Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
Diyalizle Yaşamak
»
Diyalizle Yaşamak
»
60 bin kişi kronik böbrek yetmezliği hastası
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: 60 bin kişi kronik böbrek yetmezliği hastası (Okunma sayısı 2340 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 18908
SiTe YöNeTiCiSi
60 bin kişi kronik böbrek yetmezliği hastası
«
:
Ekim 31, 2013, 03:19:16 ÖÖ »
60 bin kişi kronik böbrek yetmezliği hastası
Uzmanlar, Türkiye'de bugün itibariyle yaklaşık 60 bin kronik böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu ve 2016 yılında bu sayının 100 bine ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.
Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu,"İnsan hayatı kadar önemli olan organ bağışı için; eğitim seferberlikleri, sigarayla savaş kampanyaları, çevre bilinci kampanyaları gibi organizasyonlarla ülke çapında farkındalık yaratılması gerektiğini söyledi
Memorial Hastaneler Grubu'ndan yapılan açıklamada Prof. Dr. Kalayoğlu, "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" öncesinde organ bağışı konusunda çağrıda bulundu.
Prof. Dr. Kalayoğlu, Avrupa ülkelerinde, organ nakillerinin yüzde 80'inin kadavra, yüzde 20'sinin canlı kaynaklı, Türkiye'de yüzde 75 oranında canlı, yüzde 25 de kadavra kaynaklı nakiller yapıldığını belirterek, batılı ülkelerle aynı seviyeye ulaşmak ve hastaların organ beklerken hayatlarını kaybetmelerine seyirci kalmamak için Türkiye'de bir yılda 2-3 bin arasında kadavra donör bağışının olması gerektiği bildirdi.
Kişiyi karaciğer yetmezliğine götüren nedenler arasında; doğuştan gelen karaciğer hastalıkları, safra yolları olmaması, bazı genetik geçişli karaciğer hastalıkları, yetişkinlerde Hepatit B veya C'ye bağlı gelişen siroz ve ona bağlı rahatsızlıklar, karaciğer tümörleri, alkole bağlı sirozun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kalayoğlu, "Bilinçsiz ilaç kullanımı, yabani mantar tüketimi ve çocukların çatapat gibi maddeleri yutmalarına bağlı ani karaciğer yetmezlikleri de ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu hastaların mutlaka canlıdan karaciğer nakli yapabilen merkezlerde takip edilmesi gerekmektedir" şeklinde bilgi verdi.
"2016 yılında 100 bin kişi böbrek yetmezliği ile mücadele etme noktasına gelebilir"
Prof. Dr. Kalayoğlu, kronik böbrek yetmezliğinin aşırı tuz ve şeker tüketimi, diyabet, kilo artışı, tansiyon, tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları gibi birçok nedenle ortaya çıkabildiğine dikkati çekerek, Türkiye'de bugün itibariyle yaklaşık 60 bin kronik böbrek yetmezliği hastası bulunduğunun ve 2016 yılında bu sayının 100 bine ulaşmasının öngörüldüğünün altını çizdi. Prof. Dr. Kalayoğlu şunları kaydetti:
"Kronik böbrek yetmezliğinin en etkin tedavisi böbrek naklidir. Ancak kronik böbrek yetmezliğinde en iyi sonuç, hiç diyalize girmeden yapılan böbrek nakliyle gerçekleştirilmektedir. Hasta, diyalizin olumsuz etkileri nedeniyle yıpranmadan ve bu etkiler vücuda yerleşmeden böbrek nakli olduğunda başarı şansı da artmaktadır."
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, küçük yaşta diyalize başlayan çocuklarda enfeksiyon, gelişme geriliği gibi problemler olabileceğini ayrıca karaciğer hastalığı olan çocuklarda kaşıntı, sarılık, karında ve vücutta su toplaması görülebileceğini ve çocukların cinsel gelişim basamaklarının geri kalabileceğini ve öğrenme kapasitelerinin azalabileceğini belirtti.
"Genellikle bu çocuklar hastalık nedeni ile iştah problemi yaşadıkları için dengeli beslenemeyip kilo alamayabilirler. Ayrıca içe kapanma ve depresyon da kronik organ yetmezliğine sıklıkla eşlik edebilir" diyen Prof. Dr. Kalayoğlu, başarılı bir naklin ardından çocukların sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebileceklerinin, nakil gerekliyse hastanın genel sağlık durumu daha da bozulmadan nakil yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
"Organ bağışı için toplumsal bir hareket şart"
Organ nakli ve bağışının artırılması ile ilgili bütün bu sürecin eğitimle doğrudan alakalı olduğunu altını çizen Kalayoğlu, şunları kaydetti:
"Hayatını kaybeden her bireyin Sağlık Bakanlığı tarafından kayıt altına alınması ve yoğun bakım ünitelerinin de dikkatle izlenmesi gerekmektedir. Özel eğitim projelerinin yapılması ve bilinç düzeyinin artırılması da organ bağışına büyük katkı sağlayacaktır. İnsan hayatı kadar önemli olan organ bağışı için; eğitim seferberlikleri, sigarayla savaş kampanyaları, çevre bilinci kampanyaları gibi organizasyonlarla ülke çapında farkındalık yaratılmalıdır. Devletin koordinatörlüğüyle sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm toplumu aydınlatacak projeler üretilmesi çok önemlidir. Organ nakli koordinatörleri ve organ nakli cerrahları birçok farklı projede ve konferansta toplulukları bilgilendirmektedir. Bunların belirli bir strateji çerçevesinde yapılması, sürekliliğinin sağlanması ve medyanın etkin kullanılması gerekmektedir. Böylelikle organ bağışının toplumda tartışılması, yanlışların ortaya çıkarılması, doğruların anlaşılması ve bir organ bağışı kültürünün oluşturulması süreci başlatılmış olacaktır."Kaynak: AA
Etiketler : 5 %50’sini kaplayan 2-Vücut yüzeyinin %50-%100’ini kaplayan 10 3-Albinizm 20 NOT (a) Yüz ve ele lokalize lezyonlar için ayrıca %5 eklenir.(b) Tanımlanmış başka bir hastalık varsa puan almaz.X. İMMUN, OTOİMMUN VE SİSTEMİK HASTALIKLARIN DERİ BULGULARI Vaskulitler 1-Hafif 5
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
Diyalizle Yaşamak
»
Diyalizle Yaşamak
»
60 bin kişi kronik böbrek yetmezliği hastası