*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bakım Hizmetlerinde Güçbirliği Sağlandı  (Okunma sayısı 1550 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Bakım Hizmetlerinde Güçbirliği Sağlandı
« : Kasım 02, 2013, 04:27:42 ÖÖ »
Bakım Hizmetlerinde Güçbirliği Sağlandı



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi tarafından Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen “Yaşam Boyu Destek Projesi” kapsamındaki “Bakım Hizmetlerinde Güçbirliği Tanıtım Programı”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.
 
Ankara 75. Yıl Huzurevi, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıya çok sayıda basın mensubu ilgi gösterdi. Tanıtım Programı’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı birer konuşma yaparken, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi “Yaşam Boyu Destek Projesi” kapsamındaki çalışmaları tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.
 
“Kalkınma İçin Her Kesimi Güçlendirmeli, Hayata Katmalıyız”
 
Tanıtım Programı’ndaki konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, zamanın ruhunu yakalanması ve ihtiyaçların iyi belirlenmesi gerektiğini ifade etti. İnsanoğlunun her zaman diliminde ihtiyaçlarının değiştiğini dile getiren Bakan Şahin, tarım, sanayi devriminin getirdiği ihtiyaçların tarihte yerini farklı şekilde aldığını, artık yeni bir dünya düzeni içinde olunduğunu, küreselleşme ve bilgi çağının yaşandığını hatırlattı. Kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için herkesin ihtiyaç analizlerinin iyi belirlenmesi gerektiğini ifade eden Bakan Şahin, kadının istihdam, eğitim alanında güçlenmesinin çocuk, yaşlı, engelli bakımı gibi yeni ihtiyaçları beraberinde getirdiğini söyledi.
 
“Bakım Hizmetleri Aile Odaklı Olmalı”
 
Bakanlık olarak önce dezavantajlı gruplar için ekonomik ve sosyal desteği hayata geçirmeye başladıklarını söyleyen Bakan Şahin, Bakanlık'ın bütçesinin 16 kat arttırıldığını ve 20 katrilyonu yönettiklerini kaydetti. Kurumlarındaki yaşlıların, engellilerin, çocukların mali olarak hiçbir şeye ihtiyacı olmadığını vurgulayan Bakan Şahin, “Kurumsal olarak engellilere, yaşlılara özel bakımlarına özel kurumlarda destek veriyoruz devlet kurumu olarak. Bir taraftan da evde bakım sistemi çok önemli. Bütün dünya artık geniş huzurevlerinden daha küçük ihtisaslaşmış, aile odaklı bakım sistemine geçiyor” şeklinde konuştu.
 
“Evde Bakım Sosyalleşmeye Destek Oluyor”
 
Ayırdıkları mali destekle 400 bin engelliye ve yaşlıya evde bakım verilmek üzere asgari ücret tutarında destek verdiklerini dile getiren Bakan Şahin, evde bakım desteği ile engellilerin ve yaşlıların aileleri ve sosyal çevrelerinden kopmadan yaşamlarını huzur içinde sürdürebildiklerinin altını çizdi.
 
“Mutlu, Hayatın İçinde Hayatı Paylaşan Bir Türkiye İstiyoruz”
 
Sosyal politikalar ve sosyal hizmet anlayışında üniversitelerin gücünün çok daha hızlı kullanılması gerektiğini vurgulayan Bakan Şahin, doğru bilgiyi alıp iyi bir şekilde koordine edip yaşam kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Yaşlıların ihtiyaçlarını giderirken sevgi ve sabrın olması gerektiğine işaret eden Şahin, “Mutsuz, ölümü bekleyen yaşlılar değil aktif, mutlu, hayatın içinde hayatı paylaşan genciyle yaşlısıyla bir arada olan bir Türkiye inşa etmeliyiz. Bunu birlikte başaracağız” dedi.
 
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuşmasına böylesine önemli bir toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Türkiye'nin çok genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu belirten Avcı, bu gençliğin sahip olunan ekonomik güçten çok daha önemli olduğunu vurguladı. Bakanlık olarak gençleri daha nitelikli hale getirmek, topluma yararlı kılmak gibi hayati bir görev üstlendiklerini ifade eden Avcı, tüm dünyada doğum oranlarının düşme eğilimine girdiğini, ortalama yaşam süresinin ise her geçen gün uzadığını kaydetti. Bunun da yaşlı nüfusun artmasına neden olduğunu belirten Avcı, “Öngörülü ve akılcı planlamayla bir yandan nüfusu genç tutup, gençlerimizi daha nitelikli bir şekilde yetiştirirken, diğer yandan ortaya çıkan bu yeni durumla ilgili tedbirler almalıyız. Sayın Başbakanımızın çocuk sayısıyla ilgili söylemleri, genç nüfusu sürdürülebilir tutmaya yönelik akılcı politikanın yansımasıdır” diye konuştu.
 
“Medeniyetimizin Bize Bıraktığı Değerli Mirası Sahip Çıkmalı, Geliştirmeliyiz”
 
Engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik politikaların geliştirilmesinin önemine değinen Avcı, bunun sürdürülebilir bir kalkınmanın ve sosyal devlet anlayışının gereği olduğunu söyledi. Öncelikli olarak engelli ve yaşlı insanların gündelik yaşamın içinde topluma katkı veren, hayatlarını idame ettiren insanlar olmalarını arzu ettiklerini belirten Avcı, sosyal devlet anlayışının, toplumsal refahın gereği olarak buna yardım edecek sistemin uygulanması gerektiğini kaydetti. “Büyüğe saygıyı, güçsüze yardımı öğütleyen bir medeniyetin mirasçıları olarak, değer yargılarımızdan da aldığımız güçle önemli bir avantaja sahip olduğumuzu belirtmek istiyorum” diyen Avcı, vicdanının sesini kişisel çıkarlarının önünde tutan bir anlayışa sahip olunduğunu ifade etti.
 
“Sosyal Sistemimizi Değerlerimiz Üzerine Bina Etmeliyiz”
 
Batıda engellilerin ve yaşlıların genellikle aileleri tarafından kurumlara gönderildiğini belirten Avcı, Türkiye'de ise daha çok ailelerinden ve çevrelerinden gördükleri sevgi ve şefkatle hayatlarını devam ettirdiklerini kaydetti. Bakan Avcı, bu sağlam zeminin farkında olmanın önemine işaret ederek, “Bunun kıymetini bilmeliyiz, bunun üzerine sosyal bir sistem inşa etmeliyiz” dedi.
 
Yaşam Boyu Destek Projesi'nin bu anlamda önemli bir adım olduğunu ifade eden Avcı, “Bu projeyle evlerinde engelli veya yaşlı aile fertlerine bakan vatandaşlarımızı bilinçlendirmiş, hem de bu işi ifa eden bakım elemanlarının eğitim seviyelerini yükseltmiş, bir standart oluşturmuş olacağız” diye konuştu.
 
Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen çalışmalara da değinen Avcı, halk eğitimi merkezlerinde yaşlı, engelli ve hasta bakım kurslarının olduğunu, örgün eğitim kapsamında Anadolu meslek liselerinin hasta ve yaşlı bakım programlarının yılda 500 bakım elemanı mezun etme potansiyeli olduğunu, ihtiyaç duyulduğu zaman kapasitenin artırılması yönündeki çalışmaları da sürdürdüklerini söyledi. Bakan Avcı, YÖK'e bağlı devlet ve vakıf üniversitelerinde de yaşlı bakım teknikerliği bölümünde eğitim verildiğini hatırlatan, bütün bu eğitimlerin bakım konusunda işbirliği yapılmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti.
 
“En Kıymetli Kaynağımız: İnsan”
 
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın da, üniversite olarak yapılan çalışmaları anlattı. Her zaman toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini belirten Aydın, yaşam boyu öğrenme odaklı bir dünya üniversitesi olacaklarını ifade etti. İnsanların eğitim gereksinimlerini yaşam boyu öğrenme odağında karşılama noktasında çok yönlü ve farklı bir işbirliğini gerçekleştirme noktasında mutluluk duyduklarını belirten Aydın, Türkiye'nin en kıymetli kaynağının insan olduğunu, eğitimle bu kaynağın daha da zenginleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
 
“Bakım İhtiyacı Yaygınlaşıyor”
 
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre günümüzde insanlar daha uzun yaşadığına dikkati çekerek, uzun yaşam süresinin bakım hizmetlerine olan ihtiyacı arttırdığını söyledi. Engellilik durumunun ilerleyen yaşlarda daha sık ortaya çıktığını dile getiren Çiftçi, öte yandan yaşama katılım da fırsat eşitliliğine ilişkin daha fazla politika üretildiğini ifade etti.
 
“Projemizin Amacı: Kaliteyi Eğitimle Yakalamak”
 
Sosyal devlet anlayışını ilke edinmiş Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı resmi kuruluşlar ve özel sektör tarafından işletilen 540 huzurevi ve engelli bakım merkezinde 30 bin kişiye hizmet götürüldüğünü belirten Çiftçi, şunları kaydetti: “Bakım hizmetlerinde kaliteyi sağlamak için bakım elemanı olarak çalışan personelin eğitimine paralel görev tanımlarının yapılması gerekiyor. Lise mezunu, sertifika sahibi veya önlisans mezunu kişilerin görev ve sorumluluklarını içeren meslek standartlarını tanımlama çalışmaları Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı ile başlatıldı. Lisans düzeyinde bakım elemanı yetiştirilmesine yönelik çalışmalar YÖK Başkanlığı ile değerlendiriliyor. Meslek Lisesi düzeyinde bakım elemanı yetiştirilmesi ve sertifikalı bakım elemanı yetiştirilmesine yönelik çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte geliştiriliyor.”
 
Evde bakım hizmeti veren kişiler lise mezunu olmaları durumunda Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanan “e-sertifika” programına dahil olabileceklerini ifade eden Çiftçi, “Bakanlığımız, Anadolu Üniversitesi ile gerçekleştirdiği protokol ile “Yaşam Boyu Öğrenme Projesi” kapsamında “Bakım Hizmeti Verenlerin Uzaktan Eğitimi ve Sertifikasyon” çalışmalarını da başlatmış oluyor” dedi.
 
Programda uzaktan eğitim kapsamında kullanılacak eğitim videolarından birisi örnek olarak gösterildi. Ayrıca TRT Okul’da başlayacak olan eğitim programlarının fragmanı yayınlandı.
 
Bakım Hizmetlerinde Güçbirliği
 
Engele, yaşlılığa ve hastalığa bağlı olarak ihtiyaç duyan bireyin günlük yaşam aktivitelerinin desteklenmesi, yara bakımı, ilaç kullanma gibi sağlıkla ilgili bakımı ve yaşam ortamlarının düzenlenmesini kapsayan bir hizmet olan bakım hizmeti halen bakım değerlendirmeleri kapsamında evde ya da kurumsal olarak, gündüzlü merkezler, Yaşam evi\Umut evi, huzurevi, bakım merkezleri gibi bireyin ihtiyacına göre uygun mekanlarda sürdürülmektedir.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi arasında 2012 yılında imzalanan Protokol çerçevesinde Bakanlık ve Üniversite’nin ortak işbirliği ve eşgüdümü ile yürütülen “Yaşam Boyu Destek Projesi” engelli ve yaşlı bireylere hizmet veren bakım elemanları ile engelli ve yaşlı bireyin ailesinde bakım veren kişilere yönelik eğitim ve sertifika programları ile bakım hizmetlerinde standartların ve kalitenin arttırılmasını amaçlıyor. - eyh.gov.tr


Etiketler : yasamin turkusu bir bul shabaniye arama motoru alan adı kontrol kaneli en iyi web tv ler joost zattoo getmiro tv unetworks podnix joox search wikia idesktop feedbeat  uphoneblog kaltura boysstuff izlesene gazogen kendinigelistir sinemalar ogren driverara trakus MELLESEFERİ leyla