*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Samsun’da 147 Bin Engelli Bulunuyor  (Okunma sayısı 1164 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Samsun’da 147 Bin Engelli Bulunuyor
« : Aralık 10, 2013, 02:51:22 ÖÖ »
Samsun’da 147 Bin Engelli Bulunuyor



Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun’da 147 bin 947 vatandaşın engelli olduğunu ve bunun da yüzde 13.85’e tekabül ettiğini söyledi.
 
Samsun Valiliği koordinesinde 2011 yılı Ocak ayından itibaren yürütülen ve Samsun genelinde devam eden “Engelli Veri Tabanı Projesi” çalışmalarına katkı veren başta İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal ve İl Sağlık Müdür Yardımcıları olmak üzere toplam 35 sağlık çalışanına Vali Hüseyin Aksoy tarafından valilik toplantı salonunda başarı belgesi verildi.
 
Ödül töreni öncesi konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Engelliler günü öncesinde Samsun’da Valiliğimiz koordinasyonunda gerçekleştirilen engelli veri tabanında yer alan arkadaşlarımıza bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalardan dolayı valilik olarak başarı belgesi vermeyi uygun gördük. 2011 yılında Samsun’da engellilerin verilerinin tutulduğu bir sistemi oluşturmak adına bir çalışma başlattık. Özellikle engellilerimize yönelik olarak birçok kurumda ihtiyaç duydukları bilgiler mevcut ama ilin tamamında ne kadar engellimiz var, bu engellilerimiz ile ilgili bilgileri sorduğumuzda onlara anında ulaşmak mümkün değildi. Bu amaç da İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda engelli veri tabanı oluşturulması ile ilgili öncelikli bir yazılım programı gerçekleştirildi. Bu yazılım programı noktasında da çalışmalarımıza başladık. Alana inildi, mevcut bilgiler alınarak bu bilgilerin engelli veri tabanı sistemine kayıt edilmesi sağlandı. Birçok çalışmayı bu süreç içersinde gerçekleştirdik” dedi.
 
SAMSUN’DA 147 BİN 947 ENGELLİ VAR
 
Samsun’da yapılan engelli veri tabanı çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Aksoy, “Bugüne kadar yapılan çalışmalar çerçevesinde Samsun nüfusunun yüzde 13.85’inin engelli kapsamda yer aldığını görüyoruz. Bu engellilere baktığımızda yüzde 4.10’un ortopedik, görme, işitme ve benzeri engellilerden oluştuğu, yüzde 9. 75’inin ise süreğen hastalıklarla oluştuğu karşımıza çıkıyor. Toplam sayıda ekim sonu itibariyle ise 147 bin 947 engelli bireyimizin Samsun’da yaşadığını tespit etmiş durumdayız. Bu engelli bireylerin 15 bin 583’ü ortopedik, 12 bin 200’ü zihinsel, 7 bin 568’i görme, 6 bin 356’sı işitme, 9 bin 107’si ruhsal ve duygusal, 2 bin 329’u dil ve konuşma, 161’i de down sendromlu olmak üzere toplam itibariyle baktığımızda önemli bir sayıyı burada görebiliyoruz. Süreğen hastalıklara baktığımızda 122 bin 32 kişi de bu hastalık kategorisinde yer almaktadır. Buradaki temel amacımız buradaki verileri bir havuzda toplamak değil, bu verilerden hareket ederek ilimizdeki engelli insanlarımızın yaşam kalitelerinin kolaylaştırılması, devletin onlara tanıdığı bir takım imkanlar varsa bu imkanlardan onların azami ölçüde yararlanmalarını sağlanması, eğitilebilir ve öğretilebilir durumda olanlar varsa, onların Milli Eğitim tarafından bu kapsama dahil edilmesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzce bu insanlara yönelik bir takım sportif aktivitelerin yapılmasına imkan tanınması gibi birçok projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Engelli veri tabanı sistemine göre yaptığımız çalışmalarda sorgulamamızda hangi tür engelin hangi ilçede, hangi köyde yoğunlaştığını hemen görebiliyoruz. Buradaki temel yaklaşımlarımızdan birisi de bir engel grubunun bir ilçede, bir köyde, bir bölgede yoğunlaşmış durumu varsa bunu görmek ve bunun nedenleri üzerinde de araştırma yapmak gibi bir yolu da tercih edeceğiz” diye konuştu.
 
Vali Aksoy’un konuşmasının ardından Valilik koordinesinde 2011 yılı Ocak ayından itibaren yürütülen “Engelli Veri Tabanı Projesi” çalışmalarına katkı veren 35 sağlık personellerine başarı belgesi verildi.
 
 
02.12.2013 - kuzeyhaber.com


Anahtar Kelimeler : TÜRKİYE’DE ENGELLİLERE HİZMET VEREN KURUM VE KURUŞLARIN ADRESLERİ VE TELEFON NUMARALARI…
çukurova Dializ Ve Böbrek Nakli Hastalari Yardimlaşma – Dayanişma Derneği Cemalpaşa Mah.11.sok.no:18 Kat 3 Seyhan Adana