Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
DÜNYA HABERLERİ
»
Dünya Haberleri
»
Duyma Engelli Kadın Kedisine İşaret Diliyle Konuşmayı Öğretti
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Duyma Engelli Kadın Kedisine İşaret Diliyle Konuşmayı Öğretti (Okunma sayısı 1627 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
SiTe YöNeTiCiSi
«
:
Mart 27, 2015, 03:44:49 ÖS »
ABD’de yaşayan duyma engelli bir kadın, 3 kedisine işaret dilini öğretti.
Huffington Post’ta yer alan habere göre Kim Silva, Amerikan Sağırlar Okulu’nda (American School of the Deaf) öğretmenlikten emekli oldu ve kedilerine işaret dili öğretmeye başladı.
Silva “Çocuklara öğretmeyi özledim ve kedilere öğretmeye başladım sanırım” diyor.
Her şey duyma engelli bir kedi olan Bambi’yi bulmasıyla başlamış. 2009’da bir başka hayvanları hayatını kaybetmiş. Ardından Silva ve kendisi gibi duyma engelli olan kocası John’la birlikte, yeni bir kedi sahiplenmek istemiş. Petfinder’da Bambi’yi görmüşler ve onu evlerine almaya karar vermişler.
Silva daha önceden de öğretmenlik yaptığı için bu konuda deneyimli olduğunu söylüyor. Ancak deneyimi insanlarla sınırlıydı. Yine de Amerika’da kullanılan işaret dilini kullanarak Bambi’nin hayatını düzgün şekilde geçirebileceğini düşündü. Silva, “Kızlarım işaret dilini çocukken öğrenmişlerdi. Bu yüzden işaret dilini nasıl göstereceğimi biliyordum” diyor.
Bambi Texas’taki bir hayvan barınağındaydı ve Connecticut’a, Silva’ların yanına gelmesi biraz zaman alacaktı. Bu esnada Silva hali hazırda evde beslediği 2 kediye dili öğretme çalışmalarına başladı. Her iki kedi de duyabiliyordu ama, işaret dilini de kolaylıkla öğrendiler.
“Karakulak türündeki kedim Bobcat, dili hemen anlamaya başladı. Diğer kedim Bear çok yaşlıydı ve işaret dilini öğrenmek katiyen ilgisini çekmedi.”
Bobcat önce bir işareti sonra diğer işareti öğrenmiş. Daha sonra da yavaş yavaş kelimeleri öğrenmeye başlamış. Hatta kedi bir süre sonra bu becerileriyle ‘hava atmaya’ bile başlamış. Sİlva kedisi Bobcat için “İşaret dilini bir sünger gibi kaptı. Bu konuda hava atmaya ve ne kadar iyi olduğunu göstermeye başladı” diyor.
Bambi eve geldikten sonra, Bobcat sayesinde dili daha kolay öğrenmiş. Kedinin akranlarından teşvik gördüğünü ve abisi gibi gördüğü Bobcat’i kopya ettiğini söylüyor. 2013’te Bear öldükten sonra aileye katılan Thomasina adlı kedinin dili öğrenmesi daha bile çabuk olmuş.
Kediler “Gel”, “Daha çok”, “Otur”, “Dur”, “El sıkış”, “Çak bir beşlik”, “Uyu”, “Daire çiz”, “Karides”, “Oyun”, “Konserve yemek”, “Bitir”, “Dans et” de dahil pek çok kelimeyi tanıyabiliyor. Öte yandan Silva bazen dans etmek istemediklerini, bu komuta uymamayı seçtiklerini söylüyor. Aynı zamanda “Kapat” ya da “bırak” anlamındaki off kelimesini de biliyorlar ama Silva bu kelimeyi harf harf oluşturuyor.
Silva’nın damadı Tim O’Donnell, kedilerle olan iletişimini görüntülediği bir video çekti. Silva bu videoyu izleyen başka duyma engellilerin de kedi almak isteyebileceğini, ya da kedilerine dili öğretebileceklerini umuyor.
“Kedilerin insanlarla etkileşimi artıyor çünkü onlar da iletişim kurmak istiyorlar. Konuşmayı öğrenmeden önce Bobcat yalnızca ‘yemek yiyen bir yastık’ gibiydi. Diğer kedilerle etkileşime geçiyordu ama insanları görmezden geliyordu. 7 yaşındayken işaret dilini öğrendi ve çok daha dışa dönük, kendini göstermeye bayılan bir kediye dönüştü. Ayrıca işaret diliyle iletişim kuran insanlar için oyunlar da yapıyorlar.”
Kediler işaret diline tepki veriyor ama, kendileri pek fazla işaret kullanmıyor. Yalnızca Bambi, elleriyle “oyun” anlamındaki işareti yaparak top oynamak istediğini gösteriyor.
Bu bir kedinin işaret dili kullandığı ilk örnek değil. 2012’de Youtube’da paylaşılan bir videoda kedi işaret dilini kullanarak yemek istediğini belirtmişti. Video yaklaşık 4.5 milyon kişi tarafından izlenmişti.
27.03.2015 - Radikal
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki