*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sarı Kaldırımları Görmüyor musunuz?  (Okunma sayısı 1276 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Sarı Kaldırımları Görmüyor musunuz?
« : Ekim 29, 2013, 12:45:18 ÖS »
Sarı Kaldırımları Görmüyor musunuz?



İzmir'de görme engelliler için yapılan sarı kaldırımlar engellerle dolduruluyor
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında düzenlediği uluslararası katılımlı "Engelsiz İzmir Kongresi"ne hazırlanan kentte, görme engelli vatandaşların sorunları devam ediyor. İzmir'in bir çok noktasında restoran ve işyerleri akşam saatlerinde engelli yollarına masa ve sandalye atarak hizmet veriyor. Genellikle gündüz kurallara uyan işyerleri karanlık çökünce bu kuralları hiçe sayıyor. Engelli vatandaşlar ise, "Ne olur yolumuza engel koymayın" diyor.
 
Saat 19.00'dan sonra
 
İzmir'de son zamanlarda görme engellilere yönelik yapılan kaldırım çalışmaları hızla devam ediyor. Bu yollar gündüzleri engelli vatandaşlar tarafından rahat bir şekilde kullanılırken, akşam saatlerinde işyerleri ve araç parkları nedeniyle işlevini yitiriyor. Özellikle kent merkezi ve Konak civarında bulunan bazı iş yerleri, akşam 19.00'dan sonra engelli yollarına masa ve sandalye koyarak müşterilerine hizmet veriyor. Araç sahipleri de sarı çizgiler üzerine araçlarını park ederek, engelli vatandaşların yollarını tıkıyor.
 
"Yapılan cinayettir"
 
İzmir Valilik Engelli Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Rıza Mutkilioğlu, "Görme engelli vatandaşlar için en önemli sorun, bir kez geçtiği ve ezberlediği yollardan bir diğer seferinde geçerken değişiklik olmasıdır. Görme engelli biri için yapılan değişiklik cinayettir. O yol üzerinde bir çukur oluşursa veya bir mobilya, masa, bank yer değiştirirse, engelli kişiler tehlikeyle karşı karşıya kalır. Bunun bir de psikolojik yanı var. Diğer insanlarla eşit olmamak, aynı hizmeti alamamak, yürüyememek ve yaşam alanının kısıtlanması gibi durumlar kapanmaz yaralar açmaktadır" dedi.
 
"Deşifre edilmeli"
 
Mutkilioğlu, "Engellilerin ulaşımına ilişkin bir kanun çıkarılmıştı ve sorunların alınacak tedbirler 2013 Temmuz'una kadar süre uzatımına gidilmişti. Valilik bünyesinde çıkarılan genelgeyle kamu kurumlarını artık kontrol etmeye ve izlemeye başlıyoruz. Uyarı ve maddi cezalar uygulanmasına başlayacağız. Bizim bunu zorlamamızın yanı sıra halkın kendisiyle ilgili sorunu var. Ne yaparsan yap, yapılan o takip ve uyarı izlerini kapatırsak, araç park edersek hiç bir işe yaramaz. Görme engelli vatandaş arabanın etrafından dolaşamıyor ve sorun yaşıyor. Aslında bu deşifre edilerek çözülebilir. 'Engellilere duyarlı ve duyarsız işletmeler' olarak sınıflandırma yapılmalı. Benim en büyük hayalim böyle bir rehber hazırlamak. Yapılması için uğraşıyoruz" dedi.
 
"Aynı çizgide değil"
 
Mutkilioğlu, "Engelli yolları sahipsiz. Çoğu insan bu yolların ne için kullanıldığını bile bilmiyor. Büyükşehir'in bu yerleri kontrol etmesi gerekli. Ayrıca engellilere yönelik yapılan yollarda bir standart tutturulamadı. Bu yolların 30 santimetre büyüklüğündeki plakalar halinde döşenmesi gerekiyor. Ancak biz bazı yerlerde 2 metre uzunluğunda ve eğri parçalar halinde döşendiğini görüyoruz. Bu nedenle yollar aynı çizgide ilerlemiyor. Ayrıca bu yolların önceden yapılan bir fizibilite çalışmasının ardından yapılması gerekiyordu. Yol yapılıyor ve ortada ağaç olduğu için sarı çizgiler ağacın etrafından dolaştırılıyor. Ya da yolun şekline uymayan uzaklıklara döşeniyor. Tüm güzergahın önceden belirlenmesi lazımdı" dedi.
 
"Cezalar çok az"
 
Cezaların caydırıcı olmadığını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Fevzipaşa ve civarında esnafın yol ve kaldırım işgalini önleme noktasında çalışmalarımız var. Gündüz belli saatlere kadar hiç bir sorun yaşanmıyor. Ama belli bir saatten sonra özellikle hatalı parklar ve esnafın masa sandalye koyması nedeniyle kaldırımlar işgal ediliyor. Yol kenarına yapılan rampalar nedeniyle engelliler yürüyemiyor" dedi.
 
Ceza 66 veya 177 lira
 
Büyükşehir yetkilileri, "O bölgelerde kestiğimiz cezalar 66 veya 177 lira. Lüks bir işletmeye bu cezalar dokunmuyor. Cezai yaptırımlar artırılmalı. Artık o bölgelerde kaldırımlara ve engelli yollarına konan masa ve sandalyeyi topluyoruz. Ama bu çözüm değil. Çözüm, oradaki esnafın bilinçlenmesidir" dedi. - Yeni Asır


Etiketler :JALENİN DÜNYASI Jale, altı yaşında şirin, cıvıl cıvıl, ama nazlı bir kız çocuğudur. Her sabah erkenden uyanır. Annesi ve babasına günaydın dedikten sonra, elini ve yüzünü yıkar. Kahvaltıda, reçel, peynir, zeytin ve yumurtasını yer, bir bardak süt içer. Dişlerini fırçalayıp sonra giysilerini ve