*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özel Sektörde Engelli İstihdamı Yetersiz  (Okunma sayısı 970 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Özel Sektörde Engelli İstihdamı Yetersiz
« : Ekim 15, 2014, 03:26:28 ÖS »
Özel Sektörde Engelli İstihdamı Yetersiz



CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Ne yazık ki Türkiye'de bugün 1 milyon 850 bine yakın çalışabilir durumda olan engelli yurttaşımız var. Ama özel sektöre baktığımızda bu çalışabilirlik oranı çok düşük. Toplamda 200 bini bile bulmamaktadır. Bu, çalışabilirlik oranına baktığımızda çok yetersiz" dedi.

Akkaya, Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü, Türkiye İş Kurumu ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği, görme engellilerin istihdamına yönelik bilgisayarlı "web tasarım kursu"nun açılışına katıldı.

Burada konuşan Akkaya, görme engelliler spor kulübünün birçok alanda dünya çapında sporcular çıkardığını, önemli başarılar elde ettiğini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon engellinin bulunduğunu belirten Akkaya, "Engellilerin sporda, sağlıkta, eğitimde, istihdamda birçok sorunu ve problemleri var. Aslında ülkemiz bu sorunları ve problemleri çözme yeteneğine sahip, ama iktidarın bu olaya bakış açısı çok önemli. Tam manasıyla iktidarın, engellilerin sorunlarını çözme konusunda yeterli adımları attığını söylememiz çok zor" diye konuştu.

İktidarın bazı adımlar attığını, ancak Avrupa ve dünyanın gelişmiş ülkelerindeki şartlara bakıldığında bunun çok yetersiz olduğunu savunan Akkaya, CHP'nin birçok belediyesinde, bütün engellilerle ilgili çok ciddi çalışmaların olduğunu kaydetti.

Bugün açılışını yaptıkları projede, hükümetin çok büyük bir katkısının bulunmadığını, işsizlik sigortası fonundan destek alındığını ifade eden Akkaya, "Ne yazık ki Türkiye'de bugün 1 milyon 850 bine yakın çalışabilir durumda olan engelli yurttaşımız var. Ama özel sektöre baktığımızda bu çalışabilirlik oranı çok düşük. Toplamda 200 bini bile bulmamaktadır. Bu, çalışabilirlik oranına baktığımızda çok yetersiz" dedi.

-"Katkı vermeye devam edeceğiz"

Kamuda yasal mevzuata göre engelli çalıştırma oranının yüzde 4 olduğunu hatırlatan Akkaya, bu kapsamda, yaklaşık 50 bin engellinin çalışmasının zorunlu olmasına rağmen, kadroların yarısının boş olduğunu ileri sürdü.

İş umudu bekleyen, eve hapsolmaktan bıkan, toplumdan uzaklaştırılan engellilerin, topluma kazandırılmaları ve çalışma hayatında yerlerini almaları konusunda bu tür projelerin çok önemli olduğunu vurgulayan Akkaya, CHP olarak, engellilerin bütün sorunlarının çözümüne katkı vermeye devam edeceklerini söyledi.

Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Yusuf Sayyıdan da Akkaya'ya teşekkür ederek, plaket verdi.

Daha sonra Sayyıdan ve Akkaya, kurdele keserek, kursun açılışını yaptı.

26.08.2014 - AA


Anahtar Kelimeler : Canlıışık'ın dokularının Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne kalp, İzmir Kent Hastanesi'nde karaciğer nakli bekleyen birer hasta ile İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi'nde böbrek nakli bekleyen 2 hasta ile uyum sağladığı belirlendi.Uzmanlar tarafından Canlıışık'tan alınan organlar, nakil için bu illere gönderildi.