*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Otizmli Yazar Birsen Başar Seminer Verdi  (Okunma sayısı 1069 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Otizmli Yazar Birsen Başar Seminer Verdi
« : Kasım 25, 2014, 02:08:15 ÖÖ »
Otizmli Yazar Birsen Başar Seminer Verdi



Dünyada otizmli olup, kendisi hakkında kitap yazabilen insanların sayısı çok azdır. Örneğin, otizmden etkilenen ve yüksek işlevlere sahip bireylerden Temple Grandin ve Gunilla Gerland otizmin yaşamlarına olan etkilerini kitaplaştırabilmiş tüm dünya tarafından tanınan kişilerdendir. Türkiye de ise bunu başarabilen tek bir isim var Birsen Başar.

Zirve Üniversitesi Kızılhisar Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelen Birsen Başar, ‘Otizmle Yaşamak’ adlı seminer verdi. Otizmli olmak bir engel değil diyen Başar, “ Otizmin farkında olmak çok önemli. Çevrenizdeki insanların buna dikkat etmesi gerekiyor. Ben bir otizmli olarak her şeyi anlayabiliyorum fakat duygusal zeka açısından biraz geç algılama problemi yaşıyorum.” dedi.

Otizmin tanısı en geç 3 yaşında, çocuk psikiyatristleri tarafından rahatlıkla konulabildiğini belirten Başar, “ Benim için tanı 21 yaşında konuldu. İlk yaşlarımdan itibaren sosyal ilişkilerde güçlük çektim, iletişim zorlukları yaşadım ama bunları sorunların üstüne giderek başarmaya çalışıyorum. Değişikliklere kapalı biriyim fakat seminerler vererek bunu da aşmaya çalışıyorum.” diye konuştu.

Otizmli Biriyle Konuşurken Açık ve Net İfadeler Kullanın

Otizmli insanların duygusal zekalarında algılama ile problemler olduğunu söyleyen Başar, “ İnsanlarda iki tür zeka var. Birisi normal diğeri duygusal zeka. Benim gibi otizmli insanlarda normal zeka herhangi bir sorun yok. Sadece duygusal zekada algılama problemim var. İnsanların otizmli biriyle konuşurken açık ve net ifadeler kullanması gerekiyor. çünkü siz karşınızdaki bir şeyler söyledikten sonra bilgi işlem merkezi çalışmaya başlıyor. Çok uzun cümleler, mecaz dolu anlamlar çok olduğunda hemen tepki veremiyoruz.” şeklinde konuştu.

27.10.2014 - zirve.edu.tr