*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bakan İslam NTV de Yeni Projelerle İlgili Açıklamalar Yaptı  (Okunma sayısı 973 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Bakan İslam NTV de Yeni Projelerle İlgili Açıklamalar Yaptı



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, NTV canlı yayınında Funda Görey'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Ayşenur İslam; suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta ve risk altında bulunan çocuklara özgü "Çocuk Destek Merkezleri" açılacağını söyledi.

Çocuk destek merkezleri kurulması planlanıyor mu? Suç mağduru ya da suç işlemiş çocuklara yönelik mi olacak bu merkezler?

 Nisan ayından beri bu konuyu çalışıyoruz. Öncesinde isterseniz bakanlığımızın devlet desteğindeki çocuklarla ilgili politikasından çok kısa söz etmek istiyorum. Eski sistemde olduğu gibi çocuklarımızı koğuş tipi yurt ve yuvalarda barınmasına bir son verdik. Çocuklarımızı ev tipi barınma mekanlarına aldık. Bin kadar çocuğumuz şu anda yurttarda yuvalarda onun dışında bütün çocuklarımız ev tipi barınma mekanlarına sahip. Çocuklarımız 6 kişi optimum bir arada yaşıyorlar. Başlarında anneleri var. Bir ev ortamındalar. Kendilerine ait odaları dolapları var. Hobileriyle sporla uğraşabiliyorlar. Bütün dünya aile yanına dönüş politikasını uyguluyor. Eve dönüş projesini şiddetle teşvik edeceğiz. Biz koruyucu ailelere seminerler vereceğiz. Hem aileyi çocuğu bakmaya hazırlayacağız bir taraftan çocuklarımızı kendi aileleri ya da kendi ailelerine benzer ailelerin yanında yaşamaya teşvik edeceğiz.

Bir suçun mağduru olmuş çocuklar var bir de suça yönlendirilmiş ya da suça sürüklenmiş çocuklar var. Her iki tip çocuk da aslına bakarsanız bizim ilgi alanımızda. Bu çocukları bir an önce rehabilite etmemiz gerekiyor. Bununla alakalı Nisan ayında bir proje başlattık. Bizim elimizde 2 tip çocuk destek programı uygulanan özel evlerimiz var. Bunlar Koruma Bakım Rehabilitasyon ve Sosyal Bakım Rehabilitasyon Merkezleri. Bunlarla ilgili çok ciddi destek programlarımız henüz daha tam geliştirilmiş değil. Çocuk Destek Merkezleri'nin ihtisaslaştırılması gerektiğini gördük ve bunları ihtisaslaştırmanın yollarını aradık. Uyuşturucu mağduru olmuş çocuk önce AMATEM ya da ÇAMATEM de bir süre tedavi görmek zorunda. Tıbbi süreç yani maddenin vücuttan arındırılması sürecinin Sağlık Bakanlığı'nın birimlerinde tamamlanması gerekiyor. Ondan sonra biz çocuğu teslim alıyoruz. Bizim için her çocuk ayrı bir vakadır.

Uyuşturucuyla mücadele için 6 bakanlığın ortak bir çalışması vardı. Bir yol haritası eylem planı hazırlandı mı?

Çok ciddi bir eylem planı hazırladık. Önümüzdeki haftalar biz bakanlar teknik konudaki hazırlıkları oturup tartışacağız. Ondan sonra da nihai kararı verip sizlere açıklayacağız. Bunu bir toplumsal sorun olarak görüyoruz. Önleyici tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye'de dünyaya gelen Suriyeli bebek sayısı 30 bini aştı. Suriyeli bebeklere nüfus kağıdı verilmiyor. Nüfus müdürlükleri bu bebeklere Türkiye'de doğduğuna dair belge veriyor ancak nüfusa kayıt yapılmıyor. Bakanlığınızın ilgi alanına giren kısım nedir?

Bu konuda biliyorsunuz çok geniş çaplı bir çalışma başlattık. 22 Ağustos'ta Sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında konuyla ilgili tüm bakanlar devlet görevlileri, valiler kaymakamlar belediye başkanları çok geniş çaplı toplantı yaptık. Çalışmalar devam ediyor ve bir yol haritası belirlenecek. Sadece Suriyeli anneler çocuklar değil Suriyeli misafirler konusu ele alındı o toplantıda. Bizim bütün kamp alanlarında çocuklarla ve bebeklerle ilgili faaliyetlerimiz var. Bebeklerle ilgili kreşlerimiz var. Çocuklarla ilgili rehabilitasyon merkezlerimiz okullarımız var. Ama kamp dışındaki çocuklarla ilgili ne yapılacağı konusunda hem valilerle hem belediye başkanlarımızla görüşüyoruz. Bakanlığımızın vazifesi bu manada bu insanları rehabilite etmek sosyal sorunlarını çözmeye yardımcı olmak belli ölçülerde entegrasyonlarını sağlamak gibi işlerdir.

Küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi konusu var. Aslında o toplantıdan sonraki açıklamalarda da bu sorunun altı çizilmişti. Bu konuda özel bir çalışma olacak mı?

Bu konuda bir çalışmamız var zaten. Bütün kamplarda Suriyeli kadınlarla bu konuda iletişim halindeyiz. Onları bilgilendiriyoruz, broşürler dağıtıyoruz. Türkiye'de erken yaşta evliliğin cezai müeyyidesi olan bir suç olduğunu, 18 yaş altı insanların kanunen evlenemediğini onlara anlatıyoruz. Bu tür tekliflere kapalı olmaları gerektiğini farklı şekillerde devletin kendilerini desteklemesini isteyebileceklerini anlatıyoruz. Ama bu konuda asıl sorumluluk Türk halkına düşer kanaatindeyim ben ve Türk erkeklerine düşer. Zafiyet içerisinde olan bize sığınmış olan canını kurtarmak için kendini buraya atmış olan insanlara yardımlar karşılıksız yapılmalıdır. Onlarla evlenmek suretiyle ya da onların bu zafiyetlerinden faydalanmak suretiyle kendilerine ikinci üçüncü dördüncü eş olarak daha zarif ifade etmeye çalışıyorum almak suretiyle bir yardım yapmaya çalışmak eğer niyet buysa Türk misafirperverliğine uygun bir davranış değil. Bizim asaletimize uygun bir davranış değil. Ben kendi halkımızın da bu konuda son derece duyarlı olmasını arzu ederim.

İstanbul'daki asansör kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve çocuklarına yönelik nasıl adımlar atılacak?

Vefat edenlere Allah'tan rahmet ailelerine başsağlığı diliyorum. Bu görmeyi hiç arzu etmediğimiz bir manzara. Bununla ilgili tedbirlerimizi aldık, yasal mevzuatı gözden geçiriyoruz. Aslında yasal mevzuatta sorun yok uygulamada sorun var. Uzmanlarımız ailelere ulaşacak. Ailelerin sosyal durumlarına göre katkı vereceğiz. Bu tür iş kazalarının artık olmaması gerekiyor Türkiye'de.

İş kazaları konusu dün Bakanlar Kurulu'nda da ele alındı. Kaza sonucu işçiler öldüğünde geriye kalan aileler için yasal düzenleme anlamında eylem planında yeni bir unsur olacak mı?

Bizim görevimiz genellikle olay olduktan sonra başlar inşallah hiç olmaz ve biz bu görevleri yapmak mecburiyetinde kalmayız diye dileyelim. Meydana geldikten sonra ailelerin yeniden bir araya toplanması diğer aile bireylerinin hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri alanları bizim alanımız içerisinde. O alanlar bize kalacak.

10.09.2014 - aile.gov.tr


Anahtar Kelimeler : Böbrek Nakli Sonrası Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin Öneriler Yeterli miktarda dinlenmek, tüm organların sağlıklı çalışması bakımından çok önemlidir. Bu nedenle düzenli bir yaşam sürmeli, her gün belirli bir saatte yatmalı ve yeterince uyumalısınız.