye Binasında Engelliler İçin Erişebilirlik Denetimi  (Okunma sayısı 733 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Suluova Adliye Binasında Engelliler İçin Erişebilirlik Denetimi



Denetimler hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Amasya İl Müdürlüğü Erişebilirlik Sekretaryası Mustafa Beyaz, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Engelliler Derneği yetkililerinin yer aldığı komisyon tarafından Adliye binasında gerekli eksikliklerin giderilmesi sağlanarak engelli bireyler için erişebilir hale getirilmesi amacıyla inceleme ve denetleme yaptıklarını belirtti.

Beyaz, 2013 yılında başlayan çalışma kapsamında il merkezinde 131 kadar binada inceleme ve denetlenme yapıldığını ancak Amasya'da eski ve tarihi tescilli yapıların çok fazla olduğundan dolayı bu kriterlere uyan çok fazla binanın olmadığını kaydetti.

"ISO 9001 erişebilirlik formu kapsamında belirlenen kriterler kapsamında incelemeler yapıldığını aktaran Beyaz, "Bu incelemelerde bina giriş-çıkışları, oda girişleri, kapı giriş-çıkışları, asansörlerin ölçüleri, ebatları ve standartları gibi kriterler inceleniyor. Eksiklikler hakkında uyarı ve süre veriyoruz. Tekrar kontrol ediyoruz. İstenilen standartla uygun olan binalar ödüllendiriliyor. İnceleme ve denetlemelerde eksiklikler tamamlanmaz ise kamu kurumlarında 5 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza yaptırım uygulanıyor." ifadelerini kullandı.

Komisyon üyesi Altı Nokta Körler Dernek Amasya Şube Başkanı Musa Demiryarar da yapılan çalışmanın engelliler için çok önemli olduğu belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim arkadaşlarımız öncelikle sağlıklı bireyler gibi kendi ihtiyaçlarını kimseden yardım almadan görmek istiyorlar. Ancak kamu binalarının çoğu buna uygun değildi ve giderilmesi de sağlanamıyordu. Ancak yeni uygulanan yönetmenlikler kapsamında artık kamu binalarının erişebilirlik olarak yapılması zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda da oluşturulan komisyonlar gerekli inceleme ve denetlemeler yaparak uygunlukları kontrol ediliyor. Engelli arkadaşlarımızın kamu binalarında ki iş ve işlemlerini kimseden yardım almadan yapabilmeleri için tüm kamu binalarının erişebilir olması zorunludur. Engelli arkadaşlarımız yardım almadan kendi işlerini yaparak daha mutlu olmaktalar ve kendilerine olan öz güvenlerini kazanıyorlar. Bizim arkadaşlarımız için bu çok önemlidir. Bizler kimseye yük olmak istemiyoruz. Önceki yıllarda biz hep engellilerin bireysel olarak eğitim alması ve nitelik kazanmasını isterdik. Bu konuda önemli ölçüde ilerleme sağlandı ama toplum bilinci aynı paralelde gitmiyor ve aynı düzeyde gelişmiyor. Tüm yeni yapılan binalar mimari yönden belli bir proje dahilinde erişebilir planlansa da uygulamada aksaklıklar yaşanıyor. Toplum bilincinin arttırarak bunun giderilmesi istiyoruz. Daha önceki yıllarda yapılan binalarda yeterlilik söz konusu değil ama yeni yapılan binalarda yeterlilik bazı eksikliklere rağmen mevcuttur. Bu konuda gerekli hassasiyeti gösterenlere teşekkür ederiz."

29.01.2017 - AA



Anahtar Kelimeler : ve yanlış davranışlar nelerdir Engellilerin önündeki engeller Olması gerekenden çok dar,yüksek ve rampasız kaldırımlar Bozuk yüzeyli yaya yolları Uygun geçiş genişliğini