*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ülkemizde İşitme Cihazların %97'si İthal Ediliyor  (Okunma sayısı 1198 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Ülkemizde İşitme Cihazların %97'si İthal Ediliyor
« : Ocak 29, 2017, 05:22:23 ÖÖ »
Ülkemizde İşitme Cihazların %97'si İthal Ediliyor



Ülkemizde 3 milyon işitme engelli olmasına rağmen işitme cihazların %97'si ithal ediliyor.

Türkiye'de yılda toplam 150 bin adet işitme cihazı ürünü satılarak 225 milyonluk pazar hacmi oluştu. Üniversitelerde de TÜBİTAK destekli yapılan giyilebilir teknoloji yazılım projeleriyle işitme cihazında 10 yıl içinde dışa bağımlılığın bitirilmesi hedefleniyor. Yerli sanayiciler ise, devlet desteklerinin erken gelmesinin önemine dikkat çekiyor. Sektör temsilcileri desteklerin erken yapılmasıyla yurtdışıyla aynı teknolojide üretim yapılabileceği görüşünde.

CİHAZLAR 800 İLA 3 BİN TL

Ülkemizde 3 milyon işitme engelli kişiden cihaz kullananların oranı yüzde 1'i geçmiyor. Bunun en büyük sebebi orta ve hafif işitme sorunları olan bireylerin cihaz kullanmak istememesi. Türk hastalar cihazın görüntülerini bozduğunu düşünüyor. Kısmen de cihaz fiyatları etkili. İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Odyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Eyüp Kara ise, erken tanıda işitme kaybının engellenebilir ve ortadan kaldırılabilir olduğunu belirterek bu hizmeti sunan cihazların önemine dikkat çekti. Kara, devlet desteklerinin zamanında ve doğru projelere verilmesiyle yurtdışına bağlılığın 10 yılda asgariye ineceğini vurguladı.

90 BİN KİŞİYE DEVLET ÖDEMESİ

Türkiye Sağırlar Milli Federasyon Başkanı Ercüment Tanrıverdi de, SGK tarafından yılda ortalama 90 bin kişiye işitme cihazı ödemesi yapıldığını dile getirdi. Tanrıverdi, devletin yetişkinler için 555 lira, 0-18 yaş için 660-880 TL arasında bir ödeme yaptığını söyledi. İşitme Engelliler Derneği Başkanı Viki Özromano ise, “işitme engelliler komisyonu” kurulmasını talep ettiklerini vurguladı. Özromano, işitmekte sorun yaşayan öğrencilerin başarısını artırmak için “FM ile Başarırım” projesinin protokol aşamasında olduğunu kaydetti.

'DESTEKLE DÜNYA İLE YARIŞIRIZ'

Siser Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Ağaç da, ihracatı artırmak için devletin yerli üreticiyi ciddi desteklemesi gerektiğini belirtti. Ağaç, şöyle konuştu: “Devlet, bazı projelere %50 destek veriyor ancak yatırımcının önce para harcamasını istiyor. Ekonomisi güçlü olmayan üreticiler bu nedenle güzel projelere başlayamıyorlar. Teknolojinin gerisinde kalıyorlar.”

24.01.2017 - Yeni Şafak



Anahtar Kelimeler : engeller,mantarlar, zincirli demirler gibi Yaya yollarına gelişigüzel yerleştirilerek bu yolları kullanılamaz duruma getiren kaldırım işgalcileri, satış büfeleri, bilet gişeleri, reklam