*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Paralimpik Oyunları'nda 10 Oyuncusunun Engelli Olmadığı Anlaşılan Ülke  (Okunma sayısı 788 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Paralimpik Oyunları'nda 10 Oyuncusunun Engelli Olmadığı Anlaşılan Ülke



Kim Milyoner Olmak İster atv'de devam ediyor bugüne kadar ençok kazandıran program olma rekorunu elinde bulunduran program yine kazandırmaya devam ediyor.

Damla Görgülü,

19 yaşında olan ve İstanbul Tıp Fakültesi'nde okuyan Damla Hanım, dermatoloji alanında uzmanlaşmak istiyor. Yarışmadan kazanacağı ödülü de yurtdışında dil eğitimi almak için kullanacak.

60.000 TL değerindeki 9. soru:

2000'deki Paralimpik Oyunları'nda, sonradan 10 oyuncusunun zihinsel engelli olmadığı anlaşılan hangi ülkenin basketbol takımı altın madalya kazanmıştır?

A) İtalya

B) Romanya

C) Yunanistan

D) İspanya

İspanya’nın altınmadalya kazandığı 2000 Sidney Paralimpik Oyunları’nda, engelli olmayan basketbolcuları oynatmasına ilişkin 13 yıllık davada sadece bir kişiye para cezası çıktı. 2000 Sidney Paralimpik Oyunları’nın zihinsel engelliler basketbol finalinde Rusya’yımağlup ederek şampiyon olan İspanya Milli Takımı’ndaki 12 sporcudan sadece 2’sinin gerçekten engelli olduğu ortaya çıkmıştı. Olimpiyat tarihine geçen ve Paralimpik Oyunlar programından ‘zihinsel engelliler’ dallarının çıkarılmasına neden olan büyük skandalın sonunda adeta ‘dağ fare doğurdu’.

18 SANIĞA BERAAT

Spor dünyasının sarsan sahtekarlık üzerine açılan ve sporcular, teknik kadro ile federasyon yetkililerinin de aralarında bulunduğu 19 sanıklı dava sürpriz şekilde sonuçlandı. Tümsorumluluğu üzerine alan eski İspanya Engelli Sporcular Federasyonu Başkanı Fernando Sanchez Vicente para cezası alırken, diğer 18 sanığın beraatine karar verildi. “Belgede sahtecilik ve sahtekarlık” başta olmak üzere toplam 20 suçu üstlenen Vicente, 5 bin 400 Euro (14 bin 500 TL) para cezasına çarptırıldı. Karar gereği, oyunlar sırasında İspanya Hükümeti ve sponsor firmalardan alınan yaklaşık 140 bin Euro’nun da geri ödenecek.

DOPİNGDE DE KRİZ VARDI

2020 Olimpiyat Oyunları’na Madrid ile aday olan İspanya’da, daha önce de mahkemeden ülkedeki doping skandallarıyla ilgili şok edici kararlar çıkmıştı. 2006’ya uzanan ve bisiklet başta olmak üzere birçok dalda dopingin araştırıldığı ‘Operation Puerto’ sonunda suçlu bulunan Dr. Eufemiano Fuentes’e sadece ertelemeli bir yıl ceza çıkmıştı. Mahkeme, ele geçen kan torbalarının ise test için yetkililere teslimedilmesi yerine imhasına karar vermişti.

İŞTE İTİRAF: "YAVAŞ OYNAYIN, ANLAYACAKLAR!"

Şampiyon olan takımda forma giyen basketbolculardan Carlos Ribagorda, kararın ardından 13 yıl önce yaşananları şöyle anlattı: “İlk maçta Çin’e karşı 30 sayı farkla kazanıyorduk. Antrenör, bize şakayla karışık, ‘Çocuklar biraz yavaş oynayın, farkımızı anlayacaklar’ dedi. İspanya’ya döndüğümüzde ise bir spor gazetesinde yayımlanan fotoğrafımızda çoğu insanın takımdaki basketbolcuları tanıdığı ortaya çıktı. Birçoğu ‘yahu ben bunu tanıyorum. Birlikte oynadık, engelli falan da değil’ dedi. Federasyon yönetiminden, fotoğraf çektirirken gözlük takmamız ve şapka giymemiz istendi, ancak kendimizi saklayacak bir yol yoktu.’’ Ribagorda, antrenörlerinin kendilerine, “Çocuklar altın madalya yoksa teşvik ve yardım da yok” dediğini de iddia ederek, “Maalesef bu doğruydu. Spor böyle bir şey. Her şeyi devletten ve sponsorlardan daha fazla ekonomik destek sağlamak için yaptık” dedi.

31.12.2015 - yeniulke.net