*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilere Telefonla Yönlendirilen Diz Protezi  (Okunma sayısı 828 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Engellilere Telefonla Yönlendirilen Diz Protezi
« : Haziran 13, 2015, 01:21:29 ÖÖ »
Engellilere Telefonla Yönlendirilen Diz Protezi



Selçuk Üniversitesi (SÜ) öğrencisi Hüseyin Sancar, cep telefonuyla yönlendirilebilen, engellilerin merdiven çıkıp bisiklet sürmesine, dağa tırmanmasına imkan tanıyacak "çipli" diz protezi üretti.

SÜ Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır protezin üzerinde çalıştığını söyledi.

Proteze mesafe, açı ve kuvvet sensörü taktığını belirten Sancar, "Engelliler, proteze taktığım sensörler sayesinde bacağını istediği şekilde hareket ettirebilecek. Ayrıca proteze çip takarak, kullanıcının bacağını telefon komutlarıyla yönlendirebilmesine olanak tanıdım" dedi.

Araştırması sonucu dünyada telefon komutuyla kontrol edilebilen başka protez diz olmadığını gördüğünü anlatan Sancar, "10 metrelik kulvarda engeli bireyin normal bir yürüyüş yapmasını istiyoruz. Bu yürüyüş sırasında, üzerine yerleştirdiğimiz mesafe, açı ve kuvvet sensörlerinin tamamını aktif hale getirerek, yürüyüşü kopyalıyoruz. Elde ettiğimiz değerlerin tamamını mikro işlemciye yerleştirerek, protez takılı bacağın aksamadan sağlıklı hareket etmesini sağlıyoruz" bilgisini verdi.

Engellilerin, mevcut protezlerde denge kayıpları nedeniyle sıkıntı yaşayabildiğini dile getiren Sancar, "Ani durumlarda engelliler, denge kayıpları nedeniyle düşebiliyor. Bu protezle ise kaydedilmiş hareketlerin dışında bir hareket algılandığında sensörlerimiz ona göre etki üreterek, kişinin dengede kalmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Cep telefonuyla yönlendirme

Protezin akıllı telefonla yönlendirilebileceğini belirten Sancar, proteze yerleştirdiği çipin telefonla bağlantıyı sağladığını kaydetti. Sancar, "Kullanıcı, 'normal yürüyüş' komutu verdiğinde normal yürüyüş yapacak, 'merdiven çık' komutu verdiğinde merdiven çıkacak, 'merdivenden in' komutu verdiğinde diz kendini ona göre ayarlayacak ve sağlıklı şekilde iniş yapabilecek. Protezin şarj süresi 8, kullanım süresi maksimum 35 saat" diye konuştu.

Protezin, ayak, diz, bağlantı yapılan soket bölümü olmak üzere üç parçadan oluştuğunu belirten Sancar, protezde diz kısmı sabit kalmak üzere alt bölümlerin, yürüyüş, dağa tırmanma, bisiklete binme gibi aktivitelere göre değiştirilebileceğini söyledi.

Patentini aldı

Sancar, protezi, uzaktan bakıldığında kişinin engelinin anlaşılamayacağı şekilde tasarladığını vurguladı.

Kompozit malzemeden yaptığı protezin dış kısmında karbon fiber malzeme kullandığına dikkati çeken Sancar, bu sayede protezin daha hafif ve sağlam olmasını sağladığını belirtti. Yurtdışında da geliştirdiği proteze eş değer ürün bulunmadığını anlatan Sancar, yurtdışından gelen protezlerin engellilere yüzde 100 normal yürüyüş imkanı sağlamadığını, kendi ürününde ise böyle bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

Sancar, patentini aldığı ürünü en kısa sürede Türkiye'de üretmeye başlayacaklarını bildirdi. Benzer ürünlerin yurtdışından çok pahalıya alındığını ifade eden Sancar, herhangi sorunla karşılaşılması durumunda da tamamının yurtdışına gönderildiğini, ürünün tekrar gelmesinin en az bir ay sürmesi nedeniyle engellilerin sıkıntı yaşadığını dile getirdi.

Geliştirdiği protezin ise tamamen yerli olduğunu anlatan Sancar, "Böylece yaşanabilecek sorunlara anında müdahale edip, engellilerin protezsiz kalmasını engelleyeceğiz. Ayrıca fiyatı yurtdışından alınan ürünlerin onda biri olacak" diye konuştu.

04.06.2015 - AA


Etiketler: Gidenlerin ardından yakılan ağıtları Ozanların telinden name name al dedi Dördüncü kitabımdan GÖZÜMDE YAŞIM YANDI Baharın en güzel günlerini yaşadığımız şu günlerde herşey
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri