*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli Ceyda Evrim Çam’ın AİHM Zaferi  (Okunma sayısı 881 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engelli Ceyda Evrim Çam’ın AİHM Zaferi
« : Mart 01, 2016, 11:42:37 ÖS »
Görme Engelli Ceyda Evrim Çam’ın AİHM Zaferi



AİHM, konservatuvarı kazanmasına rağmen kabul edilmeyen görme engelli Ceyda Evrim Çam’ı haklı bularak Türkiye’yi tazminata mahkûm etti. Çam, “Bu dava diğer engelli arkadaşlarıma ışık olsun” dedi.

Görme engelli Ceyda Evrim Çam, 2004’te sınavlarını kazanarak girmeye hak kazandığı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Konservatuvarı’na kabul edilmedi. Kararı mahkemeye taşıyan Çam, buradan istediği sonuca ulaşamayınca davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. 8 yıl süren dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ayrımcılığın yasaklanması ile ilgili 14. maddesi ile eğitim hakkının garanti altına alınması ile ilgili 1. protokolün 2. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’yi, Çam’a 13 bin euro maddi tazminat ödemeye mahkûm etti.

‘Vazgeçeceğimi sandılar’

Diğer engelli vatandaşların eğitim görme hakları yönünden emsal niteliği taşıyan bu karar 26 yaşındaki Çam’ın ve yüzlerce engellinin yüzünü güldürdü. Karar sonrası Milliyet’e konuşan Evrim Çam, “2004’te İTÜ Konservatuvarına başvurdum. Tüm sınavları kazanmama rağmen okula alınmadım. Dava açtım ancak buradan da bir sonuç alamayınca olayı AİHM’e taşıdık. Daha önce böyle bir dava açılmamıştı ve mahkemeden çıkan karar örnek teşkil ediyor. Bu karar hem benim, hem de tüm engelli arkadaşlarımın yüzünü güldürdü. Onlara ışık oldu. İTÜ’ye kabul edilmeyince hayallerimden vazgeçmedim. Şimdi Marmara Üniversitesi’nde Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde okuyorum. Akademik kariyer yapmak istiyorum. Sanırım beni okula kabul etmeyince vazgeçeceğimi zannettiler. Bu dünya çapında bir dava ve çıkan sonuç da dünyada bir ilk. İTÜ’ye geri dönmeyi düşünmüyorum. Şu anki okulumda eğitimimi fazlasıyla alıp kendimi geliştirdim” dedi. 

‘Bu karar bir ilk’

Türkiye’de yürütülen davada tasfiye karar süreci tamamlanmadan AİHM’e gidilirse olumsuz bir karar çıkabileceğini düşündüklerini ifade eden Evrim Çam’ın avukatı Muzaffer Boduroğlu ise şu şekilde konuştu: “2004’te müvekkilim İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuvar Bölümünü kazandı. Fakat tüm gereklilikleri yerine getirmesine rağmen sağlık raporunu bahane ettiler. Sağlık raporunda da görmeyi gerektirmeyen her bölüm de eğitim görebilir yazıyor. Dolayısıyla okulun altyapısı olmadığı için konservatuvara kabul etmediler. 2004 yılında açılan davada başarılı olunamamış. Karar temyize götürülmüş ama karar süreci tamamlanmamıştı. Biz süreç tamamlanmadan AİHM’e gittik ve talebimiz kabul edildi. Bu da aslında bir ilk.”

27.02.2016 - Milliyet