*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli ve Otizmli Batuhan Kil Hayata Müzikle Tutundu  (Okunma sayısı 615 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engelli ve Otizmli Batuhan Kil Hayata Müzikle Tutundu



Görme engelli ve otizmli 22 yaşındaki Batuhan Kil, müzik sayesinde hayata tutundu. Piyano, çello ve ud çalıp şarkı söyleyen Batuhan Kil'in hayâli müzik öğretmeni olmak.

Batuhan Kil, 22 yaşında. İzmir'de yaşıyor.

Öznur ve Aydın Kil çifti, çocukları Batuhan Kil'in henüz üç aylıkken göz hücreleri gelişmediği için göremediğini öğrendi. Batuhan Kil'e dört yaşına geldiğinde bu kez otizm teşhisi konuldu.

Ailesi ve Batuhan mücadeleden kaçmadı. Özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim alan Batuhan'ın öğretmenleri onun müziğe olan yeteneğini keşfetti.

Azmi ve hayata bağlılığıyla müziğe yoğunlaşan Batuhan Kil; piyano, çello ve ud çalmayı öğrendi. Şimdi hedefi müzik öğretmeni ya da şarkıcı olmak.

"En çok 'Fikrimin ince gülü' ve 'Hakim Bey'i seviyorum"

Batuhan Kil'in en sevdiği parçalar, "Fikrimin ince gülü" ve "Hakim Bey". Müzikle uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini söyleyen Batuhan, gelecek hedeflerini şöyle anlatıyor:

"Müzik yaparken kendimi mutlu hissediyorum, evde boş zamanlarımda piyano, ud çalıp şarkı söylüyorum. Gelecekte ben müzik öğretmeni ya da şarkıcı olmak istiyorum. Öğrencilere ders vermek şarkı öğretmek, ileride üniversiteye de gitmek istiyorum."

"Korna sesiyle notalara olan ilgisi keşfedildi"

Özel bir rehablitasyon merkezinde eğitim gören Batuhan'ın müziğe olan ilgisini öğretmenler, onun bir otobüsün çaldığı korna sesini nota olarak çıkarmasıyla fark etti.

Müzik öğretmeni İsmail Emre Koptur, Batuhan'ı şöyle anlatıyor:

"Batuhan harika bir öğrenci kesinlikle her müzik öğretmeninin çalışmak isteyeceği bir öğrenci. Zorlandığı noktalar oluyor otizm ve görme engeli nedeniyle ama işitsel algısı öyle bir noktadaki biraz daha fazla çalışarak gayet güzel çalıyor."

Batuhan Kil, aynı zamanda İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu'nun da bir üyesi. Koroda çello çalıyor.

Batuhan'ın güzel sanatlar lisesi müzik bölümüne kayıt olması çok da kolay olmadı. Fakat babası Aydın Kil vazgeçmedi, Batuhan Kil de yeteneği sayesinde bütün sınavları kazandı:

"Batuhan'ın güzel sanatlar lisesi müzik bölümüne kaydını yaptırmaya çalıştık, bizim için çok zor bir süreçti ama Batuhan yeteneği sayesinde bu sınavı kazandı. İlk başta piyano ve yedek çalgı olarak da ud ile başladı daha sonraki süreçte de çello kursuna dahil oldu. Batuhan müzik çalarken, söylerken hiç bir sorun yaşamıyor ve çok mutlu oluyor. Biz de hayatını bu yönde yönlendirdik. Batuhan için müzik bir yaşam biçimi, müzik yapmadığı zamanlarda yavan kalmaya başladı. Kendini müzikle ifade edebiliyor, çalarken çok mutlu olduğu için biz de kendisinin müzik eğitimine devam etmesini istiyoruz."

04.10.2016 – AA