*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Azlığına Yüzde 50 Katarakt Yol Açıyor  (Okunma sayısı 1391 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Azlığına Yüzde 50 Katarakt Yol Açıyor
« : Eylül 03, 2016, 02:54:39 ÖÖ »
Görme Azlığına Yüzde 50 Katarakt Yol Açıyor



Özel Retina Göz Hastalıkları Dal Merkezi'nden Opr. Dr. Erdal Lebe, görme azlığına yol açan birçok hastalık olduğunu ama bunların yüzde 50'sinin kataraktan kaynaklandığını belirtti.

Dünyada 200 milyona yakın görme engelli olduğunu açıklayan Özel Retina Göz Hastalıkları Dal Merkezinden Opr. Dr. Erdal Lebe, en büyük nedenin katarakt olduğunu söyledi. Lebe. göz bebeğinin arkasındaki lensin cam gibi saydam olduğunu, yaşla birlikte bulanmaya başladığını ve kataraktın böyle oluştuğunu söyledi, şu bilgileri verdi: "Gözün ayırt edebilme kapasitesi azaldığında okuma, televizyon izleme, araba, telefon, bilgisayar kullanma gibi günlük faaliyetlerimiz zorlaşır. Yaşam kalitemiz azalır, takılma, düşme gibi kaza riskleri artar. Bunlar olmaya başladığında katarakt ameliyatı zamanımız gelmiş demektir" dedi.

Fako cerrahisi ile ameliyat

Kataraktın tedavisinin çok iyi yetişmiş cerrahlar ve yüksek teknoloji ürünü "fako" cerrahisi ile yapıldığını kaydeden Lebe şöyle devam etti: "Bu cerrahide göz içine, alman kataraktın yerine yapay lens konur.

Fako cerrahisi, bu lensin ses dalgaları ile parçalanarak sulandırılması ve sonra da temizlenmesi temeline dayanır. Temizlikten sonra yapay lensler (mercek) yerleştirilir. Bu işlem için göz. damla ile uyuşturulur, başka bir iğne ya da anestetik kullanılmaz. Çok küçük bir kesi ile gerçekleştirilen bu operasyonda dikişe gerek yoktur."

Yarım saatten az sürüyor

Op. Dr. Lebe. en fazla yarım saat süren operasyonda hastanın miyopi veya hipermetropisinin de hesaba katıldığını kaydetti. Böylece gözlük ihtiyacının en aza indirilmeye çalışıldığını söyleyen Lebe. "Son yıllarda hastaların gözlüksüz görebilmesini kolaylaştıran çok odaklı mercekler oklukça yaygın. Sarı nokta hastalığında rol oynayan zararlı ışıkları süzen özel mercekler de gerekirse kullanılabilmektedir. Ayrıca şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler, ameliyat öncesinde ayrıntılı olarak muavene edilmeli" dedi.

31.08.2016 - Posta