*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Diyarbakır’da Kaldırımda Yürüyen Arabalar  (Okunma sayısı 834 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Diyarbakır’da Kaldırımda Yürüyen Arabalar
« : Aralık 14, 2016, 05:36:19 ÖS »
Diyarbakır’da Kaldırımda Yürüyen Arabalar



Teknoloji geliştikçe insanların tembelleştiğini ve yaşam alanlarının daraldığını söylemek mümkün. Özellikle kentlerde birçok alanın betona boğulması yaşam alanını daraltan en büyük faktör olurken, kent merkezlerindeki bazı noktalarda araç sahiplerinin araçlarını kaldırıma park etmesi vatandaşların tepkisine yol açıyor

Diyarbakır’da özellikle Dağkapı ve Ofis semtlerinde trafik her geçen gün daha da yoğunlaşırken, bazı araç sahiplerinin araçlarını otoparklara veya yaya yolu olmayan bina aralarına park etmek yerine kaldırımlara park etmesi tepkilere neden oluyor. Bazı araçların engelli vatandaşlara özel olarak yapılan işaretli kaldırımların önüne park edilmesi de engelli vatandaşları zor durumda bırakıyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan üniversite öğrencisi Suat Gök, kaldırımların araçlar tarafından işgal edilmesinin kimi zaman ölümlere bile davetiye çıkardığını belirtirken, esnaf Metin Erinç ise insanların bilinçlenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

“Yetkililer tepki göstermiyor”

Yetkililerin yaşanan bu olumsuz tabloya kayıtsız kalmaması gerektiğine vurgu yapan Suat Gök sözlerine şöyle devam ediyor ; “Küreselleşen dünyada ve teknolojinin doruklarına ulaşmasının verdiği ucuzluktan olsa gerek şehirlerde gün geçtikçe ulaşım çeşitliliği ve araçlar çoğalıyor. Teknolojinin bizi ilgilendiren kısmı ise araçların sayısı. Bunun sonucunda çevre ve görüntü kirliliği ortaya çıkıyor. Caddelerin geniş bir alanı kapsıyor olması yaya kaldırımların alanını oldukça daraltıyor. Yetmiyormuş gibi araçların yaya geçitlerini işgali sonucu insanların ciddi anlamda hayatları riske giriyor. Çare bulamayan insanlar ve yetkili kuruluşların tepkisizliğinin doğurduğu sonuç zaman zaman insanların hayatlarına mal olabiliyor. Ayrıca kahvehane ve lokanta gibi esnafların fazla kazanma hırsı yayaların geçiş özgürlüğünü elinde almış durumda. Gün geçmiyor ki kaldırımlarda masa ve sandalyelerle işgal edildiğini görmeyelim. Tıklım tıklım doldurulan kaldırımlar yayaların geçiş özgürlüğünü elinde almakla kalmayıp verilen herhangi bir tepkiye rağmen bu yozlaşmaya devam edildiğini görebiliyoruz. Yetkililerin bunu bir an önce düzeltmesini istiyoruz ve bu kirliliğe tepkisiz kalmamalarını, gerekli müdahalede bulunup çare aramalarını diliyoruz”.

“Engelliler de zor durumda bırakılıyor”

İnsanların bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Metin Erinç “Mevcut sistem üzerinde insan sayısının artmasına paralel olarak arabaların sayısı da artış gösterdi. Tabi bu artış belli bir yerden sonra fahiş artış olarak günümüze kadar geldi. Bugün bir evde bir arabanın yetebileceği halde birden fazla araba oluyor . Bu şekilde araba sayısının artmasyla kara yolları yetersiz kalyor. Tabi bu bunun yeterli olunamayacağı anlamına da gelmez. Bunun için öncelik karayollarına belediyelere düşüyor. Yeterli oldugu kadar yol yapımı. Kaldırım yapımına önem verilmesi gerekiyor. Ki sadece durum burda belediyelere ve de karayollarına düşmüyor. Öncelikle insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yol kenarlarında veya otoparklarda oldugu halde insanlarımız kaldırımlara park etme geleneğinden vazgecmiyor. Kaldırımlarda var olan engelli vatandaşlar için yapılan ara yolların girişine araç park edilmesi aynı şekilde engelli vatandaşlara da büyük zorluklar çıkarıyor. Dağkapı’nın ara yollarında aracların o kadar sık park etmesinden ötürü yol ortasında yürümek zorunda kalıyoruz. Ofiste özellikle ekinciler caddesi üzerinde araçlar hem yolları işgal ediyor, Hem de kaldırımları. Bunlara çözüm olarak öncelikle insanlarmzın bilinçlendirilmesi gerekir. Belediyelerin yeteri kadar otopark yapması gerekir” diye konuştu.

13.12.2016 – diyarbakiryenigun.com