*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Seçim Heyecanı  (Okunma sayısı 1622 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Seçim Heyecanı



Vatandaşlar, dün sabah saatlerinden itibaren oy vermek için sandığa gitti. Oy verme işleminin ilk anlarından itibaren uzun kuyruklar oluştu. 2009 seçimlerinde yüzde 85,19 olan katılım oranının 2014 yerel seçimlerinde yüzde 90'ların üzerine çıkması bekleniyor.

Yerel yöneticilerin belirlendiği seçimler paralel yapının darbe girişimi nedeniyle adeta genel seçime dönüştü. Seçmen rekor katılımla sandığa giderken, sandık başlarında sabah saatlerinden itibaren kuyruklar oluştu. Yerel seçimde, belediye başkanlıkları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri ve muhtarlıklar için oy kullanılacak olması da oy verme işlemini yavaşlattı. Öte yandan 2009 seçimlerinde yüzde 85,19 olan katılım oranının 2014 yerel seçimlerinde yüzde 90'ın üzerine çıkması bekleniyor.

Huzurevinde ilk sandık

Engelli ve yaşlıların herhangi bir sorunla karşılaşmadan seçme haklarını kullanabilmeleri için Türkiye'de ilk defa huzurevleri, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde seçim sandıkları kuruldu. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile YSK işbirliğindeki çalışmalar sonucunda ülke genelinde yaşlı ve engelli seçmenlerin bulunduğu 37 kuruluşta oy kullanılması sağlandı. Balgat'ta bulunan 75. Yıl Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki yaşlılar da oylarını bulundukları yerde kullanmanın mutluluğunu yaşadı. Huzurevi sakinlerinden Mürüvvet Bilen (83), 'Dışarı gitmek, gelmek zor oluyordu. Bazı arkadaşlarımızın engelli olduğu da düşünüldüğünde bu son derece güzel oldu' dedi.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde sabah saat 8'de başlayan oy verme işlemine çok sayıda vatandaş katıldı. Yaşlı seçmene yakınları yardım etti.

130 yaşında sandığa gitti

Dün Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandığa gitti. Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit'in Doğu Anadolu'da Ermenistan devletinin kuruluşunu engellemek için kurduğu bir Osmanlı birliği olan Hamidiye Alayı'nda görev yapan ve 130 yaşında olduğunu bildirilen Mehmet Esen, Siirt'in Eruh ilçesinde sandık başına gitti.

Engelsiz seçim

Doğuştan yürüme engelli, aynı zamanda kanser hastası olan 61 yaşındaki Ülker Simitçioğlu, hayatında ilk kez oy vermek için sandık başına, tekerlekli sandalyeyle gitti. Van'ın Muradiye ilçesinin Yenişehir Mahallesi'nde yaşayan 27 yaşındaki engelli Muğdat Tural isimli vatandaş tekerlekli sandalye ile oy kullanacağı Muradiye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine getirildi.

Sedyeyle kabine

Muğla'da 87 yaşındaki felçli hasta, ambulansla evinden alınarak mahalli idareler seçimleri kapsamında oy kullanacağı okula götürüldü. Merkeze bağlı Muslihittin Mahallesi'ndeki evinde yatağa bağımlı yaşayan ve evde sağlık hizmeti alan 87 yaşındaki Zeliha Yıldız, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince evinden alındı. Ambulansla oy kullanacağı Turgutreis Anadolu Lisesi'ne götürülen Yıldız, sağlık personeli tarafından sandığının bulunduğu kata çıkarıldı. Yıldız, 'Allah ömür verdiğince oy kullanmaya devam edeceğim. Devletimizden Allah razı olsun. Ambulansla gelip evden aldılar. Oyumu kullandım, şimdi tekrar evime götürecekler' dedi.

Ambulansla geldiler

Hasta olan seçmenler bu seçimde ambulanslarla oy kullanacakları okullara katıldı. Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, yatalak hasta Müslüme Güven (79) oy kullanacağı okula ambulansla getirildi. Kalın bağırsağındaki rahatsızlıktan dolayı yürüyemeyen ve uzun süredir evde bakım hizmeti alan yaşlı kadın, devlet hastanesi başhekiminin onayı ile oy kullanacağı okula ambulansla taşındı. Saruhanlı Devlet Hastanesi'ne ait ambulansla evinden alınarak oy kullanacağı Cumhuriyet Ortaokulu'na getirilen Güven, burada sağlık görevlilerinin yardımı ile sedyeye konularak oy kullanacağı salona çıkartıldı.

Evlatlar babaları taşıdı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde yaşayan Mehmet Şahin, 86 yaşındaki babasını sırtında taşıyarak getirdiği okulda oy kullanmasını sağladı. Silopi'de sabah saat 07.00'de başlayan oy kullanma işlemleri sürüyor. Nuh Mahallesi'nde oturan Mehmet Şahin, yürüme zorluğu yaşayan 86 yaşındaki babası Yaşar Şahin'i sırtında taşıyarak, oy kullanması için okula getirdi. Çevredeki vatandaşların yardımıyla sandık başına götürülen Şahin, seçim görevlilerinin gözetiminde oyunu kullandı. Şahin, babasını tekrar sırtında taşıyarak evine döndü. Mehmet Şahin, babasının çok yaşlı ve ayakta duramayacak halde olduğunu belirterek, 'Babam oyunu kullanmak istedi. Ben de onu kırmadım. Sırtımda taşıyarak oy kullanmasını sağladım' dedi.

31.03.2014 - Yeni Şafak


Anahtar Kelimeler : Kayseri Ocak  1994