*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelsizler Korosu’nda Yer Alan Engelliler Türkü Söyleyip Enstrüman Çalıyor  (Okunma sayısı 1412 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelsizler Korosu’nda Yer Alan Engelliler Türkü Söyleyip Enstrüman Çalıyor



Tokat Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünce yürütülen "Sesimi Duyuyor musun?" adlı proje kapsamında oluşturulan "Engelsizler Korosu"nda yer alan 20 engelli, türküler söyleyip, enstrüman çalarak stres atıyor.
 
Toplumda engellilerle ilgili farkındalık oluşturulması ve engellilere faaliyet alanı kazandırılabilmesi amacıyla hayata geçirilen "Sesimi Duyuyor musun?" adlı proje çerçevesinde bu sene başında oluşturulan "Engelsizler Korosu", Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümünde okutman olarak görev yapan Ercan Baş'ın şefliğinde çalışmalarını sürdürüyor.
 
İlk konserini Tokat'ta 10 Haziran'da veren koro, Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler Ortaokulunda tahsis edilen salonda yaptığı çalışmalarla, kentte 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde vereceği ikinci konsere hazırlanıyor.
 
Koro çalışmaları sayesinde sosyal hayata adapte olan engelliler, sahne performanslarıyla izleyenlerden alkış alıyor.
 
Proje koordinatörü Fatih Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin uygulama süresinin 12 ay olduğunu dile getirerek, "Koroyu kurmaktaki amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz. Birlik ve beraberliği sağladık, toplumun engelliler hakkındaki yanlış algısını kırdık. Biz Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak her zaman engelli vatandaşlarımızın yanında olacağız" diye konuştu.
 
Koro şefi Baş ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden koro kurulması için teklif geldiğinde hiç düşünmeden  kabul ettiğini söyledi.
 
Üniversitede okurken en yakın arkadaşlarından birinin engelli olduğunu belirten Baş, arkadaşıyla olan yakınlığı ve paylaşımlarından dolayı engellilerle ilgili her türlü projede seve seve yer aldığını kaydetti.
 
Her insanın aslında bir engelli adayı olduğunu vurgulayan Baş, herkesin engellilere destek olması gerektiğini söyledi.
 
Koroya 16 kişiyle başladıklarını, daha sonra katılımcı sayısının arttığını ifade eden Baş, "Koromuz da şu anda 7-8. sınıfta okuyan öğrencilerden tutun da 40 yaşına kadar olan kişiler var" dedi.
 
Baş, 4'ü enstrüman çalabilen 20 kişiden oluşan koroda 8 solistin yer aldığını, korodakilerin hepsinin müzik kulağının çok iyi olduğunu dile getirerek, "Engelli arkadaşlarımız, her türküde hayatlarını yaşıyor. Arkadaşlarımız, kendilerini türkülerle ifade etme imkanı buldu. Her türkünün belli bir hikayesi var, bu hikayeleri hep birlikte yaşıyoruz ve yaşatıyoruz. Çoğu zaman türkülerimizi söylerken ağlıyoruz, gülüyoruz, eğleniyoruz" diye konuştu.
 
Konserlerinin devam edeceğini ifade eden Baş, GOÜ'de ve Turhal ilçesinde konser vereceklerini söyledi.
 
"Kendimizi Daha İyi Hissediyoruz"
 
Görme engelli Nurettin Sancak da koro şefi Baş ile yolda tesadüfen tanıştıklarını belirterek, "Ercan hocamdan beni yolun karşı tarafına geçirmesini istedim. Hocam müzik öğretmeni olduğunu ve proje kapsamında bir koro açacaklarını söyledi, beni de davet etti. Koroya başlamadan önce Türk Sanat Müziği'ni daha çok seviyordum ama koroya başlayınca Türk Halk Müziği'ne ilgi duymaya başladım" diye konuştu.
 
Bedensel engelli Seyhan Bulut ise koro çalışmaları için Kemalpaşa beldesinden kent merkezine geldiğini belirtti.
 
Koroya katılmadan önce evden dışarı çok fazla çıkmadığını dile getiren Bulut, "Evde sürekli sıkıntı, stres içindeyiz. En azından buraya gelip gittikçe kendimizi daha iyi hissediyoruz. Koronun ve konserlerin bundan sonra da devam etmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.
 
Görme engelli Salih Yalçın da bir arkadaşının haber vermesi üzerine koraya dahil olduğunu belirterek, "Koro sayesinde kendimi ifade ettim, elimizden tutulunca başarabildiğimizi gördük" dedi.
- AA


Etiketler : PUANKONUŞMA BOZUKLUĞUNUN TİPİ Alıcı ve ifade edici dilin yaşı ile uygun olması  KONUŞMANIN 6’dan yararlanabilirsiniz. AKICILIĞI ARTİKÜLASYON FONOLOJİ DİL SES Konuşma akıcılığının normal olması Yaşına uygun fonem kazanımı Solunum, Fonasyon), rezonans, tını ve