*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İzmirliler Omurilik Felçlileri İçin Ter Dökecek  (Okunma sayısı 949 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İzmirliler Omurilik Felçlileri İçin Ter Dökecek
« : Mart 02, 2016, 01:21:16 ÖS »
İzmirliler Omurilik Felçlileri İçin Ter Dökecek



İki yıldır Türkiye ayağı Alanya'da yapılan Wing For Life World Run, 8 Mayıs'ta İzmir'de düzenlenecek. Dünyada 33 ülkede aynı anda başlayacak yarışa 18 yaş üstü herkes katılabilecek. Yarışa katılım için 50 lira ödenecek, bağışlar, omurilik felçlilerinin tedavisinde kullanılacak.

Wing For Life World Run, 8 Mayıs Pazar günü saat 14.00'te Alsancak Gündoğdu Meydanı'ndan başlayacak, sahil yolundan devam ederek, Çeşme Oyolu'nda sona erecek. Dünyada 33 ülkede aynı anda başlayacak yarışta katılımcılar bitiş çizgisini kendileri belirleyecek. Yarış devam ederken yakalama araçları yarım saat sonra saatte 15 kilometre hızla her yarım saatte bir hızlarını 1 kilometre artırarak ilerleyecek ve yakaladığı koşucu, yarıştan elenecek. Bu küresel koşu, 33 ülkede aynı anda başlayacak. Yarışı Wıngs For Life Vakfı düzenliyor. Geçen yıl 40 lokasyonda 137 bin kişi koştu. Koşudan elde edilen gelirle Wıngs For Life Vakfı, 124 omurilik araştırması projesine fon sağladı. İki yıldır Alanya'da yapılan koşuya geçen yıl 2 bin Türk katıldı. Bu yıl İzmir'de yapılacak koşuda katılımcı sayısının 5 bini geçmesi hedeflendi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, World Run Direktörü Colin Jackson ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenledikleri basın toplantısında koşuyla ilgili bilgi verdi. Jackson, World Run'a 2014 yılında 50 bin 398 kişinin katıldığını, 3 milyon Euro gelir elde edildidiğini, 2015'te 101 bin 208 kişinin katıldığını, 4.2 milyon Euro gelir elde edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Burada olmak büyük zevk. Vakfımız için ne kadar çok mali destek bulursak o kadar iyi. Adanmışlık ve inançla çaba gösteriyoruz. Her yıl 250 bin kişi omurilik felci oluyor. O nedenle kesinlikle buna yol açacak koşullardan uzak olduğunuzu düşünmeyin. Biz para toplarken iyi bir dava uğruna topluyoruz. Birçok şirket çok ilgi göstermiyor, mali bir getirisi olmadığını düşünüyorlar. Buradan toplanan gelirlerin yüzde 100'ü bu araştırmalara harcanıyor. Hiçbir kuruşunu vakfın idari işlerine harcamıyoruz. Çünkü Red Bull idari giderlerimizin sponsoru. Sıra dışı bir yarış. Başlama çizgisi var ama bitiş çizgisi yok. Herkes kendi hedefini belirliyor. İster 42 kilometre ister 25 kilometre koşabilirsiniz. Ne kadar koşacağınıza siz karar veriyorsunuz. İzmir'de tek başınıza koşmuyorsunuz. Nerede bitirirseniz bitirin küresel yarış listesinde adınız geçiyor. Eşsiz bir şey bu. Yakalama aracı var. Yarış başladıktan 30 dakika sonra yakalama aracı harekete geçiyor ve saatte 15 kilometre hızla ilerliyor. Her yarım saatte hızını bir kilometre artırıyor. Koşucuları adım adım yakalıyor. İnsanlar yakalama aracının geldiğini görünce hızlanıyorlar. Kapsayıcı bir etkinlik. İster profesyonel sporcu olsun ister tekerlekli sandalyede olsun herkes bu yarışa katılıyor. Tek bir başlangıç saati var. Bu da bu etkinliği küresel etkinlik haline getiriyor. Biz koşamayanlar için koşuyoruz. Hareket edebilmenin lüksünü insanlara anlatabilmeliyiz."

"BU PROJE BİZE UMUT VE HEYECAN VERİYOR"

Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya da geçirdiği trafik kazasında emniyet kemeri takılı olmadığı için ve sonrasında yanlış ilkyardım nedeniyle sakat kaldığını belirterek, 'Kullanamadığım, hissetmediğim bir beden. Doktorlara, 'ben yürüyebilecek miyim' diye defalarca sordum. Kaç yaşında olursanız olun sağlıklı bir yaşamdan sonra çeşitli sebeplerle sakat kalırsanız bu çok ağır bir bedel. Sağlığınızı, eşinizi, akrabalarımızı, mesleğinizi kaybediyorsunuz. Sosyal yaşama adaptasyon zor oluyor. Yeni kimlik için savaşıyorsunuz. Sakat kaldığımda iki çocuğum vardı. 7 ve 11 yaşlarındaydı. Üstünü giyemeyen, yemek yapamayan, kendine yetemeyen bir anne iken yaşama tutunmak içi azmettim. Üç yıldır bu bilimsel çalışmanın yanındayız. Bize umut ve heyecan veriyor bu çalışma. Bir gün kızgın kumları ayaklarımda hissetmek, ayakta kahve pişirmek, koşmak istiyorum" dedi.

HEDEF 5 BİN KİŞİ

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in yardımsever, dayanışmacı ve aydınlık ruhlu insanları hep birlikte gereğini yapacağına inandığı dile getirerek, 'Ulvi bir proje. Toplanan paranın omurilik felçlileri tedavisi, araştırma ve geliştirmesi için harcanacak olması bence çok önemli. Biz İzmir olarak ev sahipliği yapıyoruz. İzmir adına bir görev üstlendik. Burada etkinliğin başarılı olması için toplayabileceğimiz en yüksek maddi katkıyı toplayabilmek için hepimizin katılım sağlaması gerekiyor. Bugünden itibaren katılımı artırmak dolayısıyla bu araştırmaya katkıda bulunmak için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Geçen yıl 2 bin kişi Türkiye'den katılmış biz bunu kat be kat üstüne çıkacak potansiyele sahibiz. İzmir'in yardımsever, dayanışmacı ve aydınlık ruhlu insanları hep birlikte gereğini yapacaktır. İzmirliler'e, Ege'den Aydın, Manisa, Balıkesir, Muğla ve Uşak illerinden de birçok gönüllünün yardımseverin katılacağına inanıyorum. İnanıyoruz çalışacağız, başaracağız. En büyük katkıyı koyacağız" diye konuştu.

"AYRIMSIZ YAŞAM İÇİN ÇABALIYORUZ"

Engelsiz İzmir Kongre Başkanı Levent Köstem, engelli sözünün yerine 'ayrımsız yaşam'ı getirmeye çalıştıklarını belirterek, belediye olarak engelliler için farkındalığı artıracak projelerini şöyle anlattı:

"40 yıldır ortopediyle uğraşıyorum. 'Doktor bey ben yürüyebilecek miyim' sorusunun cevabı çok zor. Engelliler konusunda farkındalığı artırmak için kırmızı bayrak projesi başlattık. Bu projemiz İzmir sınırlarını aştı. Bilgi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi de bu projeyi başlatıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi büyük bir farkındalık merkezi kuruyor. Çünkü engellilik farkındalığı çok düşük. Yapılan istatistiklerde katılımcıların yüzde 42'sinın engelli komşu istemediği ortaya çıktı. Engelli olmayanlara engellilerin yaşadıklarını hissettireceğiz. Bunu Olimpiyat Köyü'nde kuracağız. Orada omurilik felçlileri için tuvalete nasıl gideceklerini odada nasıl yatacaklarını göstereceğiz. Binalar hazır, işletim projesi hazırlanıyor. Engelli lafının kaldırılması, ayrımsız yaşamın kurallarının konması için çabalıyoruz. Engelliler için sempozyumlar düzenliyoruz. Birileri 'konferansla engelli sorunları çözülmez' diyor. O konferanslar olmadan çözülmez. Engelliyi para vererek evinde bakmak değil engelliyi sosyal hayatın içine katmak gerekiyor."

SPORCULARDAN TAM DESTEK

World Run'a destek veren dağ koşucusu Avrupa şampiyonu Ahmet Arslan, 'Hayatını koşarak kazanan biriyim. Sorunun ciddiyetinin farkındayım. 2014 yılında Wing For Life'da 48 kilometre koştum, geçen yıl katılamadım bu yılki hedefim 50 kilometre" derken dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Encümen, 8 Mayıs'ta sudan çıkıp koşacağını belirtti, sağlık ve sporun önemini çok iyi bildiğini vurgulayarak, "Ben de çocukken astım geçirdim. Doğru tedavi ve sporun katkısı ile yeniden yaşama döndüm ve şu anda astımla zıt olan bir sporu yapıyorum, dalıyorum. Doğru tedaviyi çok önemsiyorum" dedi. Pınar Karşıyaka Basketbol takımı oyuncu Kenan Sipahi, bilek ve diz sakatlıkları yaşayıp üç ay sakat kaldığında koşmanın ve yürümenin ne kadar lüks olduğunu anladığını ifade etti.

23.02.2016 - DHA