*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Sanatçıdan Fransa Tiyatrosuna Sessiz Tepki  (Okunma sayısı 967 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Engelli Sanatçıdan Fransa Tiyatrosuna Sessiz Tepki
« : Eylül 15, 2015, 06:07:46 ÖÖ »
Engelli Sanatçıdan Fransa Tiyatrosuna Sessiz Tepki



İşitme ve konuşma engelli Tiyatro Oyuncusu Levent Beşkardeş, Sennur Sezer’e yazdığı mektup aracılığıyla Fransa’nın devlet tiyatrosu Comedie Francaise’nın sağır ve dilsiz oyuncular gerektiren oyunlarda, gerçekten sağır ve dilsiz oyuncular varken sahte sağır rolün oynanmasına karşı tepkilerini dile getirdi.

Comedie Francaise’nın “Başka Tanrının Çocukları” adlı oyunda, oyunu yazan Mark Medoff’un da vurguladığı gibi gerçek bir sağır oyuncunun oynaması gerektiğini savunarak, Nisan ayında tiyatronun önünde protesto etmişlerdi. Buna rağmen oyun uzun süre sahnelendi. Levent Beşkardeş bu süreci anlatırken engelli sanatçıların yaşadığı sorunların önemli olduğuna dikkat çekerek, “oyun sağırlar tarafından anlaşılmadan sahnelendi” diyor.

Levent Beşkardeş “Başka Tanrının Çocukları”nı 1992 yılında  Paris’te  prodüktör ve aktör olan Jean Dalric ile ortak yönetmişti. 570 temsil sahnelenen oyunda, başrolü gerçekten sağır ve dilsiz olan Emmanuelle Laborit oynuyordu ve sanatçı bu rolüyle Umutlu Oyuncu Moliere Ödülü’nü almıştı.

Fransa’da yaşayan Beşkardeş, “International Visual Theatre” üyesi. Tiyatro oyunculuğu, yönetmenlik, şair, ressam, rejisör kimliğinin yanı sıra tiyatro, sanat ve terapi kurslarında da eğitmenlik yapmaktadır. Şiirleriyle, “Yabancı İşitme Engelliler Festivaline” katılan sanatçı, 2004 yılında Bilgi Üniversitesinde “Sessiz - Sözsüz İletişim” adlı atölye çalışmasını gerçekleştirdi. Beşkardeş’in “Palyaço’nun Rüyası”, “Kuş”, “Artist” ve “Temel Günah” gibi tek başına yönetmenliğini, oyunculuğunu, kurgusunu ve montajını yaptığı kısa metraj filmleri  var.

08.09.2015 - evrensel
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri