*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Süleyman Arı Karanlık Dünyasını Eğitimle Aydınlattı  (Okunma sayısı 2744 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Süleyman Arı Karanlık Dünyasını Eğitimle Aydınlattı
« : Şubat 10, 2014, 04:19:06 ÖS »
Süleyman Arı Karanlık Dünyasını Eğitimle Aydınlattı



Çocukken oynadığı patlayıcı maddenin patlaması sonucu görme yetisini kaybeden ve 14 yaşına kadar örgün eğitim almayan Süleyman Arı, daha sonra ilk, orta, lise ve üniversite eğitimlerini derecelerle tamamlayıp, ABD'de yüksek lisans yaptı.
 
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Uzaktan Eğitim Programı'nda doktora öğrencisi olan 39 yaşındaki Arı, okur yazar olmayan babasının çiftçi, annesinin ise ev hanımı olduğunu ve 8 kardeşi olduğunu söyledi.
 
Arı, görme yeteneğini, 6 yaşındayken memleketi Mersin'de oynadığı patlayıcı maddenin patlaması sonucu kaybettiğini belirterek, bu olaydan sonra hayata küsmediğini söyledi.
 
Örgün eğitimi 14 yaşına kadar görmediğini ifade eden Arı, "Annemin, babamın ve kardeşlerimin desteğiyle radyo dinledim. Bana kitap okudular. İki aylık kursla ilkokulu dışarıdan bitirdim. 14 yaşından sonra da Ankara'da Körler Ortaokulu'nun sınavına girdim" dedi.
 
Arı, kabartma yazıyı okuma becerisini kazandığı bu okuldaki eğitimini üçüncülükle bitirdiğini anlattı.
 
Lise eğitimini de 2'nci olarak tamamladığını anlatan Arı, 1995 yılında üniversite sınavına girip, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü ilk 200 arasında burslu olarak kazandığını söyledi.
 
ABD'de 5 Üniversiteye Kabul Edildi
 
Yükseköğretimi de '4' not ortalaması üzerinden 3.96 ile birinci bitirdiğini dile getiren Arı, şöyle konuştu:
 
"Üniversitede İngilizce öğrendim. 2000 yılında Amerika'da master ve doktora için burslara başvurdum ve bu ülkedeki 5 üniversiteye kabul edildim. Kaliforniya Üniversitesi'nde siyaset felsefesi üzerine master yaptım. Kaliforniya'da hem okudum hem de 3 yıl boyunca okulun verdiği bursla asistanlık yaptım. Daha sonra Türkiye'ye döndüm. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde doktora öğrenci kontenjanı olduğunu öğrendim. Sınavlara girerek, orayı kazandım. 2012 yılında Anadolu Üniversitesinde uzaktan öğretimde doktoraya başladım. Çalışmalarım, engellilerin eğitim alanındaki erişebilirliğini artırmak üzerine. Eğitim materyallerinin engellilere daha uygun hale getirilebilmesi konusunda çalışmalarımı sürdürmek istiyorum."
 
Engelli Olmak, Dezavantaj
 
"Engelli değilken, bir dakika içerisinde engelli olduk" diyen Arı, engellilerin yaşadıkları sıkıntılarına değindi.
 
Arı, en gelişmiş ülkelerde bile engelli olmanın çok ciddi dezavantaj olduğunu aktararak, "Biz görme engelliler olarak bastonla yürüyoruz. Hiçbir görme engelli, doğuştan bastonu kullanma becerisine sahip değil. Görme engelli birisiyle sağlıklı bir kişinin sınavlarda aynı süreyle soruları cevaplaması bekleniyor. Bu, çok adil değil. Sınav kaynakları ve basılı materyallerin okunup, dinlenmesi bizim için sıkıntılı" diye konuştu.
 
Engellilerin, dünyada insanlık için önemli potansiyel olduğunun altını çizen Süleyman Arı, "Dezavantajlı insanların, topluma destek olabilmeleri için var olmayan potansiyellerinin kullanılması gerekiyor. Ülkemizde, Avrupa Birliği çerçevesinde çalışmalar var. Türkiye'de engelliler arasında bilgisayar kullanımı ve İngilizce öğrenimi çok arttı. Üniversitelerde engelliler birimi kuruldu. Bu çalışmaların artması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Arı, eğitim hayatı boyunca kendisine destek olan ailesine, öğretim üyelerine ve arkadaşlarına teşekkür etti.
 
03.02.2014 - AA


Anahtar Kelimeler : 2-5 yaş arasındaki çocukların %70'i bilgisayar faresi kullanabilirken sadece %11'i ayakkabılarını bağlayabilmektedir. Anne babaların çocuklarıyla ilgilenip onlarla vakit geçirmek yerine sundukları teknolojik imkanlarla oyalanmalarını sağlamaları çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.