*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Finlandiya’da Engelliye Özel Eğitim Verilmesi Yasal Bir Zorunluluk  (Okunma sayısı 1601 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Finlandiya’da Engelliye Özel Eğitim Verilmesi Yasal Bir Zorunluluk



Özel okul yok, okul parası yok, sınav yok, tüm masrafları devlet karşılıyor, Finlandiyalı çocuklar bu imkânlar sayesinde ufkunu genişletiyor.

Bir okul düşünün; öğrenciler not ya da sınav için değil ufkunu genişletmek için çabalıyor, eğlenerek öğreniyorlar. Öğrencileri yarıştıran bir sınav yapmıyorlar. Şimdi bu okulun ücretsiz olduğunu, eğitime dair tüm masrafların devlet tarafından karşılandığını ve ülkedeki tüm okulların böyle olduğunu düşünün. Bu bir hayal değil, yıllardır eğitim alanındaki uluslararası değerlendirme programı PISA’da zirveden düşmeyen Finlandiya gerçeği.

Finlandiya’nın PISA tescilli başarısını getiren eğitim sistemi kendine özgü. Finlandiyan ekonomik refahı yüksek ve 5.5 milyon nüfuslu bir ülke. Ülkede 3 bin 500 okul var. Tüm eğitim giderlerini devlet karşılıyor. Öğrenci evine en yakın okula gidiyor, velinin okul ya araştırma gibi bir telaşı yok.

Her çocuk özel

Üstelik bir çocuğun zihinsel veya fiziksel engelli olması asla bir dezavantaj değil. Engelliye özel eğitim verilmesi yasal bir zorunluluk. En fazla 10 öğrencinin olduğu sınıflarda 2 öğretmen bulunuyor. Her öğrenci farklı, kimi hızlı öğreniyor, kimi yavaş. En fazla 25 kişiden oluşan sınıfları bölüyorlar, bir grup öğrenciyle farklı yöntemle ders işliyorlar. Bu küçük grupta da mı olmadı? O halde o çocuğa özgü bir yöntemle bire bir ders anlatıyorlar.

Özel dersler için öğretmen hiç bir suretle veliden para alamıyor, okul bütçesinden ödeniyor. Bir de hasta öğrenciler var, eğer hastalık uzunsa okul çocuğa gidiyor.

Finlandiya’da öğretmenlik mesleği çok saygın ve öğretmen olmak kolay değil. Öğretmenlik için sıkı bir eğitim gerekiyor, master seviyesinde eğitim görmeden öğretmen olunmuyor. İlk 4 yıl sınav yapmıyorlar, çünkü esas olan not ve sınav değil öğrencinin ufkunu genişletmek, yeteneklerini desteklemek. Sonrasında iki nedenle sınav yapılıyor; öğrencinin gelişimini değerlendirmek ve öğretmenin öz denetimini sağlamak.

Kantin yok

Öğlen öğrenciler ve öğretmenler okulun yemekhanesinde toplanıyor. Her gün sıcak yemek, süt, meyva ve salata çıkıyor. Okullarda olmayan şeylerden biri de kantin. Hepsinde değil ama bazı dersliklerde fırın ve bulaşık makinesi var, kurabiye pişirip sonra da  bulaşık yıkayabiliyorlar.

04.01.2016 - Milliyet


Etiketler: Eşimin hastalığını öğrendiğimde ne hissedeceğimi bilemedim İlk aklıma gelen bunu nasıl çözebilirim oldu Sürekli çözümler ürettim Ben böbreğimi vermek istedim ama olmadı Ancak çapraz nakil olabileceğimiz