*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yasa Değişiklikleri Nedeniyle Binlerce Engellinin Geliri Kesildi  (Okunma sayısı 645 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Yasa Değişiklikleri Nedeniyle Binlerce Engellinin Geliri Kesildi



AKP’nin, engelli maaş ve bakım ücretlerini düzenleyen 2022 ile 2828 sayılı yasalarda yaptığı değişiklikler nedeniyle on binlerce engelli yurttaşın geliri kesildi. BirGün’e yaşadıkları mağduriyeti anlatan engelli yurttaşlardan Aysel Oturak ve Hasan Serin, yasa değişikleriyle resmen ölüme terk edildiklerini söylediler.

 ‘Sesimizi duyun’

 Engelli yurttaşlardan Aysel Oturak’ın, hem sağlık güvencesi hem de aylık aldığı engelli maaşı kesildi. 8 sene önce yakalandığı Friedrich Ataksisi hastalığı nedeniyle yürüyemeyen ve konuşmakta zorlanan Oturak, bulunduğu durumu “36 yaşında bir kadınım ve utandığım için annemden harçlık alamıyorum” diye özetliyor. Ailece kirada oturduklarını, her ay 1.500 TL kira parası verdiklerini anlatan Oturak, “Bu yasa değişiklikleriyle biz resmen ölüme terk edildik” dedi. KPSS sınavlarından yüksek puan olmasına rağmen atanmadığını iddia eden Oturak, kendisinden 20-30 puan daha az alan kişilerin atandığını söyledi. Hastalığından ötürü sürekli ilaç tedavisi görmesi gerektiğini ancak sağlık güvencesi ve maaşı kesildiği için tedavi olamadığına işaret eden Oturak, hükümete “Sesimizi duyun. Madem maaşımızı ve sağlık güvencemizi kestiniz o zaman bana bir iş bulun” diye sesleniyor. Oturak, hastalanmadan önce yerel gazetelerde gazetecilik yaptığını ve Dünya Yerel Basın Birincilik Ödülü’nü aldığını da aktardı.

Duvar mı yiyelim

Diğer mağdur yurttaş Mustafa Koca. Doğuştan engelli olan Koca, tam 9 aydır engelli maaşını alamıyor. Gerekçe olarak yaşamını yitiren babasından kendisine kalan İstanbul Fatih’deki evin gösterildiğine dikkat çeken Koca, “Vefat eden babamdan bana bir ev kaldığı için 3 aylık maaşımı ve bakım ücretimi kestiler. Parasız pulsuz kaldım. Resmen ölüme terk edildim” dedi. Yaptığı hiçbir itiraz başvurusunun kabul edilmediğini dile getiren Koca, “Ben şimdi ne yapacağım? Ekmek değil duvar mı yiyeyim?” diye tepki gösterdi. 9 aydır ailesinden aldığı yardımla geçinmek zorunda bırakıldığını ifade eden Koca, maaşının tekrar bağlanmasını istedi.

Tek isteği başını sokacak bir oda

Çocukken geçirdiği havale sonrası hastanede yapılan iğne sonucunda belinden aşağı felç olan Hasan Serin’in ise tek isteği başını sokabileceği bir oda ve yeni bir tekerlekli sandalye. “Ne annem, ne babam var” diyen Serin, kolu komşuya yük olmamak için yıllar önce Adıyaman ‘dan geldiği İstanbul’da senelerce Esenler Otogarı’nda yatıp kalktığını anlattı. Zeytinburnu’nda evsizler için açılan spor kompleksinden sonra sokaklardan kurtulduğunu söyleyen Serin, 3 aydan 3 aya 1.500 TL engelli maaşı aldığını ancak ihtiyaçlarını karşılamak için bunun yeterli olmadığını vurguladı. Başını sokabileceği bir oda ve yeni bir tekerlekli sandalye isteyen Serin, “Şu anda üzerinde oturduğum tekerlekli sandalye vefat eden bir arkadaşım’dan kaldı. O da eskidi” dedi.

06.12.2016 – BirGün