*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı Başladı  (Okunma sayısı 1616 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı Başladı
« : Eylül 27, 2013, 03:20:22 ÖS »
Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı Başladı



Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, "Artık dünyada engelliliğin kişiden kaynaklanan bir 'özür' olmadığı, engellilerin de diğer bireyler gibi, sosyal yaşamın her alanına katılıma hakkının bulunduğu, devlet ve toplumun da, bu hakkın gereğini yerine getirmek zorunda olduğu anlayışının geldiğini görüyoruz" dedi.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Avrupa Engelliler İçin Hizmet Sağlayıcıları Derneği (EASPD) işbirliğiyle, uluslararası nitelikte düzenlenen "Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı" Wyndham Petek Otel'de başladı.
 
Konferansın açılışında konuşan Zahteroğulları, Türkiye'nin en genç bakanlıklarından biri olduklarını belirterek, özel politika gerektiren kesimlerin bakanlığını yaptıklarını dile getirdi.
 
Bakanlıklarında engellilere yönelik çalışmaların en geniş yeri tuttuğunu belirten Zahteroğulları, bu anlamda dünyanın diğer ülkelerinde yapılanları takip ettiklerini ve daha iyi örneklerden istifade etmeye çalıştıklarını anlattı.
 
Zahteroğulları, bu konuda ülkeden ülkeye, kültürden kültüre ekonomik imkanlar nedeniyle farklılıklar olabileceğini belirterek, "Ancak, dünyanın her tarafında engelliler için aynı haklar, aynı söylemler, aynı sorunlar büyük ölçüde geçerli" dedi.
 
Öncelikle dünyadaki anlayışı benimsemeye çalıştıklarını ifade eden Zahteroğulları, bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesini ilk imzalayan ve onaylayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu kaydetti.
 
Zahteroğulları, yakın zamanda mevzuattaki "engelli" tanımlamalarını, yanlış anlamalar çağrıştıran ifadelerin tamamını temizlediklerini kaydederek, şunları söyledi:
 
"Aslında getirdiğimiz engelli tanımı da belki tam olarak karşılamıyor ama 'özürlü', 'sakat', 'çürük' gibi ifadelerden sonra, 'engelli' ifadesini yasalarımızda kullanmayı uygun gördük. 'Engellenen birey' herhalde daha doğru bir tabirdi ama yasalarda onu tam yerine koymakta biraz zorluk yaşadık. Artık dünyada engelliliğin kişiden kaynaklanan bir 'özür' olmadığı, engellilerin de diğer bireyler gibi sosyal yaşamın her alanına katılıma hakkı olduğu, devletin ve toplumun bu hakkın gereğini yerine getirmek zorunda olduğu anlayışının geldiğini görüyoruz. Biz de hem mevzuatımızda, hem düşünsel anlamda bu kavramı, bu yaklaşımı yerleştirmeye çalışıyoruz. Tıbbi bakış açısından, sosyal bakış açısına geçiyoruz. Engellilere yönelik yardımları, insanların yardım etme duygusuna hitap eden bir noktadan değil, engellilerin haklarını yerine getirme zorunluluğu noktasından hareket ediyoruz. Bunu başardığımız takdirde zannediyorum tartıştığımız, konuştuğumuz bir çok konuyu da kökten halletmiş olacağız. Yasaları yapmak yetmiyor, yasaları uygulamak önemli."
 
Artık engelli tanımını, hafif, ağır, orta engelli gibi tıbbı tabirlerle ifade etmediklerini kaydeden Zahteroğulları, sosyal yaşama katılım zorluklarıyla ifade etmeye çalıştıklarını anlattı.
 
Zahteroğulları, engellilerle ilgili politikalarda maliyet ve bütçe hesapları yapmadıklarını kaydederek, "Zaten hiç kimse sayın Başbakanımıza bu konuda bütçe hesabı yapmaya cesaret bile edemez. Bu politikalar gündeme geldiğinde bütçe hesabı yoktur. Bizim son 10 yılda sosyal harcamalarımızın sosyal koruma harcamaları hariç, sosyal koruma ve sosyal güvenliği ayrı tutuyorum, 1.3 milyar liradan 23 milyar liraya çıktı. Bunun 9-10 milyar lirasını engellilere yönelik harcamalar oluşturuyor" diye konuştu.
 
Bakım konusunda çok önemli ilerlemeler kaydettiklerini dile getiren Zahteroğulları, şu anda 425 bin kişiye evde bakım hizmeti verdiklerini ve şimdi o hizmetin kalitesini artırmaları gerektiğini söyledi.
 
Zahteroğulları, devlet olarak politikalarının, engellilerin, yoksulların, çocukların, özel politika gerektiren kesimlerin ve kadınların hayata tutunmalarını sağlamak, sosyo-ekonomik durumlarını güçlendirmek, iyi bir eğitim vermek ve bu insanları istihdama kavuşturmak olduğunu dile getirdi. Bu nedenle son 2 yılda çalışmalarının en büyük kısmını istihdama yönelik yaptıklarını anlatan Zahteroğulları, kamudaki engelli kadrolarını doldurmaya devam edeceklerini anlattı.
 
Bütün engellileri devlet memuru yapmalarının mümkün olmadığını kaydeden Zahteroğulları, bu nedenle engellilerin özel sektörde istihdam edilmelerini ve kendi işlerini kurmalarını sağlayacaklarını söyledi.
 
Ahmet Zahteroğulları, işverenlere seslenmek istediğini belirterek, "Bu bir taraftan yasal bir zorunluluk, bir taraftan cezai müeyyideler olarak ödeyeceğiniz ceza, çalıştırma maliyetinizden daha yüksek. Öbür taraftan da vicdani bir sorumluluk. Altını çizerek söylüyorum Bu bir kul hakkı ihmalidir" dedi.
 
Konferansta açılış konuşmalarının ardından engelli bireylerin istihdama katılımını sağlamada en iyi uygulama modellerine ödülleri verildi.
 
Konferans
 
Yurt içinden ve yurt dışından engellilik alanından çok sayıda uzmanın katılacağı konferans ile engellilerin istihdamında dünyada ve Türkiye'de var olan durumun, yeni yaklaşımların ve başarılı uygulamaların paylaşılması, Türkiye'deki engellilerin çalışma hayatına daha fazla katılımlarının sağlanması için konunun tüm tarafları ile birlikte mevzuat ve uygulama düzeyinde tartışılması, görüş ve önerilerin alınması amaçlanıyor.
 
İki gün süre ile devam edecek olan konferansın birinci gününde Türkiye ve Avrupa'da engelli bireylerin istihdam bağlamında mevcut durumları ve karşılaştıkları güçlüklere yönelik çeşitli sunumlar yapılacak. Ayrıca "Türkiye'de Engelliler için Farkındalığın ve Kurumsal İstihdamın Arttırılması Projesi" (RACE Projesi) çıktıları ile İrlanda ve Türkiye'de engellilere yönelik destekli istihdam uygulamalarına yönelik sunumlar gerçekleştirilecek.
 
Konferansın ikinci gününde ise odak grup raporlarının paylaşılacağı bir genel oturum düzenlenecek. Bu oturumda kamu sektöründe, özel sektörde ve korumalı işyerlerinde istihdam edilen engelli bireyler ve kendi işini kuran engelli bireylere yönelik uygulamalar ile ilgili sunumlar yapılacak. Çeşitli çalıştaylarla devam edecek konferans kapanış konuşmaları ile sona erecek.
 
 
27.09.2013 - AA


Etiketler:Tripleks Kuzey Güney Doğu Batı SAHİBİNDEN HALİM EMLAKKAYSERİ KOCASİNAN YENİŞEHİR