*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: ISCOS Omurilik Hastalıkları 2013 Kongresi İstanbul'da Başladı  (Okunma sayısı 1301 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
ISCOS Omurilik Hastalıkları 2013 Kongresi İstanbul'da Başladı



28-30 Ekim 2013 tarihleri arasında Türk Omurilik Hastalıkları Derneği  sorumluluğunda düzenlenecek Uluslararası Spinal Kord Cemiyeti’nin (International Spinal Cord Society-ISCOS) 52. Yıllık Bilimsel Toplantısı İstanbul'da başladı.
 
Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmalarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Dünya Sağlık Örgütü Engellilik ve Rehabilitasyon Bölümü Üyesi Tom Shakespeare, ISCOS Başkanı Doug Brown ve 2013 ISCOS Başkanı Mehmet Beyazova yaptı.
 
Açılış konuşmalarında söz alan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, 2010 yılında TUİK tarafından tamamlanan Sağlık Araştırması’nın sonuçlarına göre nüfusun yüzde 12’sinin bel ve sırt hastalıklarıyla alakalı tanı aldığını vurguladı. Söz konusu tanıların yaş ile paralel artış gösterdiğine ve kırsal bölgelerde daha da yoğunlaştığına dikkat çeken Çiftçi, 75 yaş üstünde nüfusun yüzde 37 sinin yürüme güçlüğü çektiğini ve bu rakamların, özellikle omurilik hastalıkları konusunda çok daha aktif çalışılması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın henüz iki yıllık bir bakanlık olmakla birlikte, Bakanlık olarak özellikle fiziksel aktivitede güçlük çeken bireyler için düzenlemelere ağırlık verildiğinin altını çizdi. Çiftçi ayrıca Bakanlık olarak bu kapsamda hastaneden rapor alma işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik bir çalışmanın Sağlık Bakanlığı ile tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti.
 
Eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarının da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde daha verimli hale getirilmesine yönelik ortak bir çalışma ile geliştirilmekte olduğunu vurgulayan Çiftçi, Sağlık Bakanlığı’nın özellikle tıbbi rehabilitasyonla ilgili programları desteklediğini belirtti.
 
Sosyal hayata katılımın arttırılması amacıyla erişilebilirlik düzenlemelerini en kısa sürede tamamlamak amacıyla büyük ve geniş kapsamlı bir çalışma başlatıldığını belirten Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, bu düzenlemelerle omurilik rahatsızlığı bulunan kişilerin de çalışma hayatına, eğitime ve sosyal hayata katılmalarını arttırmaya gayret ettiklerini vurguladı. Çiftçi, Genel Müdürlük olarak çalışmalarında özellikle ISCOS tarafından düzenlenen bu toplantılar gibi çok yönlü bilimsel toplantıların raporlarının çalışmalarına yön verdiğini ifade etti. Engelli bireylere hizmet alanında bundan sonraki süreçte ihtisaslaşmaya gidildiğini ve bu nedenle bu toplantının özellikle sosyal boyutları içeren öneri raporlarının Genel Müdürlük tarafından titizlikle değerlendirileceğini vurgulayan Çiftçi, bu yüzden konu hakkında kurumlar, bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları arasında oluşturulacak koordinasyon ve işbirliğinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
 
Dünya Sağlık Örgütü adına açılış konuşmalarını yapan Dünya Sağlık Örgütü Engelli ve Rehabilitasyon Komitesi Üyesi Tom Shakespeare ise konuşmalarında omurilik felcinin hayatin akışını değiştiren bir durum yarattığını ancak doğru müdahale ve uyum çalışmalarıyla engelin ortadan kalktığını gördüklerini, bu nedenle de koruyucu ve önleyici çalışmalara büyük önem verilmesi gerektiğini belirterek, Dünya Sağlık Örgütü’nün omurilik yaralanmalarını önleme ve erken müdahale konusundaki yayınlarının ve stratejilerinin bu anlamda değerlendirilebileceğine vurgu yaptı.
 
ISCOS Başkanı Doug Brown ise konuşmalarında, program boyunca omurilik yaralanmalarına,  ani omurilik yaralanmalarında müdahale ve tedavi konusuna, bu alandaki bakım ve rehabilitasyon çalışmalarına, koruyucu ve önleyici faaliyetlerin önemine değinileceğini vurgulayarak Organizasyon komitesinde özellikle omurilik hastalıklarını önleme, eğitim ve bilimsel komite çalışmalarını yürüten ekibe teşekkürlerini sundu.
 
2013 ISCOS Organizasyon Başkanı Beyazova açılış konuşmasında, büyüleyici bir şehir olan İstanbul'un bu yıl ISCOS'a ev sahipliği yapmasından büyük onur duyduklarını ve 52.si gerçekleştirilen bu toplantıda omurilik hastalıkları alanında yine çok sayıda bilimsel çalışmanın sunulacağını, konuyla ilgili güncel bilgileri içeren kurs ve çalıştay etkinliklerinin düzenleneceğini ve böylece alandaki son gelişmeleri doğrudan paylaşma imkanı bulacaklarını ifade etti.
 
Açılış konuşmalarının ardından yoğun bir programla başlayan ISCOS 2013 toplantıları iki gün boyunca yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen, sivil toplum temsilcisi, hasta ve hasta yakınlarının katılımıyla devam edecek.- eyh.gov.tr


Etiketler : somatizasyon bozukluğu, hipokondriyazis, Ağır stres tepkisi ve uyum bozukluğu, Dissosiyatif bozukluk1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0 25  50 0 30 70 2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen Obsesif Kompulsif Bozukluk, Travma sonrası stres bozukluğu