*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Tek Taraflı Duyma Kaybı Zeka Geriliğine Yol Açıyor  (Okunma sayısı 899 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Tek Taraflı Duyma Kaybı Zeka Geriliğine Yol Açıyor
« : Haziran 13, 2015, 01:13:15 ÖÖ »
Tek Taraflı Duyma Kaybı Zeka Geriliğine Yol Açıyor



Özellikle çocuklarda sık görülen tek taraflı duyma kaybının önemsenmediğini vurgulayan uzmanlar uyarıyor: Tek taraflı duyma problemi ihmal edilirse yaşlılıkta hafıza sorunlarına çocuklarda ise zekada geri kalmaya yol açabilir.

Uluslararası Avrupa Odyoloji Dernekleri Federasyonu (EFAS) Kongresi’nin 12’si İstanbul’da yapıldı. Kongre Başkanı İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ataş, odyolojinin (işitme bilimi), bireylerin doğuştan veya sonradan ortaya çıkan işitmeyle ilgili sorunlarını tespit ederek hastayı uygun yöntemlerle cihazlandırıp rehabilitasyonu için çalıştığına vurgu yaptı. Kongre Sekreteri ve Hacettepe Tıp Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Didem Türkyılmaz ise hem yetişkinlerde hem de çocuklarda tek taraflı duyma kaybının yeterince önemsenmediğini, oysa bu durumun beyinde bazı değişikliklere neden olarak zihinsel faaliyetleri olumsuz etkilediğini söyledi ve “Erişkinlikte özellikle yaşlılık döneminde hafıza sorunlarına, çocuklarda ise akademik zekada geri kalmaya yol açıyor. Nasılsa tek kulakla duyuyor diyip geçmemek gerekiyor” dedi.

Bakanlıktan sıkı takip

Prof. Dr. Ataş, ülkemizdeki odyoloji eğitimlerinin Avrupa standartlarının da üzerine çıktığını söyleyerek “Bizde odyoloji artık lisans programı oldu” şeklinde konuştu. İşitme tarama programlarının önemine değinen Prof. Dr. Ataş “Eskiden 3-4 yaşlarında, ancak aile farkettiğinde ortaya çıkardı çocuktaki işitme kaybı. O zaman da tedavi için geç kalınmış olunuyordu. İşitme cihazı taksanız dahi çocuk konuşmayı öğreneceği yaşlarda duyamadığı için sonrasında ömür boyu konuşma bozukluğu ile yaşamına devam etmek zorunda kalıyordu. Şimdi 6 aylık bebeğe dahi işitme cihazı takabiliyoruz çünkü doğar doğmaz, 15 günlükken ve 6 aylıkken işitme tarama testi zorunluluğu var bebekler için” açıklaması yaptı. Kongrede işlenen en önemli konulardan biri de işitme konuşma bozuklukları alanında geliştirilen teknoloji ağırlıklı ayırıcı tanı testleriydi. Klinisyenden yani testi yapan uzmandan kaynaklanabilecek hatalar bu yeni nesil testler sayesinde en aza inecek. Böylece hastalarda da yanlış tanının yol açabileceği rehabilitasyon ve iyileşme sürecindeki olumsuz etki de ortadan kalkacak .

BEYNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Doç. Dr. Türkyılmaz ise tek taraflı duyma bozukluklarının ciddiye alınması gerektiğinin altını çizerek şu uyarılarda bulundu: Beyin, plastisitesi yani değişim özelliği olan bir organ. Sürekli tek tarafıyla duyan bir insanın beyninde özellikle yaşlılıkta zihinsel süreçlerde yavaşlamaya yol açıyor. Çocukluk çağındaki etkisi ise çok daha kötü, çocuğun akademik becerilerinde geriliğe yol açıyor.

03.06.2015 - Star


Etiketler: İşte bizim ürünlerimizde de izleyeceğiniz yöntem; iyi bir temizlik için bol miktarda kullanmanız gerekmez çünkü beklediğiniz temizliğe az miktarlarla da ulaşacaksınız Ürünlerimizin
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri