*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: CHP’li Gürer Engelliler İçin Meclis Araştırması İstedi  (Okunma sayısı 730 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
CHP’li Gürer Engelliler İçin Meclis Araştırması İstedi



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer engelillerin sorunlarına yönelik Meclis araştırması istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Engelliler ile ilgili yapılan düzenlemede gelir tespitinde yönelik uygulamalara ilişkin çok sayıda mağduriyet oluşmuştur. Bu mağduriyetlerin tespiti ve sorunun engelliler lehine düzenlenmesini sağlamak amacı ile konunun çok yönlü ele alınıp araştırılması yararlı olacaktır. Engelliler için çok söz söyleyip uygulamada kazanılmış haklarının dahi aleyhlerinde bir düzenlemeye tabi kılınması kabul edilmez .Bu bağlamda Anayasanın 98 , İçtüzüğün 104 ve 105’ inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ederim” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Ağır engelliler için anneye ödenen evde bakım ücreti hem aileye maddi katkı hem de annenin moral ve motivasyonu için umut olmaktadır. Ancak maaşın bağlanması için uygulanan gelir tespiti bir çok ailenin mağdur olmasına neden olmaktadır. Ağır derecede engelli olup ,bir başkasının yardımı olmadan hayatını idame ettiremeyen ,engelli ailelerine verilen evde bakım paralarının yeni düzenleme ile ellerinden alındığı ifade edilmektedir. Ailelerden tarafıma gönderilen yazışmalardan bir örnek: “24 yaşında olan engelli çocuğumuz hem zihinsel ,hem de ağır bir epilepsi hastası olup 90 ile 100 Kg ağırlığındadır.Kriz anında kasılan vücudunu tutmak için elimizden geleni yapıyoruz.Tek amacımız çocuğumuz herhangi bir organı zarar görmesin.Özellikle baş bölgesi olmak üzere vücudunun diğer bölgelerini korumak istemimize rağmen yaralanmalara mani olamıyoruz. Düşünün bu çocuğumuz bir bakım evinde olsa bırakın bu yaşa gelmesini ,kısa zamanda cansız bedeni ile karşılaşabilirdik.Bu çocuğumuza yıllarca küçük bir bebek ihtimamı ile bakmaktayız.Gündüzleri bizimle ,akşamları da kardeşi ile anlaşarak hayatını sürdürmeye çalışıyor.Onun bu durumunu gören kardeşi üniversite de diğer engelli çocuklara ileride faydalı olma adına Sosyal Hizmet alanında lisans düzeyinde okuyor.Kısaca bu çocuğumuz ne kadar ağır engelli olsa da kendisine iyi davranan aile bireyleri arasında mutlu ,huzurlu olarak hayatını sürdürüyor.Fakat son yapılan düzenleme ile evde bakım parası kesiliyor.” şeklinde konuştu

“Aile emekli ve üniversitede okuyan çocuğu var. Günümüz ekonomik koşullarında evde bakım parası ile (bu para verilse de verilmese de evladına her zaman bakacak bir aile) ona daha iyi şartlarda bakmaya çalışıyor.” ifadelerini kullanan CHP’li Gürer açıklamasına şöyle devam etti:

Şimdilerde yapılan kanun değişikliği ile şefkatli yüzlerce aile mağdur edilmiştir.Bu uygulama Sosyal Devlet mantığına ters bir uygulama olmuştur.Çünkü düşünün bir aileden daha şefkatli ve ihtimam ile kim engelliye sahip çıkar, o sıcaklığı ona verir? Her engelli özgüvenini kendine sahip çıkan onu destekleyen ailesinden alır.

Yönetmelik Kanunun maddelerini dikkate almadan muhtaç özürlülere bu yardımı yapmama adına zorluk çıkarmaktadır.

Gelir testi yapılırken Yönetmelikle yapılan ’’Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi’’tanımına dayanarak kanun koyucunun amacına uygun olmayacak şekilde, özürlüye bakmakla yükümlü olmayan kişilerin gelirleri de özürlüye bakım hizmeti sağlanıp sağlanmayacağı belirlenirken hesaba katılmaktadır. Her şeyden önce bahse konu tanım ’’özürlüye bakmakla yükümlü olanlar’’ değil, ’’özürlünün bakmakla yükümlü olduğu kişiler’’ tanımından yola çıkılmalıdır.

Hukuk kurallarında bir kimsenin bakmakla mükellef olduğu kişiler tanımlanırken(hak sahibi kavramında) eşi, öğrenim durumlarına göre belirli yaşları aşmamış çocukları ile herhangi bir gelirleri olmayan anne ve babasıdır. Evde bakım parasına gelince tüm soy bağları hesaba katılması bu parayı nasıl olur da ödetmeyiz mantığı ile hareket edilmektedir.

Örneğin:18 yaşından büyük olan zihinsel ve bedensel engelli bir erişkin kişi devlet tarafından 2022 sayılı Yasa kapsamında 300 TL.ayda maaş veriliyor.Bu zihinsel ve bedensel engelliye kardeşi ve onun eşi bakıyor.Kardeşinin aylık geliri 2.000 TL. evde bakım parası için müracaat ettiklerinde red cevabı alacaklar.Engellinin geliri+Hane halkının geliri=Asgari ücretin 2/3’den fazla olduğu neden gösterilecektir.

Kanunun maddesini incelediğinizde engellenin geliri dikkate alınmalıydı.

Yönetmelik kanun haline getirilerek şimdi mağduriyet had safhaya gelmiştir. 2828/EK MADDE 7;(6/02/2014 Tarihli 6518 /21 Madde ile değişiklik yapılmıştır.)Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama miktar net asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekmektedir. Uygulamanın alana yansıması sorunun giderilmesi ve durumun incelenmesi için Meclis araştırması çözüm getirecektir.

09.01.2017 - halkinhabercisi.com