*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Türkiye’de Engelliler ‘Vali ve Bakan’ Olmak İstiyor  (Okunma sayısı 732 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Türkiye’de Engelliler ‘Vali ve Bakan’ Olmak İstiyor
« : Aralık 09, 2016, 01:53:32 ÖS »
Türkiye’de Engelliler ‘Vali ve Bakan’ Olmak İstiyor



Türkiye’de 10 milyona yaklaşan engelli vatandaşlar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde müsteşarlık ve bakanlık koltuğuna kadar uzanan görevlerde kendilerine şans verilerek tabuların yıkılmasını istiyor.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının engellilere yönelik en önemli tespitleri arasında “Engelli bireyler yeteneklerine, mesleki bilgi ve becerilerine uygun olan işlerde çalıştırılmalıdır. Bunun için engellilerin istihdam edilebilecekleri iş ve mesleklere yönelik iş ve meslek analizleri yapılmalıdır. Engelliler artık, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi belediye başkanı, vali, müsteşar ve bakanlık koltuklarına oturabilmeli” konusu yer alıyor.

AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Türkiye’de yaklaşık 10 milyonu bulan ve dolaylı olarak 40 milyon kişiyi etkileyen engellilere bakış zihniyetinin değişmesi gerektiğini belirtti. AK Parti olarak engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak yasal düzenlemeleri gerçekleştirdikleri 2005’te engelli yasasının çıkarıldığını, 2008’de BM sözleşmesinin imzalandığını, 2010’da da Anayasa değişikliği ile pozitif ayrımcılık getirildiğini anlatan Bayram, “AB’nin önündeyiz” dedi.

Sorunların elbette bulunduğunu ancak çözüm için gayret gösterdiklerini dile getiren Bayram, eğitim ve istihdam olanaklarının artırılmaya çalışıldığını kaydetti. 5 bin engelli memurun kısa sürede 50 bine çıkarıldığını kaydeden Bayram, izleme komiteleri aracılığıyla illerde belediyeler başta olmak üzere kamu kurumlarına engellilerin erişiminin engellenmesiyle ilgili cezalar uygulandığını vurguladı. Bayram, “Engelliler artık evlerinde sıkışmışlıktan çıkarılıyor ve toplumla bütünleşmiş bir konumda. Öğretmen, yargı mensubu olabiliyor engelliler. Atılan adımları taçlandırmanın yolu engellilerin önünün açılmasıyla olacaktır, bu da zihniyet değişiminden geçmektedir” dedi.

05.12.2016 – Milliyet