Engelli İstihdamında Kamuda 15 Bin Açık Var
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul'da "İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı"nda konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Kamuda engelli istihdamında kalan açığımız ise 15 bin civarındadır" açıklamasını yaptı.
"KAMUDA ENGELLİ İSTİHDAMINDA KALAN AÇIĞIMIZ İSE 15 BİN CİVARINDADIR DEDİ"
Engelli istihdamına ilişkin bilgi veren Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, "57 üyesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatımızın dönem başkanlığını yürüttüğümüz 2016-2018 yılları arasında sosyal politikalar alanında karşılıklı işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Bu süreçte tecrübelerimizi paylaşma ve yeni projeleri birlikte hayata geçirme arzusundayız. Engelli bireylerin, yaşamlarının her alanında eşit haklara sahip olmaları ve bu haklarını özgür bir şekilde kullanmaları için üye ülkeler arasında işbirliğini artırmak zorundayız. Bu amaçla; engelli bireylerin toplum hayatına etkin katılımını sağlamak, haklarını eksiksiz kullanabilecekleri ortam hazırlamak öncelikli hedefimizdir. Çağımızda engelli bireylerin toplum hayatına etkin katılımının en önemli koşullarından birisi de çalışma hayatına aktif katılımlarının sağlanmasıdır. Özellikle engelli bireylerin kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak istihdamları ana hedeflerimiz arasındadır. Özel sektörde engelli istihdamını teşvik ediyor, kamuda istihdam alanlarını genişletiyoruz. Bu amaçla özel sektörde 50 kişi çalıştıran işyerlerine 1 engelli istihdam etme zorunluluğunu getirdik. Bunun kamudaki karşılığı ise 64 bin engelli kontenjanına tekabül etmektedir. Bakanlık olarak ilk olarak 2012 yılında yapılmaya başlanılan merkezi engelli memur sınavları ile engelli memur sayısında kayda değer bir artış sağlanmıştır. Bu kapsamda 2002 yılında kamu kurumlarında çalışan engelli memur sayısı 5 bin 777 iken 2016 yılı ekim ayı itibariyle bu rakam 48 bin 963'e yükselmiştir. Kamuda engelli istihdamında kalan açığımız ise 15 bin civarındadır" diye konuştu.
"ENGELLİ GİRİŞİMCİLİĞİNİ TEŞVİK EDEN UYGULAMALARI YAYGINLAŞTIRIYORUZ"
Engelli istihdamını ve engelli girişimciliğini teşvik eden uygulamaları yaygınlaştığına vurgu yapan Bakan Kaya, "Sürdürülebilir kalkınmanın öznesi insandır. Ekonomide, sosyal, siyasal ve kültürel alanların tamamında başarılı nitelikli insan gücüne bağlıdır. Ülkemizde yaklaşık olarak 5 milyon engelli vatandaşımızın olduğunu düşünürsek bu konuda en önemli iki hususun eğitim ve istihdam olduğunu görürüz. Bakanlık olarak sosyal hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin eğitime katılımlarını artırıcı tedbirler alıyoruz. Engelli çocuklarımızın toplumdan dışlanmadan eğitim almasını, ihtiyaç duyan tüm engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını sağladık. Bugün özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında 288 bin 489 çocuğumuz özel eğitim imkânlarından faydalanmaktadır. Böylece engelli bireyler özgüven duygusunu geliştirerek bilgi, beceri ve kabiliyetlerine göre kendi eğitim hayatına yön verebilmektedir. Ayrıca bu eğitim sürecinin mesleki alanlarda da engelli bireyleri tamamlayıcı olması önemli bir süreçtir. Kamu ve özel sektör işbirliği ile hayata geçirdiğimiz projelerle engelli istihdamını ve engelli girişimciliğini teşvik eden uygulamaları yaygınlaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.
26.10.2016 – DHAAnahtar Kelimeler : starejik beritan bekes engeltanimaz salla dertleri salla umutsuz kurt özlem istanbullu kitabo okur Şimdi bir köşede bükükse boynumuz ağlıyosak hala,incilmişsek yine